Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миролюба Бенатова: От лекарите и специалистите зависи дали ще се противопоставят на това да има недофинансирани и "златни" клинични пътеки

Миролюба Бенатова
Снимка: Добрина Карамболова, БНР

Много странно е, че ние като пациенти се примиряваме с източването на нашите пари за здраве чрез различни схеми”. Това каза за предаването на Радио Варна „Позиция” журналистът от TV1 Миролюба Бенатова. Думите са по повод разследването й, което получи гласност в началото на 2021-а година, касаещо мними хоспитализации в правителствена болница.

„Схемата там беше брутална, защото нито един от записаните като „лежали” в болницата не беше реално хоспитализиран, даже изобщо не е имал никаква необходимост. Всички тези стотина души бяха минали на доброволни профилактични прегледи по линия на допълнително здравно осигуряване, а след това с личните им данни е било злоупотребено и те са записани по една и съща клинична пътека по спешност. Тази клинична пътека, на тези стотици пациенти, е около 4 000 лева, при това без да бъде направено едно медицинско действие по нея."

За мен лично беше голяма изненада, че хората, които въобще не бяха лежали в болница, отказаха да застанат пред камера или да разкажат за случая с мотивите, че не им се занимава или, че ще си имат проблеми. Ние като общество сме станали много примирени и предпочитаме да приемем порочната система, каквато е, вместо да й се опълчим. Вероятно от липсата на вяра, че от нашите граждански действия може да има ефект. И промяна. А това е най- тъжното.

Всеки, който плаща здравни осигуровки, има право на право на всякакви изследвания, когато това му се налага, допълни Миролюба Бенатова. Според нея обаче, системата е такава, че за да имаме изследвания които грубо казано, да са ни безплатни, трябва да бъдем хоспитализирани. Не може да влезем и да излезем в рамките на часове. Това според Бенатова са грешки, заложени в системата, които здравното съсловие трябва да поправи. И здравното съсловие трябва да се противопостави на това, че има недофинансирани клинични пътеки и други, които са златни. „Това са проблеми които трябва да се решат от лекарите и здравните специалисти. От друга страна ние като граждани не трябва да се съгласяваме да бъдем записване като пациенти, когато не сме били такива”

И аз съм имала подобен случай. В голяма болница, минавайки на профилактичен преглед ми беше казано, че трябва да ми пишат, че имам гастрит, защото не могат да си осчетоводят прегледа. На репликата, че нямам гастрит, те отговориха, че няма значение, трябва да го отчетем. Отказах. Заявих, че по добре да си платя прегледа вместо в картона си да имам болести, които реално нямам. Трябва да си даваме сметка, че не може и не трябва да даваме да ни пишат нещо, от които не боледуваме, защото това има отражение върху кредитния рейтинг, кандидатстване за работа, изобщо върху бъдещия ни живот. Това не са написани случайно букви и термини.

Какво трябва да направи един пациент, когато установи, че искат да му запишат болест от която фактически не страда, каква е стъпката, която трябва да предприеме?

За съжаление пациентът не винаги разбира, защото, когато си попаднал в болница, ти не може да правиш разследване каква документация се изписва, за да бъде проведено лечение. Но има начин човек да влезе в своето здравно досие през НАП и код,  който се дава от РЗОК и може да проверим какво ни е записано. Когато има несъответствие, било то преглед, хоспитализация или други заболявания, може да пуснем жалба до Здравната каса. Тя е длъжна да извърши проверка. Като граждани трябва да сме по активни отколкото сме.

Споменахте електронно досие. За това ли не се случва толкова години електронното здравеопазване? Би ли могло да реши проблемите, за които говорим в момента?

Би било отговор на много казуси, защото пациентът има пряк достъп до всичко, което му се води като лечение и може да го провери моментално. А сега знаем, че всеки пациент много трудно може да си получи документацията по лечението, не ти я дават, трябва да пишеш молба, после някой трябва да одобри молбата. Реално пък може да я получиш след месец и повече. Сега достъпът до документацията е труден

Какво се случи с вашето разследване и сигнал до НЗОК? Имахте словесна престрелка с бившия здравен министър проф. Ангелов?

Той знаеше много добре за тази проверка, инициирана по мой сигнал. Въпреки че бях направила няколко постъпки през пресцентъра някой от здравното министерство да коментира тази злоупотреба. Получих мълчалив отказ, за това отидох на тази пресконференция, за да задам въпросите си на място. Да коментират в качеството си на директори на болници, как 260 пъти се допуска една и съща, в кавички, една техническа грешка за 260 хил лева? Проф. Костадин Ангелов се направи, че не знае за тази проверка. А той знаеше и смятам, че бившето ръководство на МЗ по никакъв начин не толерираше разкриването на такива злоупотреби.

От друга страна, здравната каса име необходимите механизми, за да регистрира такива драстични натрупвания на определени диагнози и сама може да инициира подобни проверки. Няма нужда да получава сигнали от външен човек, в случая от мен.

(бел. ред. Цялото интервю може да чуете в звуковия файл)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30