Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Алексиева за допирните точки между източната йога и западния човек

Как йога разглежда човека - отделя ли физическата от емоционалната и духовната ни страна, с този въпрос започва разговорът на Валерия Василева  с Искра Алексиева, сертифициран преподавател по йога от Българската федерация по йога и НСА "Васил Левски".

"Да започнем оттам, че коренът на думата "йога" означава "единство. Йога разглежда човека като една единица, между физическо, ментално, емоционално, психическо и духовно състояние, които през целия ден се сменят.  През тези състояния ние преминаваме и на база на това би следвало да сме в баланс. Баланса се постига чрез физически упражнения, дихателни техники, от там навлизаме към медитацията. Три са ключовите думи: самодисциплина, която води до сепознание, а чрез себезнанието ние достигаме до себеотдаване".

Т.е. човекът е единство, но преминава през различни състояния във всеки един ден?

Всичко това се случва благодарение на ума, в които се зараждат мислите, мислите се претворяват в емоции, и така ни водят в определена посока. Когато дойде емоция на радост, тялото става много енергично,Когато човек е жизнен и радостен, обикновено отваряме гръдния кош, раменете са назад и вървим сякаш в полет. И обратно, тук е важно самонаблюдението, когато човек е тъжен и нещо се случва отвътре, тогава автоматично затваряме раменете, отпускаме брадичката, т.е. затваряме сърдечната област, там където е любовта.

Тялото е физическият израз на всяка една неизречена емоция. Гняв , завист, ревност – това е онази наша тъмна страна, която бе следвало да подхождаме с разбиране и приемане.

Целта на йога практиките е да обърнем цялото си внимание към нас, чрез самодисциплина , която води до себепознание, да знаем във всеки един момент как се чувстваме, от там идва себеотдаването.

Трябва ли да бъде трудно, когато говорим за физическата страна на йога, да се предизвикваме с трудни пози?

Самата дума асана означава „без усилна поза”, разбира се за да се достигнат някакви резултати на физическо ниво е нужно да преминем малко зад ръба на болката, но не на всяка цена.

Не е нужно да стоим на стойка на глава за да получим разбиране за себе си. Разбира се това е една прекрасна асана, но има и доста по-леки и приятни движения като Паванмуктасана от антиревматичната серия. Със нея се преминава през всички ставни повърхности. В ставите ни се отлагат токсините, така че колкото по-раздвижени и по-гъвкави са ставите ни, толкова по-дълго ще ни служат.

Не е нужно човек да изпълнява трудни асани за да поддържа в добър тонус своето тяло. Примерно упражненията за гръбначния стълб, основните три движения са екстензия, наклон на дясно и на ляво и ротация. Три движения, които ще ни помогнат да преминем през целия ден, и съответно да поддържаме гръбнака си активен и здрав.


Защо в последно време толкова много се спекулира с понятието "медитация"? Много хора пропускат заниманията с физически упражнения, физическата активност и дихателните упражнения и пристъпват направо към дълбоки медитативни техники с надежда това да успокои ума, да им даде яснота и т.н. - правилно ли е това?

За да навлезе човек в медитация той трябва да остане в стабилна поза, в пълна неподвижност. Медитацията се случва за секунди. По-добре е да започнем с нашето физическо тяло, как се чувстваме в определения момент, след това идва ред на дихателните техники, успеем ли да контролираме ума, сме успeли да контролираме емоциите. А медитацията би могла да се случи дори когато наблюдаваме небето. И за части от секундата осъзнаваме, че ние не сме една единица, а всички сме едно.


Може ли йога да се учи по книга?

Всичко, което идва от изтока е адаптирано за нас, хората на запад. Но като цяло философията на йога си остават, въпросът е до колко умът ни е отворен да поеме част от нея. На първо място човeк би следвало да започне с физически пози, които след системно, а спорадично изпълнение, ще доведат до желанието човек да се занимава с дихателни техники. От грубото към финото.


Къде и как е подходящо да се практикува йога - на открито, в зала, индивидуално или групово? Как да се включим онлайн в една йога практика - плюсове и минуси?

Много е модерно в момента да се практикува йога на плажа, на пясъка. За мен това не е много удачен вариант, тъй като има пози, които изискват стъпалото да е на твърда опора. Йога е едно обръщане към себе си. Ако ние отидем да посрещаме слънцето, а там има компания, която излиза от нощно заведение няма да се получи. Но за пранаяма, дихателните техники, е изключително добре да се провеждат на въздух - край морето, на планина.

Относно груповата практика, в йога залите не е препоръчително да има огледала, йога не е състезание. Останете във собственото си пространство, оставете другарчето до себе си. Това ни е излишно. Индивидуалните практики работят добре, когато са съобразени с индивидуалните нужди на човек.

Всички тръгваме да променяме хората и ситуациите, т.е. външния свят, а промяната би следвало да започне от нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20