Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият премиер Филип Димитров представя във Варна третата си историческа книга

Във Варна ще бъде представена третата историческа книга на Филип Димитров „Братя“. Събитието ще се състои утре, 25 август 2021, от 19,00 часа в двора на Регионалния исторически музей. Средновековието е във фокуса в новия роман на конституционния съдия и бивш премиер.

Мнозина все още го знаят като политик, дипломат и юрист, и ако все още не познавате писателя Филип Димитров – имате изключителната възможност да се срещнете с него на живо във Варна. За новата си книга той казва, че „историята без лица е като нощно небе без звезди – непонятна и скучна“. Верен на изследователската си прецизност и точното боравене с изворите, той ни представя две столетия от ранната българска история чрез съдбата на четирима известни братя: от Кирил и Методий, Симеон и Владимир, Роман и Борис II, до Алусиан и Пресиан.

„Братя“ ни помага да се вживеем в човешките съдби на хората, създали и отстоявали християнската българска империя през IX-XI в. Авторът намира, че картината на първата българска християнска държава, която си мислим, че познаваме от учебниците, добива нови, неочаквани измерения, когато се разчупят тесните регионални рамки, а написаното в изворите за България се прочете във връзка с процесите, случили се по същото време в цяла Европа.

Припомняме, че първата книга на Филип Димитров “Ибо живяха, Господи” ни връща в ХIV в. и е преподавана в СУ “Климент Охридски” заради литературната си стойност и оригинален стил и език. Втората му книга “Светлина на човеци” (издадена и на английски) е вдъхновен разказ както за житейския смисъл на вярата, така и за хората от най-близкия кръг на историческия Иисус, за човешкото присъствие в разтърсващите събития при възникването на християнството.

Очакваме ви утре, 25 август 2021, от 19,00 часа в двора на Регионалния исторически музей във Варна, входът ще е от бул „Съборни“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Американска пианистка с концерт при вход свободен в Градската галерия - Варна

Ана Роса Ернандес - концертен пианист, солист и педагог от САЩ с кубински корени, ще поднесе специален подарък на българската публика - концерт с вход свободен в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. Рециталът ще бъде на 27 юли от 18:00 часа. Ана Роса Ернандес е родена в Куба, а изпълнителската й кариера сега се развива в..

публикувано на 27.07.24 в 11:41

Концерт на площад "Независимост" за Освобождението на Варна

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър..

публикувано на 27.07.24 в 10:46

Експозицията на Етнографски музей – Варна навършва 50 години

Днес, 27 юли 2024 г., експозицията на Етнографски музей – Варна  навършва 50 години. По този повод, на 30 юли /вторник/ от 16:00 часа в музея ще бъде открита изложбата "Порцеланът – вечният спътник на лукса". Колекцията от порцелан на Етнографския музей съдържа над 400 образци от средата на XIX до първата половина на XX век. В изложбата са..

публикувано на 27.07.24 в 10:40

Роберт Цанев с изложба "50 + 10" във Варна

Изложбата "50 + 10" с дървопластика представя Роберт Цанев в арт галерия "Тереза Зиковска" до 12 август.  Роберт Цанев е сред най-популярните български художници, специализирани в работата с дърво. Но би било неточно и непълно да го определим еднозначно като „резбар“, защото това би имало ограничаваща роля за разбирането на творческите му търсения...

публикувано на 26.07.24 в 16:40

"Моята зимна градина" - изложба на Константин Калинович в "Ларго"

Самостоятелна изложба на известния украински майстор на графиката Константин Калинович представят в Галерия "Ларго". Експозицията носи поетичното заглавие "Моята зимна градина" и ще представи великолепна серия от екслибриси и свободни графики, които изобразяват приказният, спокоен и изящно меланхоличен свят на украинския график...

публикувано на 26.07.24 в 16:30

Четвърт век празник на възрастните хора събира в Балчик изпълнители от цялата страна

Повече от 50 състава и над 500 творци ще събере и тази година фестивалът на хората от третата възраст и народните читалища в Балчик.  Датата е 3 август, а началото е 9.30 часа в читалище „Паисий Хилендарски“, отправят покана към всички, които обичат българския фолклор организаторите от Общинския съвет на пенсионерите. Председателят му Ангел Събев..

публикувано на 26.07.24 в 13:18

Във Варна откриват изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова"

Изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова" ще бъде открита от 17.30 часа днес в  Арт Галерия 12 на Областна администрация - Варна, ул.”Преслав” 26, етаж 2. Експозицията,  която пропътува стотици морски мили, пристана за кратко в българската база на Антарктида, а след това и по бреговете на Аржентина, за да се завърне у дома, във..

публикувано на 25.07.24 в 14:20