Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "130 години педагогическо образование в Добруджа" представят в Балчик

Доц. Тодорка Георгиева от Русенския университет: Интересът към професията на учителя се е възродил

Изложба, посветена на 130 години педагогическо образование в Добруджа, се открива на 26 август от 10,00 часа в рамките на седмия форум „Българско наследство“, който се провежда в Балчик от 25 до 28 август. Фотодокументалната експозиция "Европейският дух в образователното дело на Силистра (1878-1913) е изготвена от Студентската учебно-изследователска лаборатория "Културно-историческо наследство" към филиала в Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев" с ръководител доц. д-р Румяна Лебедова. Изложбата е разработена предимно от студентите от специалност "Педагогика на обучението по български език и чужд език", поясни доц. Тодорка Георгиева – преподавател във филиал Силистра на Русенския университет.

В четирите основни модула е отделено място за създаването на Педагогическото училище в Силистра и създателите му, за учителската колегия, в която са включени голям брой доктори по педагогика и философия, получили образование в големи европейски университети. В изложбата е поставен акцент и на цивилизационната роля на чешките интелектуалци в живота на следосвобожденска България, сред които е Карел Махен, и ролята на швейцарските учители в образователното дело на Нова България. По-конкретно за бащата на българската гимнастика - Луи Айер, който поставя основите на модерното училищно спортно образование и свързва живота си с образователното дело на Силистра в периода 1904 – 1909 г.

След Балчик през месец септември изложбата отпътува за съседна Каварна.


По думите на доц. Георгиева сега интересът към педагогическата специалност се е възродил благодарение на държавната подкрепа, продиктувана от тенденцията да се появи дефицит на учители в българските училища. Тя припомни, че миналата година Министерство на образованието стартира програма по поемане на семестриални такси на студенти, които се обучават по педагогически специалности в страната и тази година продължава. „Това спомогна много млади хора, които не са започнали следването си веднага след средното образование, сега да седнат на студентската скамейка“, коментира тя.

Преподавателят подчерта, че Русенският университет е изпреварил пандемичната обстановка и е поставил здраво начало за работа в електронна среда. Студентите се обучават и се справят добре да подготвят електронни уроци и иновативни методи на преподаване и оценяване. Всички учебни дисциплини са обезпечени и с електронни курсове, затова и не се очакват затруднения с промяна на епидемичната обстановка през новата учебна година, убедена е доц. Георгиева.

Подробностите чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51

"Exit Festival" с издание във Варна тази година

Музикалният фестивал "Екзит" тази година ще има издание и във Варна. Това обяви  директорът и основател на форума  Душан Ковачевич. От другата година музикалното събитие ще бъде в по-големи размери, каза още той, цитиран от БТА.  Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че през следващата седмица ще излезе допълнителна информация за..

публикувано на 15.07.24 в 11:50