Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал

| обновено на 27.08.21 в 07:53
2
Общо 59 литра дъжд на квадратен метър са паднали при гръмотевичната буря в София
Снимка: БГНЕС

Най-добрата превенция е да следим прогнозата за времето и ако се налага да отменим пътуването си, заради предстоящи гръмотевични бури. Ако, обаче вече сме навън добро убежище би била най-близката сграда или кола.

Най-безопасно е мобилният телефон да бъде изключен до края на бурята. Особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди. Това каза за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. Ако сме в морето или в басейн незабавно трябва да излезем, защото водата е силен проводник.

Не трябва да държим метални предмети, въдици, стикове, чадъри и т.н.

Дори в помещение на закрито е добре да сме далеч от контакти и кабели, затова е добре да се изключи електричеството, предупреди експертът.

Едва около 30 на сто от сградите у нас са обезопасени с мълниезащита

Едва около 30 на сто от сградите у нас са обезопасени с мълниезащита, каза още инж.Иво Иванов. Освен това масово тези системи не се изграждат правилно, но няма контролиращ орган и отговорността остава за ползвателите, сподели още специалистът по изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. Жалко е, че не се правят, защото една добра уредба струва по-малко от един хубав телевизор, около 2 хил. лв. В България това се подценява, добави Иванов.

144 хиляди мълнии са паднали в Югоизточна Европа за последните 24 часа, съобщи NOVA телевизия, позовавайки се на платформата "Blitzortung", която регистрира гръмотевичната активност в реално време. Около 1/4 от всички тях са били на територията на България.

Гръмотевичните бури следват движението на студения атмосферен фронт, който преминава над Балканите.

И днес в Източна България на места ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици, локално са възможни по-значителни количества

Мълнията е природно явление, което представлява пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята.  Тя има няколко параметъра – ток, напрежение и температура.

Електрическия потенциал между облака и земята може да надвиши 100 000 000 V

Енергията на една мълния може да достигне 100 КW и ток в диапазон от 30 000 А до 200 000 А. Налягането на въздуха в околностите на мълнията може да достигне до 100 Bar.  Дължината на една мълния достига от 2,5км. до 20км.

Скоростта и на разпространение може да достигне до 220 000 км/ч. Всичко това характеризира феномен, отличаващ се с огромна мощ и значително влияние върху бита и ежедневието на човечеството, предупреждават експертите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз фестивалът "Варненско лято" започва днес и продължава до 1 август

Световноизвестни музиканти от България и от чужбина и тази година ще се включат в ежегодния Международен джаз фестивал “Варненско лято”. Неговото 33-о издание ще се проведе от 30 юли до 1 август, а сцената отново е английският двор на Археологическия музей във Варна. Организатори на събитието са Община Варна и Варненското джазово общество.  В..

публикувано на 30.07.24 в 07:00

Млади таланти представят свои графики в Градската художествена галерия във Варна

Възпитаници на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” ще покажат в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна свои произведения, сътворени в последните два месеца.  Т ворбите на младите таланти са създадени по мотиви от високи образци на българското графично изкуство, представени в новата постоянна експозиция “Графика и..

публикувано на 29.07.24 в 19:25

Български ученици с девет медала от олимпиадите по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия. Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави,..

публикувано на 29.07.24 в 18:26

Продължава обработката против насекоми и кърлежи във Варна (график)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” и тази седмица продължава обработката против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи в периода 29.07 - 02.08.2024 г. Против кърлежи ще се обработят тревните площи на парк "Младост". Срещу кърлежи и комари ще бъдат третирани и детските площадки в близост до Конфуто и на ул. „Дрян“ №3...

публикувано на 29.07.24 в 14:22

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит във Варна

Община Варна и дирекция „Превенции“ организират информационна кампания за превенция на рисковото поведение „Лято без риск“. Тя ще се проведе на 30 юли (вторник) от 10:30 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина. Над 30 доброволци към общинската дирекция ще отговарят на въпроси на граждани и гости на града по важни и чувствителни теми като последици..

публикувано на 29.07.24 в 13:38
Дядо, внуче

Лесна работа: Подаръкът

Когато съм се родила, дядо посадил дърво и го нарекъл на мен. Братовчедите ми също имаха свои дървета. Попски круши. Невероятно сочни и сладки. С всеки следващ рожден ден на патрона си, дърветата растяха по-високо; сянката, която хвърляха наоколо, ставаше по-гъста; плодовете – по-едри и вкусни, а жълтият им цвят толкова се насищаше, че грееше..

публикувано на 29.07.24 в 12:30

Безплатно изследват за хепатит B и C в Добрич

От днес до втори август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на вирусни..

публикувано на 29.07.24 в 10:44