Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Обич моя" - изложба на Надя Станчева

"Обич моя" е най-новата изложба на Надя Станчева, подредена във варненската галерия "Папийон". Зрителите ще се срещнат със света на художничката, изпълнен с богати форми и сложни хармонии от багри. Творбите от новата експозиция на Надя Станчева са посветени на яркия творец Аршак Нерсисян.

В тази колекция от 21 живописни платна преобладава пейзажът в различните му форми – планински, селски, градски, както и няколко натюрморта, композирани в стилизирани обеми. Вниманието е приковано от многоплановите сложни композиции изпълнени с простор, въздух и лекота, изразени в типичната за Надя Станчева кубистична стилизация и наслагване на много маски в прозиращи слоеве. С тази изложба художничката разказва за местата, завладелите я емоции от природни гледки и естествена красота, които е споделяла с любимия си спътник в живота – Аршак Нерсисян. Усещането за обич присъства не само в плавната линия на хълмове и полета, в изящните щриховани групи дървета в далечните й хоризонти, а струи от благостта и нежността на пастелните нюанси, както и в страстта на земните топли тонове.

"Аз не рисувам реални пейзажи. Аз рисувам чувството от един пейзаж, което има в мен. Обобщавам. Обичам много да обобщавам. И за това, и са панорамни пейзажите, за това няма конкретни къщи, а е само форма. Защото това са обобщения, които имат своята емоционална стойност. И никак не искам зрителят като застане да се сети, че това е от някъде. Това изобщо не е важно."

Повече за изложбата "Обич моя" чуйте от Надя Станчева в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга с пейзажи и разкази за Атанасовското езеро ще бъде представена в Бургас.

Книгата "Полет в солта" на младата художничка Биляна Дешева ще бъде представена тази вечер в Бургас. Денят е избран не случайно, защото на този ден езерото има своя имен ден. През юли 2020 г. Биляна прекарва един месец в рисуване на Атанасовското езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др...

публикувано на 18.01.22 в 17:00

Общината: Повече пари за "ВарнаЛит" само с промени в правилника

Литературният фестивал "Варна лит" не може да получи по-висока субсидия от предоставяните досега от фонд 'Култура", защото не изпълнява критериите.  Антония Йовчева - директор на дирекция „Култура и духовно развитие” в Община Варна коментира финансирането на литературния фестивал „ВарнаЛит”, който по решение на организаторите тази година няма да се..

публикувано на 18.01.22 в 15:39

Библиотеката при НЧ „Паисий Хилендарски” в Балчик отличи „Читател на година 2021”

За поредна година библиотеката отличи „Читател на годината 2021”. Инициативата има за цел да насърчи четенето сред всички възрасти и да подпомогне процеса на изграждане на читателски навици сред децата и тийнейджърите По регламент всяко от обслужващите звена на библиотеката излъчва между своите читатели носител на приза „Читател на..

публикувано на 18.01.22 в 14:43

140 години от рождението на бащата на Мечо Пух

„Колкото повече, толкова повече”! Или – „С каквито се събереш – с такива се събираш”. Или – „Когато не знаеш къде отиваш винаги отиваш другаде”. Сигурно тези цитати Ви звучат познато. Разбира се, че те са на най-известното мече в света – Мечо Пух. Днес е денят, в който отбелязваме 140-та годишнина от рождението не неговия създател Алън..

публикувано на 18.01.22 в 14:38
Георги Велчев

Градската художествена галерия представя "Жанрове в живописта" днес при вход свободен

Експозицията, разположена на целия първи етаж на галерията, представя близо 100 произведения на 65 значими български автори, творили от първите десетилетия на ХХ век до наши дни. Мащабната изложба е част от традицията на галерията в началото на всяка година да представя пред варненска публика богатството на своите фондове. В подбраната..

публикувано на 18.01.22 в 09:20

Стоян Радев Ге. К.: Зрителят има нужда да му се подскаже къде е неговото копче на емоционалността

Пиесата „КЪРВАВА СВАТБА“ на най-значимия испански поет и драматург на XX век Федерико Гарсия Лорка е втората от селската трилогия, която режисьорът Стоян Радев Ге. К. поставя на Варненска сцена. Пиесите са вдъхновени от истинския живот на андалуските цигани в белите пещерни селца с техните сурови, патриархални традиции и ярък,..

публикувано на 18.01.22 в 08:10

Колекциите на Етнографската къща в Добрич вече и в интернет

В края на миналата година екипът на Етнографската къща към Регионалния исторически музей в Добрич започва нова инициатива , чрез която целта е в онлайн пространството да бъдат представени колекциите, които се съхраняват там. През последните две години, заради сложната епидемична обстановка, голяма част от идеите на музейните работници се реализират..

публикувано на 17.01.22 в 16:36
Подкасти от БНР