Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОСВ с последни данни за качеството на водата край заседналия кораб

2
Снимка: Румен Сарандев

Измерената стойност на количеството на азотни съединения от втората поред проба след прекратяване на дейностите по претоварване на заседналия кораб, взета на 29.09.2021 г. на същото място от морските води в близост до авариралия кораб, показва, че концентрациите са понижени и се приближават към стойността, измерена в понеделник, 27.09.2021 г., преди започване на компрометираната операция по прехвърляне на товара.

МОСВ продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море. Към момента екипите са на място за следващо пробонабиране от морските води в близост до авариралия кораб.

От понеделник, 4 октомври 2021 г., заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров ще бъде командирован на място с оглед осигуряване и контрол на последващи спасителни действия. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Хибридна среща между ВСУ, ТУ-Варна и ПУ

ВСУ „Черноризец Храбър“, ТУ – Варна и Пловдивският университет създават съвместни магистърски програми

Иновативен проект събира Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Техническия университет във Варна и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Заедно трите български висши учебни заведения ще създадат съвместни иновативни магистърски програми. Те ще бъдат интердисциплинарни, а завършилите ги магистри ще получат съвместни..

публикувано на 07.12.21 в 18:06
Снимката е илюстративна.

Правят ново кръгово кръстовище в к.к. „Св. св. Константин и Елена“

Ново кръгово кръстовище се предвижда да бъде изградено в к.к. „Св. св. Константин и Елена“, съобщават от пресслужбата на ОбС-Варна. То ще бъде на мястото на сегашния контролно-пропускателен пункт в началото на комплекса, стана ясно на днешното заседание на  комисията по благоустройство и комунални дейности  към Общински съвет – Варна. „Имаме..

публикувано на 07.12.21 в 17:30

5000 лева глоба за горене на боклук във Варна

Изцяло нова наредба за управление на отпадъците е подготвила Община Варна. Проектът е изготвен в съответствие с общинската политика за насърчаване на разделното събиране на отпадъци. Очакваните резултати от прилагането й са увеличаване на количествата рециклируеми отпадъци и съответно намаляване на депонираната смет. Това стана ясно на днешното..

публикувано на 07.12.21 в 17:25
Джейн Димитрова

Как да "спасим" храната през приложението Foodobox

Как да намалим изхвърлянето на храна до минимум? Възможно ли е всичката храна, която се приготвя в ресторанти и заведения за хранителни продукти, да отиде до крайния потребител, а не до контейнерите за боклук? С тази идея Джейн Димитрова и Велин Керков от София разработват мобилно приложение. Приложението е активно от няколко месеца и се..

публикувано на 07.12.21 в 16:39
Гълъб Донев

Донев: Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица от 4,8%

Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в България от 4,8% в началото на декември, въпреки ограниченията, които пандемията поставя пред възстановяването на икономиката. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума „Работодател на годината“, организиран..

публикувано на 07.12.21 в 15:38

Почти всички ученици се върнаха в клас в шестте училища в община Балчик

Почти всички ученици се върнаха в клас от тази седмица в шестте училища в община Балчик, обобщи началникът на просветния отдел Красимира Кирчева. В средното училище „Христо Ботев“ в клас са около 60 процента от учениците, за които родителите са подали декларации. Толкова са и заявените тестове. Желаещите се увеличават с всеки изминал ден, така че..

публикувано на 07.12.21 в 14:44
ВиК - Добрич

ВиК - Добрич и повишената цена на електроенергия - има ли излизане от омагьосания кръг

Област Добрич е една от най-бедните на водни ресурси в страната. За снабдяването на населението с вода се използват предимно подпочвени води, които са на голяма дълбочина – от 50 до 300 метра. Затова и цената на услугата за доставка на питейна вода в областта традиционно е сред най-високите в България и тя се регулира според цената на..

публикувано на 07.12.21 в 14:23
Подкасти от БНР