Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карин дом и новите доброволци на Варна

Младежи от проекта
Снимка: Карин дом

Силен интерес и любопитство към работата на неправителствения сектор, както и от възможностите му за развитие, проявяват все повече младежи от Варна. Това каза за Радио Варна Румяна Петрова, координатор на проекта Активни младежи за устойчиво бъдеще – НПО сектора като възможност за развитие“, който реализира екипът на Карин дом. В проекта участваха младежи на възраст от 15 до 29 години от морската столица. Заключителната среща ще се проведе на 14 октомври от 15 часа.Младежите се интересуват от неправителствения сектор не просто като място и сфера на дарителство, кауза и филантропия, но и като възможност за професионално развитие. По време на обучението са обхванати дейности от почти всички сфери на живота, сред тях социални, спортни, екологични и други.

Участниците в проекта са разработили идея за отваряне на център за работа с деца, включили са се и в допълнителни дейности на други неправителствени организации.

Младежите преминали обучението ще получат сертификат, който ще им е от полза в бъдеще. Все повече западни университети и компании, в които един младеж може да стажува или да работи, изискват подобен опит, като смятат, че това би формирало у младежа повече знания, умения и сензитивност спрямо различни тематики и проблеми, разказа и Дарина Райкова, която е ръководител на проекта. Участието в доброволчески инициативи е много важна част от развитието на младите хора, защото на различни нива те получават различни възможности, които да упражняват и един много по-богат опит, когато навлизайки в света на възрастните, трябва да си търсят работа или самите те да реализират своя идея, да станат предприемачи в една или друга сфера.

Затова и идеята на сертификата, който се издава в края на обучението, е да бъде използван от младежите, когато пишат автобиография при кандидатстване за работа.

На финалната среща всеки участник по проекта е призован да покани един свой близък или познат, с когото да отиде. Така напрактика ние привличаме още един човек към каузата на доброволчеството, каза още Дарина Райкова.

Това означава, че ако очакваме 20 младежи, ще се радваме да посрещнем 40 и от тях да се родят едни нови доброволци и нови активни хора на Варна, допълни тя.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

От днес, 23 април, до 14 май на интернет страницата на Централната избирателна комисия може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната.  Българските граждани могат да направят това от 12 часа (българско време) днес до 24 часа (българско време) на 14 май.  ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

публикувано на 23.04.24 в 08:38

Здравната комисия заседава извънредно заради коклюша

Данни за разпространението на коклюш у нас ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване на извънредно заседание. Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.  От началото на годината..

публикувано на 23.04.24 в 08:12

Дъждовен вторник

Днес ще е облачно с валежи от дъжд и умерен вятър от източна четвърт. Следобед валежите от юг на север ще започнат да спират, а вечерта и вятърът ще отслабне. Максимални температури между 11° и 16°, за Варна около 13°. Вълнение на морето 2 бала, следобед 3, а в открито море и до 4. Температура на морската вода от 12° до 14°. Изгрев на Слънцето..

публикувано на 23.04.24 в 05:46

Адресите без ток

На 23.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – ул. Мелница, ул. Вълшебен извор и промишлена зона под моста, ул. Батак, ул. Бор, ул. Бреза, ул. Пирот и бул. Съединение в кв. Реката, фирма Кристера Агро ЕООД,..

публикувано на 23.04.24 в 05:00

Предлагат забраната за пушене на закрито да е и за наргилета

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета, предлагат депутати с проект на промени в Закона за здравето.  Предвижда се и повишаване на глобите за обекти, в които се нарушава забраната, съобщава БНР. Законопроектът въвежда понятието "употреба на тютюневи и свързани..

публикувано на 22.04.24 в 20:01

В събота запретваме ръкави за по-чиста Варна

На 27 април, събота, по инициатива на Община Варна ще се проведе мащабна кампания за почистване на града под наслов „Мисли глобално, действай локално!“. Инициативата предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и градинки, места за отдих, детски и спортни площадки във всички райони на територията на общината. В мащабното..

публикувано на 22.04.24 в 18:13
архив

Над 110 милиона лева ще влязат за образованието във Варна

Над 110 милиона лева ще бъдат инвестирани във варненското образование по различни програми, включително по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  17 училища във Варна имат сключени договори за финансиране изграждането на т.нар.  STEM - центрове (специализирани..

публикувано на 22.04.24 в 17:40