Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водачите на листи във Варна за вота на 14 ноември

Снимка: Ани Петрова

Партиите и коалициите, които влязоха в предишните два парламента, са заложили на същите водачи на листите във Варна от последния вот.

Коалицията ГЕР-СДС през юли спечели 5 депутатски места. Начело на листата застана Костадин Ангелов, който беше министър на здравеопазването в последния кабинет „Борисов“. Той водеше и листата във Велико Търново и предпочете да стане депутат от старата столица.

Вторият в листата отново е Красен Кралев, който на предходните избори влезе от Русе.

Трети е Павел Христов, който беше депутат от Варна в пет поредни народния събрания.

Фаворитът по преференциален вот през април Славена Точева този път е четвърта в листата. С рекордните гласове на 4 април те се придвижи от 25-о място на второ, което й осигури депутатско място.

На пета позиция е Бранимир Балачев.

Водач на листата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която спечели 4 мандата от Варан през юли, отново е Филип Станев. На втора позиция е Александър Александров и Кирил Симеонов.

Третата политическа сила във Варна от вота за 46-о Народно събрание беше „Демократична България“. Водач и този път е музикантът Стоян Михалев. На втора позиция този път е Дора Димитрова, а адвокат Стела Николова е трета в листата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оглавява листата на партията във Варна и този път. След нея е Борислав Гуцанов, председател на Областния съвет на БСП, следван от Павел Раличков. Бившият кмет на Провадия Филчо Филев, който беше народен представител в последните два парламента, сега е четвърти.

Татяна Дончева отново повежда листата на „Изправи се БГ! Ние идваме!.

Новият политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, бивши министри от първия служебен кабинет на Стефан Янев, „Продължаваме промяната“ поставя на първа позиция във Варна предприемача Даниел Лорер.

Даниел Лорер беше съветник на Кирил Петков, докато той бе служебен министър на икономиката. Заемаше длъжността председател на Комисията по прозрачност в Министерството на икономиката.

Ерджан Ебатин оглавява листата на ДПС, който има 4 поредни депутатски мандата.

ВМРО се явява самостоятелно на вота за нов парламент. На първа позиция в листата в морската столица  е Красимир Каракачанов.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов е начело на листата на Патриотичен фронт във Варна. Волен Сидеров е начело на „Атака“.

Веселин Марешки е кандидат за депутат от партия „Воля“, той ще се бори и за президентския пост.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов води листата във Варна, той също е кандидат за „Дондуков“2.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборните материали пристигнаха в област Добрич

Бюлетините за предстоящия балотаж в неделя пристигнаха в Областната администрация в Добрич при строга полицейска охрана. Предстои още днес те да бъдат разпределени в осемте общини. 181 000 са подготвените за област Добрич бюлетини за предстоящия втори тур на президентските избори тази неделя. Подготовката върви нормално и засега всички членове на РИК..

публикувано на 18.11.21 в 15:54

Без мобилна секция за карантинирани в Балчик на балотажа

Въпреки интереса мобилна секция за карантинирани в Балчик няма да има на балотажа. Причината е, че на първия тур не е била сформирана секционна избирателна комисия за гласуване с подвижна кутия. Това обяснение е получено от Централната избирателна комисия в отговор на запитване от местната администрация. Към днешна дата карантинираните са 207,..

публикувано на 18.11.21 в 15:45

Днес ЦИК ще обяви мандатите в 47-ото Народно събрание

ЦИК ще обяви резултатите след окончателна проверка на вота и преференциите. Така ще стане ясно колко депутати ще има всяка от 7-те партии и коалиции в новия парламент: "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". След това новите народни представители ще имат един ден да подадат..

публикувано на 18.11.21 в 10:05

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори, след като Централната избирателна комисия обяви окончателно резултатите от вота за държавен глава. В неделя - 21 ноември, ще се явят кандидат-президентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Предизборната кампания ще приключи 24..

публикувано на 17.11.21 в 08:12

ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори

Снощи Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от парламентарните избори, при 100 процента обработени протоколи от РИК. Партия "Продължаваме промяната" получава 25,67 процента от гласовете, а ГЕРБ-СДС - 22,74 на сто. На трета позиция е ДПС - с 13 на сто, а БСП за България е четвърта с 10,21 процента. "Има такъв..

публикувано на 17.11.21 в 06:32

Как да гласуваме с машина на изборите "2 в 1"

На изборите 2 в 1 можем да гласуваме само един път – на една машина и с една смарт карта. Разписките, които ще пусне устройството ще са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори – за президент и за парламент. За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата,..

обновено на 14.11.21 в 14:33

13 ноември - ден за размисъл преди вота в неделя

Събота – 13 ноември е ден за размисъл преди парламентарните и президентските избори в неделя. В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за..

публикувано на 12.11.21 в 17:05