Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кати, която печели медали, докато живее с предизвикателството диабет

| обновено на 14.11.21 в 08:17

Всяка година на 14 ноември се отбелязва Световния ден на диабета.

Той се чества от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация.
Датата е избрана неслучайно, защото това е рожденият ден на канадския лекар Фредерик Бантинг, който заедно с Чарл Бест точно преди 100 години - през 1921г, изолира инсулина от панкреаса.

Откриването на инсулина и използването му за лечение на диабет е най-великото откритие в историята на заболяването, за което Бантинг получава Нобелова награда.

В България има над 525 хил. пациенти с диабет. Предполага се, че наполовина още не са  недиагностицирани. Над 70 хил. са нуждаещи се от инсулин всеки ден. Само 2 хил. от всички тези българи, вкл. деца, ползват високотехнологични сензори за измерване на кръвната си глюкоза.

Една от тях е 17-годишната Екатерина Иванова, която освен, че е с диабет от 6-годишна, но е и с редица титли от световни и европейски първенства по таекуондо. Само преди броени седмици, тя спечели и последните си два медала – бронзови от европейската надпревата в Крит /трето място на индивидуално участие - спаринг девойки старша възраст до 52 кг. и в отборното състезание с още 5 момичета/.

Чуйте повече в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Закуска, кафе и обяд вместо пазар - за какво българите използват новите електронни ваучери

От 1 юли хартиените ваучери за храна бяха заменени от електронните. Те са на изцяло електронен носител - пластика или виртуална карта. Плащанията с карта се извършват на ПОС терминалите в търговските обекти, които имат сключен договор с оператор на ваучери за храна. Не е необходимо обектите да инсталират нов софтуер или нещо подобно,..

публикувано на 17.07.24 в 09:29

Почитаме паметта на Света Великомъченица Марина

На 17 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина. Светицата е родената в Антиохия през III век. Тя е дъщеря на езически жрец идолопоклонник, възпитавал дъщеря си в идолопоклонство. Марина силно желаела да получи свето кръщение и изповядала вярата си на Олимврий, управител на източните провинции, който я..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия.  Работното време..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
огън, пожар, дим

Доброволци, гасили пожари във Варна: Като държава нямаме много възможности, важно е да сме силни като общество

Десетки доброволци помагаха на пожарникарите във Варна за овладяване на огнищата, разразили се на няколко места в града през последните дни. Без колебание, а водени от моралния си дълг,  се впускат в акцията  Младен Богданов и Станислав Йорданов.  Това бедствие ни показа колко сплотени можем да бъдем, споделят те. Като държава нямаме много възможности,..

публикувано на 16.07.24 в 14:14

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05