Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Набират доброволци по проект "Не на кибернасилието срещу жени и деца!"

Проектът "Не на кибернасилието срещу жени и деца!" е организиран от клубовете на неправителствената организация "Зонта интернешънъл" в страната и се реализира под патронажа на вицепрезидента на Република България и с активното партньорство на ГДБОП - МВР, Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители и представителите на международните организации УНИЦЕФ и Сороптимист.

По проекта набират доброволци, които ще преминат обучение от експерти на ГДБОП и ще участват в разгръщане на информационна кампания срещу кибернасилието. Очаква се да се присъединят повече представители на общини, НПО, учители, преподаватели в университети, членове на родителски настоятелства и сдружения и др. Следващото обучение е планирано да се проведе в началото на м. декември т.г. За Варна заявки за участие в проекта се изпращат на е-мейл: mariya.dobreva@abv.bg.

Координатор на проекта за Варна е адвокат Мария Добрева, президент на клуб "Зонта" във Варна. За Радио Варна тя сподели подробности и за ежегодната 16-дневна кампания на "Зонта" в сътрудничество с фондация "SOS семейства в риск" срещу насилието над жени. Кампанията започва винаги на 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране на насилието над жени, и завършва на 10 декември - Международният ден на човешките права. "И тази година емблематични сгради в много български градове ще бъдат осветени в оранжево в тези 16 дни - това е цветът, избран от ООН за символ на борбата срещу домашното насилие. Нека на всек иот нас да му "светне" в оранжево алармата за този проблем и да се огледаме - има ли около нас жертви, на които можем да подадем ръка, да помогнем. Като адвокат по граждански дела съм имала много случаи на жени-жертва на насилие и знам какви са стъпките, възможностите да им се помогне - въпреки несъвършенствата си, действащият Закон за защита от домашно насилие дава такива инструменти - центрове за настаняване, убежища, незабавна заповед за защита и т.н. Но първото и най-важно нещо е жертвите да потърсят помощ, да се обадят на горещата телефонна линия, да се свържат със специалисти." Адвокат Добрева коментира още, че подготвеният проект за закон за изменение на Закона за защита от домашно насилие ще даде още инструменти в подкрепа на жертвите и ще засили ролята на държавата в осигуряването на тяхната защита.

Според Анна Николова - психолог и управител на фондация "SOS семейства в риск", кампанията с всяка изминала година набира популярност и повдигането на темата в медийното пространство дава все по-осезаемо резултат. "В дните на кампанията и непосредствено след нея получаваме повече сигнали, повече жени добиват кураж и се свързват с нас. Не знам каква е официалната статистика, но по информация от медиите и това, което сме събрали от Алианса за защита от насилие, основано на пола, тази година има 17 случай на убийства или опити за убийство на жени..."

"Горещият" телефон на "SOS семейства в риск" за сигнали за домашно насилие е 052/ 609-677.

Интервюто за кампанията с Мария Добрева и Анна Николова можете да чуете в звуковия файл, а целия разговор по темата за домашното насилие очаквайте в предаването "Златното сечение" на 2 декември от 11 часа.


Адвокат Мария Добрева и психологът Анна Николова (вдясно)
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВСУ “Черноризец Храбър“ избра победителите във Varna Spaghetti Engineering

Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест - за земетръс, стройност и креативност, спечели първото място в осмото издание на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering", което се проведе днес във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Организатор и домакин на събитието е..

обновено на 01.04.23 в 16:24

Концерт с кауза за нов параклис във Варна - тази вечер в морската столица

Благотворителен концерт за събиране на средства за построяване на параклис "Всички български светии" в кв. Изгрев във Варна ще се проведе тази вечер във Варна. Домакин е Драматичният театър „Стоян Бъчваров", а началният час е 18:30 часа. Концертът е със съдействието и благословията на Варненския и Великопреславки митрополит Йоан. Всички събрани..

публикувано на 01.04.23 в 14:42

Старите, но златни рецепти от село Голица (ВИДЕО)

След посещението ни в село Дюлино в началото на месеца, кулинарната ни обиколка с фоторепортера и оператор Румен Сарандев в района на Долни Чифлик и Бяла в търсене на старите, но златни български рецепти, продължава със втората ни спирка - село Голица. Наш гид отново беше Янка Димитрова от Асоциация "Био мрежа", която е автор и на книгата "Омая"...

публикувано на 01.04.23 в 09:00
Личен архив

Политологът Сергей Петров: Важно е да се гласува, независимо, че има разочарование у хората

На 2 април отново голяма част от българските избиратели ще упражнят правото си на вот, но не малко е онази част от тях, която все още се двоуми дали изобщо да стигне до своята изборна секция. Съществува и т.нар. контролиран вот, който със сигурност ще вдигне в проценти избирателната активност така, че да не е твърде ниска. Истината е, че е..

обновено на 31.03.23 в 15:31

Маратон на четенето 2023 в Балчик

От 2 до 23 април 2023 година предстои да се включим в осемнадесетия Маратон на четенето, съобщават от централната библиотека "Паисий Хилендарски" в Балчик. "Нашето желание е всички заедно - ученици, деца от детските градини, граждани, ценящи словото, да създадем празник на четящите хора в град Балчик. Очакваме ви! Участието в маратона е..

публикувано на 31.03.23 в 15:26

Роми от Чистотата: Хвърляйте боклука по-често

Ромите, които се грижат за чистотата на морската градина във Варна, заявяват готовност да гласуват на изборите в неделя. Те ще пуснат хартиена бюлетина по местоживеене - в село Любен Каравелово. Всеки ден пътуват от аксаковското село до морската столица. Автобусните билети на ден им струват 10 лева. Работят на минимална заплата. Казват, че..

обновено на 31.03.23 в 14:48

Над 350 участници в IV-ия Международен младежки фестивал „Славянски звън”

За четвърта поредна година Международният младежки арт фестивал "Славянски звън" дава сцена на изява на над 350 деца и младежи от България и чужбина. Това разказа в интервю за Радио Варна изпълнителеният директор на ММФ „Славянски звън” Искра Иванова - магистър по „Театрална режисура”, председател на Сдружение "Славянски звън", продуцент и..

публикувано на 31.03.23 в 08:10