Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират доброволци по проект "Не на кибернасилието срещу жени и деца!"

Проектът "Не на кибернасилието срещу жени и деца!" е организиран от клубовете на неправителствената организация "Зонта интернешънъл" в страната и се реализира под патронажа на вицепрезидента на Република България и с активното партньорство на ГДБОП - МВР, Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители и представителите на международните организации УНИЦЕФ и Сороптимист.

По проекта набират доброволци, които ще преминат обучение от експерти на ГДБОП и ще участват в разгръщане на информационна кампания срещу кибернасилието. Очаква се да се присъединят повече представители на общини, НПО, учители, преподаватели в университети, членове на родителски настоятелства и сдружения и др. Следващото обучение е планирано да се проведе в началото на м. декември т.г. За Варна заявки за участие в проекта се изпращат на е-мейл: mariya.dobreva@abv.bg.

Координатор на проекта за Варна е адвокат Мария Добрева, президент на клуб "Зонта" във Варна. За Радио Варна тя сподели подробности и за ежегодната 16-дневна кампания на "Зонта" в сътрудничество с фондация "SOS семейства в риск" срещу насилието над жени. Кампанията започва винаги на 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране на насилието над жени, и завършва на 10 декември - Международният ден на човешките права. "И тази година емблематични сгради в много български градове ще бъдат осветени в оранжево в тези 16 дни - това е цветът, избран от ООН за символ на борбата срещу домашното насилие. Нека на всек иот нас да му "светне" в оранжево алармата за този проблем и да се огледаме - има ли около нас жертви, на които можем да подадем ръка, да помогнем. Като адвокат по граждански дела съм имала много случаи на жени-жертва на насилие и знам какви са стъпките, възможностите да им се помогне - въпреки несъвършенствата си, действащият Закон за защита от домашно насилие дава такива инструменти - центрове за настаняване, убежища, незабавна заповед за защита и т.н. Но първото и най-важно нещо е жертвите да потърсят помощ, да се обадят на горещата телефонна линия, да се свържат със специалисти." Адвокат Добрева коментира още, че подготвеният проект за закон за изменение на Закона за защита от домашно насилие ще даде още инструменти в подкрепа на жертвите и ще засили ролята на държавата в осигуряването на тяхната защита.

Според Анна Николова - психолог и управител на фондация "SOS семейства в риск", кампанията с всяка изминала година набира популярност и повдигането на темата в медийното пространство дава все по-осезаемо резултат. "В дните на кампанията и непосредствено след нея получаваме повече сигнали, повече жени добиват кураж и се свързват с нас. Не знам каква е официалната статистика, но по информация от медиите и това, което сме събрали от Алианса за защита от насилие, основано на пола, тази година има 17 случай на убийства или опити за убийство на жени..."

"Горещият" телефон на "SOS семейства в риск" за сигнали за домашно насилие е 052/ 609-677.

Интервюто за кампанията с Мария Добрева и Анна Николова можете да чуете в звуковия файл, а целия разговор по темата за домашното насилие очаквайте в предаването "Златното сечение" на 2 декември от 11 часа.


Адвокат Мария Добрева и психологът Анна Николова (вдясно)

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще потече ли скоро вода от новата чешма до Дом "Младост"?

Готова е вече облицовката на чешмата до бившия дом "Младост“, която според първоначално обявените планове трябва да заработи до края на месеца. Изградена е металната конструкция, видими са и отворите за чучурите, които трябва да бъдат монтирани. Все още няма монтирана пейка, каквато се очаква до края на строителните работи.  Според обещанията..

публикувано на 27.05.24 в 16:30
Пейзажи от Варна

Лесна работа: Нещата се променят

Днес случайно срещнах познати англичани, които не бях виждала от петнайсет години. Навремето тези хора пристигнаха във Варна, огледаха се, влюбиха се в града и почти веднага купиха голямо място с чудна гледка към морето. Успяха да отбият от първоначалната цена, избегнаха комисионната на брокера, понеже, както ние твърдим, те са много по-богати от..

публикувано на 27.05.24 в 15:43

Балчишката гимназия изпрати випуск 81-ви

Балната нощ на 81-вия випуск на балчишката гимназия „Христо Ботев“ завърши тази сутрин по традиция пред вратите на последното им училище с традиционното броене от 1 до 12 и празнични възгласи. 53-мата зрелостници от трите паралелки - с профили природни науки, хуманитарни науки, професия готвач, преминават в нов етап от своя живот – поемат пътя към..

публикувано на 27.05.24 в 15:30

Над 150 младежи се очаква да се включат в Техностарт уикенд във Варна за разработка на стартъп проекти

Поне  150 младежи на възраст между 15 и 19 г. от Варна, Шумен и Добрич се очаква да се включат във второто издание на “ТЕХНОСТАРТ Weekend Junior Edition 2024”. Надпреварата ще бъде във Варна между 31 май и 2 юни. Организаторите са от ИКТ Клъстер Варна, а подкрепа оказват община Варна, РУО и Икономическият университет, който ще бъде домакин на проявата...

публикувано на 27.05.24 в 15:25

74.9% от българите са пътували в страната, 19.5% в чужбина за първите 3 месеца

През първото тримесечие на 2024 г. 1 068.5 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 74.9%, са пътували само в страната, 19.5% - само в чужбина, а 5.6% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..

публикувано на 27.05.24 в 12:15

Цвете в епруветка, защо не?

Уникални цветя в епруветка може да видите и да купите на фестивала Флора Варна 2024, който приключва днес, 26 май. Цветето в епруветка е продукт на Растителните биотехнологии. То се ,,посява‘‘ в стерилни условия и се развива в епруветка, в която има специално създадена хранителна среда, съдържаща всички необходими вещества и минерали, за да..

публикувано на 26.05.24 в 11:11

Най-голямата ботаническа градина се строи в пустинята

След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал Сауд поръча и най-голямата в света температурно-контролирана ботаническа градина. Проектът се нарича King Abdullah International Gardens и се простира на над 2 млн. кв. м площ. За това информира dariknews.bg. Нищо в този проект не е обичайно. Едва ли има друга ботаническа..

публикувано на 26.05.24 в 09:44