Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират доброволци по проект "Не на кибернасилието срещу жени и деца!"

Проектът "Не на кибернасилието срещу жени и деца!" е организиран от клубовете на неправителствената организация "Зонта интернешънъл" в страната и се реализира под патронажа на вицепрезидента на Република България и с активното партньорство на ГДБОП - МВР, Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители и представителите на международните организации УНИЦЕФ и Сороптимист.

По проекта набират доброволци, които ще преминат обучение от експерти на ГДБОП и ще участват в разгръщане на информационна кампания срещу кибернасилието. Очаква се да се присъединят повече представители на общини, НПО, учители, преподаватели в университети, членове на родителски настоятелства и сдружения и др. Следващото обучение е планирано да се проведе в началото на м. декември т.г. За Варна заявки за участие в проекта се изпращат на е-мейл: mariya.dobreva@abv.bg.

Координатор на проекта за Варна е адвокат Мария Добрева, президент на клуб "Зонта" във Варна. За Радио Варна тя сподели подробности и за ежегодната 16-дневна кампания на "Зонта" в сътрудничество с фондация "SOS семейства в риск" срещу насилието над жени. Кампанията започва винаги на 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране на насилието над жени, и завършва на 10 декември - Международният ден на човешките права. "И тази година емблематични сгради в много български градове ще бъдат осветени в оранжево в тези 16 дни - това е цветът, избран от ООН за символ на борбата срещу домашното насилие. Нека на всек иот нас да му "светне" в оранжево алармата за този проблем и да се огледаме - има ли около нас жертви, на които можем да подадем ръка, да помогнем. Като адвокат по граждански дела съм имала много случаи на жени-жертва на насилие и знам какви са стъпките, възможностите да им се помогне - въпреки несъвършенствата си, действащият Закон за защита от домашно насилие дава такива инструменти - центрове за настаняване, убежища, незабавна заповед за защита и т.н. Но първото и най-важно нещо е жертвите да потърсят помощ, да се обадят на горещата телефонна линия, да се свържат със специалисти." Адвокат Добрева коментира още, че подготвеният проект за закон за изменение на Закона за защита от домашно насилие ще даде още инструменти в подкрепа на жертвите и ще засили ролята на държавата в осигуряването на тяхната защита.

Според Анна Николова - психолог и управител на фондация "SOS семейства в риск", кампанията с всяка изминала година набира популярност и повдигането на темата в медийното пространство дава все по-осезаемо резултат. "В дните на кампанията и непосредствено след нея получаваме повече сигнали, повече жени добиват кураж и се свързват с нас. Не знам каква е официалната статистика, но по информация от медиите и това, което сме събрали от Алианса за защита от насилие, основано на пола, тази година има 17 случай на убийства или опити за убийство на жени..."

"Горещият" телефон на "SOS семейства в риск" за сигнали за домашно насилие е 052/ 609-677.

Интервюто за кампанията с Мария Добрева и Анна Николова можете да чуете в звуковия файл, а целия разговор по темата за домашното насилие очаквайте в предаването "Златното сечение" на 2 декември от 11 часа.


Адвокат Мария Добрева и психологът Анна Николова (вдясно)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14

"Пальо Баня фест" в село Баня

За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли.  "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..

публикувано на 26.07.24 в 15:30

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Над 500 деца участват в Музикалния конкурс "Бъди звезда" в Радио Варна

Неочаквано голям интерес и тази година на  Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА" На 25 - 28 юли 2024 година в морската ни столица Варна за четвърта поредна година ще се проведе Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА", организиран от Сдружение "Старс Академи".  Четири дни над 500..

публикувано на 26.07.24 в 10:28

Българските запалянковци са хапвали най-много бургери по време на европейското

Българските футболни запалянковци са си поръчвали най-много чийзбургери и обикновени бургери по време на мачовете от Евро 2024, показва анализ на една от големите компании за доставка на храна. След тях се нарежда тараторът, който е особено предпочитан в горещините. Сред най-скъпите мачове, отразени от компанията, са тези на Португалия срещу..

публикувано на 26.07.24 в 07:20

Черно море - едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарасне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

На 29 юли започва 32-рият Международен фолклорен фестивал във Варна (ПРОГРАМА)

От 29 юли до 1 август във Варна ще се проведе 32-рото издание на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“. Тази година в него участват ансамбли над 400 артисти от 8 държави. Гостуват фолклорни формации от Украйна, Словакия, Черна гора, Грузия, Китай, Тимор-Леще и Албания. Домакини и тази година са добре познатите на публиката Фолклорен..

публикувано на 25.07.24 в 12:10