Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират доброволци по проект "Не на кибернасилието срещу жени и деца!"

Проектът "Не на кибернасилието срещу жени и деца!" е организиран от клубовете на неправителствената организация "Зонта интернешънъл" в страната и се реализира под патронажа на вицепрезидента на Република България и с активното партньорство на ГДБОП - МВР, Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители и представителите на международните организации УНИЦЕФ и Сороптимист.

По проекта набират доброволци, които ще преминат обучение от експерти на ГДБОП и ще участват в разгръщане на информационна кампания срещу кибернасилието. Очаква се да се присъединят повече представители на общини, НПО, учители, преподаватели в университети, членове на родителски настоятелства и сдружения и др. Следващото обучение е планирано да се проведе в началото на м. декември т.г. За Варна заявки за участие в проекта се изпращат на е-мейл: mariya.dobreva@abv.bg.

Координатор на проекта за Варна е адвокат Мария Добрева, президент на клуб "Зонта" във Варна. За Радио Варна тя сподели подробности и за ежегодната 16-дневна кампания на "Зонта" в сътрудничество с фондация "SOS семейства в риск" срещу насилието над жени. Кампанията започва винаги на 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране на насилието над жени, и завършва на 10 декември - Международният ден на човешките права. "И тази година емблематични сгради в много български градове ще бъдат осветени в оранжево в тези 16 дни - това е цветът, избран от ООН за символ на борбата срещу домашното насилие. Нека на всек иот нас да му "светне" в оранжево алармата за този проблем и да се огледаме - има ли около нас жертви, на които можем да подадем ръка, да помогнем. Като адвокат по граждански дела съм имала много случаи на жени-жертва на насилие и знам какви са стъпките, възможностите да им се помогне - въпреки несъвършенствата си, действащият Закон за защита от домашно насилие дава такива инструменти - центрове за настаняване, убежища, незабавна заповед за защита и т.н. Но първото и най-важно нещо е жертвите да потърсят помощ, да се обадят на горещата телефонна линия, да се свържат със специалисти." Адвокат Добрева коментира още, че подготвеният проект за закон за изменение на Закона за защита от домашно насилие ще даде още инструменти в подкрепа на жертвите и ще засили ролята на държавата в осигуряването на тяхната защита.

Според Анна Николова - психолог и управител на фондация "SOS семейства в риск", кампанията с всяка изминала година набира популярност и повдигането на темата в медийното пространство дава все по-осезаемо резултат. "В дните на кампанията и непосредствено след нея получаваме повече сигнали, повече жени добиват кураж и се свързват с нас. Не знам каква е официалната статистика, но по информация от медиите и това, което сме събрали от Алианса за защита от насилие, основано на пола, тази година има 17 случай на убийства или опити за убийство на жени..."

"Горещият" телефон на "SOS семейства в риск" за сигнали за домашно насилие е 052/ 609-677.

Интервюто за кампанията с Мария Добрева и Анна Николова можете да чуете в звуковия файл, а целия разговор по темата за домашното насилие очаквайте в предаването "Златното сечение" на 2 декември от 11 часа.


Адвокат Мария Добрева и психологът Анна Николова (вдясно)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Археологически разкопки в Балчик, архив

Ежегодните разкопки в Балчик ще са през септември

За теренни археологически проучвания на късноантичната и ранносредновековна крепост "Хоризонт" и тази година са осигурени средства чрез Министерство на културата, съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. Както през миналата, така и през тази археологическият сезон ще премине за около двайсет дни през септември. Теренните..

публикувано на 18.07.24 в 13:15

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог, психоаналитик и арт-терапевт Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 18.07.24 в 09:45
Провадия-Солницата

Търсят работници за разкопките в Провадия-Солницата

На първи август ще започне 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Поради тази причина в момента от Историческия музей в Провадия обявиха, че търсят работници за работа на обекта . Работници се наемат за месеците август и септември, като работното време е от 6.30 часа до 14.00 часа, с..

публикувано на 18.07.24 в 09:20

Варна отбелязва с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Екоработилницата във варненския зоопарк с второ издание

За втора поредна година във варненския зоопарк ще се проведе екоработилницата на Академията за рециклиращо изкуство. Тази и следващата неделя (21 и 28 юли) между 14 и 16 часа всеки желаещ може да твори със счупени играчки и отпадъчни пластмаси. Входът за събитието е свободен, няма възрастови ограничения. Който желае, може да носи непотребна..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Във Варна в събота ще се състезаваме по правопис

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Аганизатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община Варна. По време на състезанието жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да проверят..

публикувано на 17.07.24 в 16:41

Манастирът "Св. Марина" край село Ботево събра стотици на празника на светицата

Празникът на света великомъченица Марина събра в манастира, който носи нейното име край село Ботево, община Аксаково, стотици хора от цяла Североизточна България. Освен празничното богослужение акцент на празника е и фолклорен фестивал, организиран от община Аксаково. Четири именички от Добрич, които участват във фолклорния фестивал, споделиха, че..

публикувано на 17.07.24 в 15:21