Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 200 000 ферми са изчезнали за десетилетие, но обработваемата земя се увеличава

Снимка: Росица Стайкова

Над 60 процента от земеделските стопанства у нас са изчезнали през последното десетилетие, според данни от Анализ на структурата на земеделските стопанства в България. Използваната земеделска площ обаче се увеличава.

Ако през 2003 броят на земеделските стопанства е бил над 665 хиляди, през 2010 той вече е малко над 370 хиляди, а през 2020 година броят им пада до малко под 133 хиляди стопанства. Повече от 13 хиляди от тях не стопанисват земя.

Анализът сочи, че за разлика от намаляващия брой на фермите, за разглеждания период е констатирано значително увеличение на използваната земеделска площ.

През 2003 година тя е в размер на 2 милиона и 905 хиляди хектара. След присъединяването на страната към ЕС интересът към разширяване на площите на стопанствата е значителен и само в рамките на три години използваната земеделска земя достига до над 3 милиона и 600 хиляди хектара, а през 2020 тя вече е 3 милиона и 959 хиляди хектара.

Анализът потвърждава и отдавна известното - най-голям дял от обработваемата земя у нас е зает от зърнените култури.

Източник: БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат по-ниска цена на газа от февруари

След анализ, изготвен въз основа на представени от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклад на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 февруари 2022 г. да бъде в размер на 114,31 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец януари утвърдената от регулатора цена е..

публикувано на 26.01.22 в 16:44

Тристранката обсъжда Бюджет 2022 онлайн

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе дистанционно заседание на 27 януари.  Дневният ред на тристранката е изцяло фокусиран върху държавния бюджет за тази година. Първата точка е Проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Веднага след това социалните партньори ще разгледат Проекта на Закон за..

публикувано на 26.01.22 в 16:20

В пет училища във Варна учат изцяло дистанционно

В пет училища във Варна учениците преминаха изцяло на обучение в електронна среда заради високата заболеваемост от COVID-19. Това са Трета природо-математическа гимназия, Варненската търговска гимназия, ОУ "Георги Раковски", Национално училище по изкуствата ”Добри Христов" , СУ " Климент Охридски". В 12 учебни заведения обучението се осъществява на..

обновено на 26.01.22 в 16:15

Варна ще е домакин на Форум и индивидуални консултации относно ин витро с донорски яйцеклетки

Медицински център за репродуктивно здраве ще представи своята донорска програма за яйцеклетки в град Варна. Събитието ще се проведе на 29 януари, от 11 ч. в хотел на бул. "Княз Борис I" 111. Всички двойки, посетили деня на отворените врати, ще получат възможността за безплатни консултации с ръководителя по донорска програма, д-р Дарина Давидова...

обновено на 26.01.22 в 15:34

60 души са настанени в приюта за бездомни във Варна

60 души са настанени в приюта за бездомни хора в местността Баба Алено във Варна. Само за няколко дни заради ниските температури в дома са постъпили 10 човека. Tова съобщи Таня Василева, директор на дирекция "Социални дейности" в общината. Капацитетът на заведението е за 100 души.  Хората се настаняват, след като се тестват с антигенен тест, обясни..

публикувано на 26.01.22 в 15:17

Заловиха наркодилър с крадена кола в района на техникумите (СНИМКИ)

Задържаха двама мъже с крадена кола при спецакция в кв. "Победа". Първият, оказал силна съпротива при задържането, е криминално проявен и осъждан, съобщават от МВР- Варна. При претърсването у него са намерени вещества, наподобяващи наркотични. Същите предстои да бъдат лабораторно изследвани. В хода на полицейските действия отнетата кола, обявена за..

публикувано на 26.01.22 в 11:58

Екоминистърът за делото срещу добива на газ в Добруджа: Решението на Административния съд във Варна е на първа инстанция

Преди дни Административният съд във Варна отмени решението за отказ на РИОСВ – Варна да одобри Оценката за въздействието на околната среда и водите за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич. Делото започна през месец май 2018 година по жалба на фирмата инвеститор „Русгеоком“. Инвестиционното им предложение е за разработване..

публикувано на 26.01.22 в 10:20
Подкасти от БНР