Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пианистката Жанета Бенун: Музиката лекува

С камерен концерт Варненската опера отбеляза 70-годишнината на Жанета Бенун - дългогодишен пианист, корепетитор и хормайстор. От 1988 Жанета Бенун е част от екипа на операта. Вече 33 години тя е част от представленията, които се поставят на варненска сцена. 

Как и кога започна всичко за вас и Варненската опера?

Бях учителка по пиано в Русе, но се наложи да напуснем града заради хлора, който идваше от Румъния.  Децата ни започнаха да боледуват. Когато дойдох във Варна, се оказа, че по средата на учебната година не мога да започна работа в Музикалното училище. Тогава се явих на конкурса в операта.  Взеха ме и постъпих там за шест месеца, докато започне учебната година в Музикалното училище. Тези 6 месеца обаче прераснаха в доста години  - 30 и няколко вече, и те все още продължават.

Концерт по повод годишнината Ви, какво чувство Ви нови това?

Много съм развълнувана от този подарък, който ми направиха моите колеги.

В началото на календарната година получих един друг много голям подарък - моята първа внучка, която носи моето име.  Сега - този подарък, е този, който ме трогва, вълнува до сълзи.

Тази любов към музиката как се подхранва. Възпитава ли се или човек си я носи?

Тя се подхранва ежедневно, ежегодно. При мен това с носенето трябва да се подплати с много труд.

А работата какво Ви носи?

Работата ми носи удовлетворение. Нали имаше една приказка, че човек ако си обича работата, ако е удовлетворен от нея, може да не работи цял живот.

Каква Ви е равносметката? Ако трябва да направите равносметка, как би изглеждала тя?

Аз съм човек, който живее за днес, не обичам много да се връщам назад. Предпочитам да живея в настоящето. Считам себе си за един щастлив човек.  Повече ме вълнува това, което е в момента и това което предстои в близкото бъдеще.

Има ли момент за тези 33 години във Варненската опера, който няма да забравите никога? Към който се връщате, когато Ви е тъжно, когато Ви е весело.

Когато имам проблеми, винаги пускам музика и тя ме лекува. Вие сте от радиото искам да спомена това че в Радио Варна съм имала много много хубави момент. Те са били свързани с участия, концерти и конкурси. Там имам две рожби, които направихме с Даниела Димова, с помощта на Христо Николов - два компактдиск, които записахме.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламен Гутинов: Обичам да снимам живия живот

Срещаме ви с фоторепортера Пламен Гутинов, чийто снимки дълги години бяха на страниците на вестник Черно море във Варна, а след закриването на изданието работи за сайта parallel43.bg. Започва да се занимава активно с фотография от 1997 година. Но след курс за фоторепортери през 2009 намира своето място в тази област.  За себе си разказва, че обича да..

обновено на 17.01.22 в 10:22

Нови проекти ще привличат младежката публика в ГХГ - Варна

С нови проекти и идеи ще привлича младежката публика Градската художествена галерия (ГХГ) "Борис Георгиев" във Варна през 2022 г. Това предвижда концепцията на новия ѝ директор Доротея Павлова . Замисълът предвижда галерията - един от най-авторитетните музеи за изкуство у нас, да стане търсено място от деца и ученици. По инициатива на Павлова ще бъдат..

публикувано на 16.01.22 в 13:42

Сабина Науризгалиева: В момента всичко в Казахстан се нормализира

Международни икономически отношения завършва Сабина Науризгалиева в България, родена е в Казахстан, понастоящем живее във Варна от 6 години. Споделя, че светоусещането й тук не е по-различно от това, което има, когато е в родната си земя. С нея разговаря Даниела Стойнова: - Какво означава фамилията Ви? - Имаме един месец, март, който..

публикувано на 15.01.22 в 12:31

Стоян Радев Ге. К.: Зрителят има нужда да му се подскаже къде е неговото копче на емоционалността

Пиесата „КЪРВАВА СВАТБА“ на най-значимия испански поет и драматург на XX век Федерико Гарсия Лорка е втората от селската трилогия, която режисьорът Стоян Радев Ге. К. поставя на Варненска сцена. Пиесите са вдъхновени от истинския живот на андалуските цигани в белите пещерни селца с техните сурови, патриархални традиции и ярък,..

публикувано на 15.01.22 в 10:23

В ромските махали се ваксинират музиканти и излизащи в чужбина

Вече шест години Николай Николов е ромски здравен медиатор към Община Варна. Заедно с колегата си Жеман Хасан той отговаря за махалата в район „Аспарухово“. Медиаторът е посредник между хората и институциите, но Николов се шегува, че по-скоро е буфер: "Трябва да говорим с гражданите меко, леко, обяснително, информиращо, консултиращо. Понякога те..

публикувано на 14.01.22 в 08:30

Варненец създава хитове за поп звезди

Името Витали Езекиев може и да не Ви говори много, но той със сигурност вече е добре познат в музикалните среди. Младият варненец е автор на музиката на някои от съвременните поп хитове у нас – „Thunder“ на Дара, „Твой“ на Папи Ханс и още много други.  Музиката изглежда като съдба за Витали Езекиев – цялото му семейство е свързано с нея...

публикувано на 13.01.22 в 11:01

Златомира Мострова: През последните години решенията за морската индустрия са взимани на парче

Министерството на транспорта ще разработи карта за развитието, както на черноморските, така и на речните пристанищата. Това съобщи в интервю за Радио Варна депутатът Златомира Мострова, която е зам.-председател на комисията по транспорт в Народното събрание. През последните години морската индустрия е била загърбена, като решения са били..

публикувано на 12.01.22 в 10:52
Подкасти от БНР