Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК - Добрич и повишената цена на електроенергия - има ли излизане от омагьосания кръг

ВиК - Добрич
Снимка: ВиК ЕООД - Добрич

Област Добрич е една от най-бедните на водни ресурси в страната. За снабдяването на населението с вода се използват предимно подпочвени води, които са на голяма дълбочина – от 50 до 300 метра. Затова и цената на услугата за доставка на питейна вода в областта традиционно е сред най-високите в България и тя се регулира според цената на електроенергията. При увеличението на цената на един мегават час с около 300% за по-малко от година би следвало и цената на водата да се покачи почти с толкова. 

През 2017 година, когато ВиК дружеството в Добрич беше поето от Тодор Гикински, задълженията му към доставчиците на електроенергия са за колосалната сума от около 35 милиона лева. Независимо че разходът на електроенергия през последните години е бил намален с около 50%, това не е достатъчно, за да компенсира задълженията. Така през 2020 година след заплахата дружеството да бъде оставено без ток ВиК Холдингът пое оставащия дълг на водното дружество, което от своя страна и досега връща отпуснатия кредит от държавата. Докато цената за вода се регулира от КЕВР и тя трябва да е в границите на социалната поносимост, то цената на електроенергията за ВиК дружествата се калкулира на борсови цени. В последната фактура, по думите на управителя на ВиК Добрич Тодор Гикински, цената вече е около 400 лв. на мегават час при цена от март месец 120 лв.

Днес, казва Тодор Гикински, е изплатена и последната фактура за електроенергия, но оттук нататък при тези скокове на цената, няма как да се издържи и дружествата ще изпаднат не само в несъстоятелност, но и хората на много места ще останат без вода. Увеличаването на цената на водата също не е вариант, защото хората ще изпаднат в невъзможност да плащат сметките си.

В новия бизнес план на ВиК дружеството е заложена цена на електроенергията от 240 лв., а в момента тя е почти два пъти по-висока. Седем от осемте общини в областта са гласували против предложената цена за вода от около 4 лв., допълва Гикински. Дори и при намаленото потребление на ток, фактурите и в момента на месец са от около милион и половина лева.

Няма как да излязат сметките и на крайния потребител на услугата на ВиК сектора в България, която е с изключително лошо качество на много места. В област Добрич ежедневно цели населени места са без водоподаване заради аварии. Пренасянето на вода по тръби, положени преди повече от 50 години, е като да се опитваш да носиш пясък в сито, са споделяли нееднократно специалисти по темата. Очевидно е, че водният сектор в България се нуждае от мащабни проекти за рехабилитация и ударно финансиране. На този етап обаче налице са ВиК дружества, изправени пред опасността самите те да не могат да си плащат сметките, докато ние очакваме да изпълняват инвестиционните си програми.

Как се справя държавното водно дружество в Добрич при сегашните условия провери кореспондентът ни Мая Щърбанова:

Пред БНР инж. Иван Иванов, бивш председател на УС на ВиК холдинга, коментира, че ситуацията е била предвиждана:

"Тя се дължи на недоброто законодателство и на скоковете на цената на електроенергията. Законодателството вкарва в един порочен кръг ВиК-операторите, които се налага да прогнозират грешно, в пълно съзнание, а след това не могат да си изпълняват инвестиционната програма, не могат да правят инвестициите и биват глобявани, затова че не изпълняват нещо, което няма как да изпълнят".

Той посочи, че в желанието да опази интереса на потребителите, държавата е поставила такива бариери пред ВиК-операторите, че те няма как да функционират като търговски дружества, а те са такива, дори е  парадоксално, че някои от тях са държавни. 

"Решението върви в няколко посоки. Първоначално много бързо трябва да се намери възможност да се подпомогнат ВиК-операторите. Да се направят енергийни одити и спешно да започне внедряване на енергоспестяващи мерки и производство на електроенергия от собствени възобновяеми източници".

Според него ВиК холдингът трябва да поеме инициативата това да се случва.

Инж. Иванов подчерта, че е време за нов закон за ВиК услугите:

"Поне 5-6 проекта се изготвиха в годините, но нито един не стигна до пленарната зала. ... Трябва да намерим някои механизми, които липсват в България - като структурата на цените, дали регулаторът не трябва да е отделен, за да има по-голям фокус във водния сектор, защото в момента решенията в КЕВР се вземат от хора, които разбират от енергетика. Двама от 7 души в регулатора са представители на водния сектор".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич счупи 114-годишен температурен рекорд

Добрич подобри температурен рекорд от 1910 година. Днес живакът стигна близо 30 градуса (29.5), а преди повече от век на този ден е било 28 градуса. В Русе термометрите измериха близо 32 градуса.  През денонощието облачността в Източна България ще е променлива с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен,..

публикувано на 16.04.24 в 18:56

Дават на прокуратурата ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт във Варна

Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети в системата на градския транспорт от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в близките дни. Тече процес на окомплектоване на данни и документи, които доказват това по безспорен начин. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата..

публикувано на 16.04.24 в 17:08

Откриват новата автогара във Варна в края на май

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, това съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов. Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.  Забавянето е по обективни причини, каза Михайлов без да дава повече подробности. Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Министърът на земеделието подаде оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи,..

публикувано на 16.04.24 в 16:11

Увеличават персонала на Комплекса за социални услуги във Варна

Увеличаване на числеността на персонала на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гласува Временната комисия „Структури и общинска администрация“ към местния парламент във Варна. С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си да се увеличи с един броят на служителите в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания,..

публикувано на 16.04.24 в 16:03

Градският транспорт във Варна с близо 6 млн. лв. задължения, търсят се възможности за заем

Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, съобщиха от кметската администрация.  Общият недостиг на средства на „Градски..

публикувано на 16.04.24 в 15:18

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34