Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Христов-Кайо с първа самостоятелна изложба

Варненецът събира 51 платна под надслова "Jazz & Wine"

Николай Христов-Кайо е лекар, мениджър, музикант, бегач на дълги разстояния, а една от големите страсти в живота му е рисуването. На 17 декември той откри първата си самостоятелна изложба под надслова Jazz & Wine (Джаз и вино) във варненската галерия "ЖарАрт". Изложени са 51 платна, създадени през последните 15 месеца.

Времето на социална изолация, наложено от пандемията, е една от причините Кайо да преоткрие любовта си към изобразителното изкуство.

Аз рисувам много отдавна, от времето, когато още не се занимавах нито с медицина, нито с музика, нито с бягане. Но през 1990 г. в живота ми се случиха събития, които тотално ме отказаха от това занимание. И през октомври миналата година, след 30-годишна пауза, един ден просто почувствах нужда да рисувам. Купих си материали и започнах.

Каква техника на рисуване използваш?

С изключение на първите няколко творби, за които съм използвал маслени бои и платно - съвсем стандартна техника, за останалите работи съм използвал доста по-различни изразни средства. Едната техника е простичка - аз я наричам графика, макар че за нея използвам черни платна, върху които рисувам със специални бели писци. Поне половината от картините в изложбата са създадени по този начин. А третата техника, която използвам, е нанасянето на графити спрейове върху платно. В момента усилено я разучавам и няма да скрия, че ми е изключително интересна.



Защо се спря на надслова "Джаз и вино"?

Оказа се, че по-голямата част от картините, които съм рисувал, са свързани по някакъв начин с джаза или с виното, а често и с двете, защото, според мен, те си подхождат перфектно.

Как избираш какво да включва следващата ти картина?

Много често ми се случва да сънувам изображението или да се събудя с идеята в главата си. В други случаи вдъхновението идва, докато шофирам, затова винаги си нося бележник, в който си записвам сполетелите ме идеи. И така, вечерта, когато седна пред платното, аз съм наясно какво точно искам да изобразя върху него.

Изложбата на Николай Христов-Кайо в галерия "ЖарАрт" във Варна може да бъде разгледана до 31 декември, а целия му разговор с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги...

публикувано на 08.09.24 в 10:54

Смъртта на майката на Никол Кидман помрачи триумфа на актрисата във Венеция

Никол Кидман спечели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал във..

публикувано на 08.09.24 в 10:06

Филм на Педро Алмодовар е победител на кинофестивала във Венеция

Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. Спечели го испанския режисьор Педро Алмодовар с филма "Съседната стая“. От 21 филма в конкурсната програма, 5 от които италиански, с наградата "Златен лъв“ за най-добър филм според очакванията бе отличен "Съседната стая“ на испанския режисьор Педро Алмодовар. Голямата награда  “Сребърен лъв“..

публикувано на 08.09.24 в 09:57
Аладжа манастир

Три музея работят на празника във Варна

На 6 септември, когато се отбелязва Денят на съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и на 22 септември, Денят на независимостта на България, гражданите ще имат възможност да посетят “Аладжа манастир”, “Побити камъни” и обект “Римски терми”. Музейните обекти са част от Регионален исторически музей – Варна.

публикувано на 06.09.24 в 10:15

Изложба за Съединението и Независимостта на България във Варненската библиотека

С „Празничен  разказ“  Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва  две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна  Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на  България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя  проследява знакови събития от изграждането на българската..

публикувано на 04.09.24 в 16:06

Концерт „Ръцете ни вече говорят“ в Балчик, част от фестивала на младите „Виа понтика“

Директорът на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“ Веселин Ранков съобщи за още една инициатива на форума, която ще премине под надслов „Политане“. Датите са 5 и 8 септември и представляват своеобразно антре към големия фестивал от 9 до 15 септември.  Виа Понтика „Политане“ е модул към седемнадесетото издание на международния..

публикувано на 03.09.24 в 16:14

Разходки-пърформанси във "Варна през вековете"

Проектът "Варна през вековете" представя новаторски поглед върху културното наследство на града с поредица от завладяващи "Разходки-пърформанси", които съчетават изкуство с изследване. Артистичният директор и режисьор Ива Панева от Сдружение "Наш свят" работи в сътрудничество по създаването на наратива на пърформанса за Варна с археолога..

публикувано на 03.09.24 в 14:49