Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Галин Гинев в ролята на Дядо Коледа

Милиони деца по света вече отброяват часовете преди полунощ в очакване на най-желания гост. Дядо Коледа за поредна година ще прекрачи прага на домовете им, за да остави така мечтаните подаръци. Всяка година по това време варненските деца имат възможността да се срещнат с Дядо Коледа на живо, а в неговия образ се превъплъщава актьорът Галин Гинев.  

Галин има зад гърба 47 житейски години и 22 театрални на сцената на Варненския куклен театър. На публиката той е познат с десетки роли в  постановките: "Аладин" - Духът, "Тъжният принц", "Рибарят и рибката", "Херкулес", "Пепеляшка", "Третото ухо", "Алиса", "Бурята", "Палечка", "Жълтурчо", "Малкият принц", "Фолклорни фантазии", "Пролетни лудории", "Янек и Ханка", "Златната рибка", "Пещерата и сенките", "Цветята на малката Ида", „Веселите джуджета”, „На гости на Баба Марта” и много други.

Понякога влиза и в ролята на режисьор, но най-важната роля, която сам режисира от десет години е тази на добрия старец от далечна Лапландия. Повече за нея Галин Гинев разказва пред Даниела Стойнова.

И на 47 колко пъти си играл Дядо Коледа?

Повече от 10 години играя Дядо Коледа. В кукления театър всичко е възможно. Ние отрано играем по-възрастни или по-млади персонажи. За нас това не е проблем

Физически ти не си с бяла брада, нито имаш големи червени бузи, косата ти не е бяла, носиш и очила. Някакъв много интелектуален дядо Коледа си ти.

Старая се да добавя още килограми към теглото си, за да придобия още по-автентичен вид. Очилата за Дядо Коледа са нещо характерно, така че видът ми на сцена е доста актуален и реалистичен.

Какъв е Дядо Коледа? Как го чувстваш ти? Когато облечеш мантията, сложиш бялата брада и вземеш чувала с подаръците, променя ли се душевността ти манталитетът на човека.

Аз винаги ставам добър. Каквото и да правиш, Дядо Коледа е добрият старец. Ако не си добър по душа няма как да бъдеш истински.

Един нервен, напрегнат дядо Коледа не е вариант

Трябва да си благ и усмихнат независимо какво се случва. Децата очакват от тебе доброта и топлота.

Децата правят ли с теб теста с брадата като я дърпат и ако им остане в ръцете магията изчезва?

Изключително рядко се е случвало това. Едно е да си далеч от Дядо Коледа и да си мислиш, че можеш да го направиш, но когато се срещнеш очи в очи с него респектът си оказва влияние. Децата изпитват този респект и не смеят да експериментират.

Децата са като рентген. Харесват някого или не независимо дали им се усмихваш. Имало ли е разплакани деца, които не са си харесали подаръка например?

Единствените случаи, в които е имало разплакани деца, то това е било от преди срещата с мен, защото се страхуват от хора с костюми и неестествено изглеждащи, но никога не се е разплаквало дете в мен.

Ти какво им казваш? Те казват ли ти своите тайни желания?

О, дааа. Децата ме питат: „Ти сега донесе ли ми камиона или джипа”, „Ти получи ли ми писмото” Но най-смешното е, когато питам близнаци кой е по-послушен. И двамата отговарят и знаят кой е той.

Даваш ли си сметка, че когато ти си Дядо Коледа за теб няма Дядо Коледа. Ти как се обръщаш към него? 

Не. Аз съм представител на Дядо Коледа в кукления театър. Ние поддържаме приятелски взаимоотношения.

Може би трябва да отидеш в Лапландия

Да. Може би трябва да отида и да се срещна лично с него

Ти какво би поискал за себе си, за семейството си, за куклениците?

Да сме здрави, да ни подмине това бедствие, този ковид и да заживеем пак нормално и щастливо

На децата какво искаш да кажеш?

Скъпи деца очаквам от вас да бъдете все така добри и послушни. Очаквам вашите писма, а вие знаете кога да ме очаквате в коледната нощ с бисквитка и мляко под елхата.

Целия разговор на Даниела Стойнова с Галин Гинев в ролята на Дядо Коледа можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30