Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Търсят преброители на общинските публични ресурси в риск

Като преброители могат да участват всички лица представители на общината и организации в обществена полза или други юридически или физически лица с опит в областта на местната архитектура и история, като се спазват принципите за липса на конфликт срещу гражданските интереси.

Преброяването на публичните, общински и имоти в риск, трябва да се случи преди местната власт да се смени, т.е. това време е прогресивно ограничено.

Нужно е да има повече знание за Варна, нейното културно-историческо наследство и застъпничество в защита на социално – здравните и материални интереси на гражданите и гостите на Варна.

Трябват мерки за запазване в полза на Общината на нейната собственост, която е обществен ресурс.

Предлагаме временен мораториум върху продажбата на общински терени, защото през миналата година нашата Община, въпреки изтеглени само за година 80 млн. лв. заеми реши да продава над 100 общински имота. Това се казва в становище на фондация „Гея”.

Чуйте още от разговора на Ваня Славова с Николай Танчев- председател на фондация „Гея”:Според чл. 1 ал. 2 от Конституцията на Република България гражданите имат право да определят пряко решения от съществено значение за развитие на държавата и обществото.
Затова ние целим повишаване на гражданското участие чрез мониторинг и застъпничество, допълни Танчев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция "Бира за смет" тази неделя във Варна

Спомняте ли си приказката „Сливи за смет” на Елин Пелин за момите, които се надпреварвали коя повече смет да събере, та повече сливи да вземе? Вдъхновени от този модел на мотивация на хората да пазят пазят чисто, от „Ротаракт клуб” - Варна организират поредната инициатива за събиране на отпадъци "Бира за смет" , която ще се проведе на 15 май (неделя)..

публикувано на 15.05.22 в 08:30

Днес ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение

Много жители на Земята ще могат днес да видят как Луната за кратко ще стане червена. Събитието ще отбележи първото за тази година пълно лунно затъмнение. Рядкото явление се дължи на преминаването на Луната през сянката на Земята, което блокира голяма част от светлината на Слънцето да достигне до..

публикувано на 15.05.22 в 05:40
Икономически университет - Варна

102 години от основаването на Икономически университет - Варна

Има действия, които оставят трайни следи, написа днес в профила си в социалните мрежи ректорът на ИУ проф. Евгени Станимиров. През 1896 г. група индустриалци и интелектуалци във Варна се обединяват около идеята за създаването на търговско училище. То става факт през 1904 г. – началото на т.нар. „7 тлъсти години за България“ – период на бърз..

публикувано на 14.05.22 в 14:05

ВСУ „Черноризец Храбър“ е домакин на конференция по проблемите на кръговата икономика

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ днес е домакин на конференция по проблемите на кръговата икономика. Конференцията се провежда в рамките на проект „Познаване на кръговата икономика в Черноморския басейн BSB-CIRCLECON - BSB 1021“ по съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за..

публикувано на 13.05.22 в 15:44

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени в Балчик за празника на града

Наситен е майският културен афиш на Община Балчик. Кулминацията е празникът на Белия град 24 май. Вечерта от 20,30 ч. на централния площад балчиклии и гости ще бъдат поздравени от Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. Концерт-спектакълът ще спази традицията и ще покаже за десети път лица на Балчик, които със своята доброта, работоспособност,..

публикувано на 13.05.22 в 10:53

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието...

публикувано на 13.05.22 в 09:56
Осем десетилетия приятелство и 65 години съвместен живот свързват до днес 88-годишните Иванка и Атанас Стамови от Балчик.

На желязната си сватба мъж и жена в Балчик: Когато сме двама, всичко е хубаво и трудности няма

Осем десетилетия приятелство и 65 години съвместен живот свързват до днес 88-годишните Иванка и Атанас Стамови от Балчик. Първата им среща е в първо отделение в училището в село Антимово (Тутраканско), година след преселението в Южна Добруджа по силата на Крайовската спогодба (1940). Времената са трудни, приятелствата – силни. Израстват заедно,..

публикувано на 12.05.22 в 17:09