Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гьоков: През януари, февруари и март пенсиите ще бъдат равни на декемврийските

| обновено на 13.01.22 в 10:55
Снимка: архив

С нова добавка размерът на пенсията на всеки пенсионер, ще бъде допълнена до размера от месец декември. През януари, февруари и март пенсиите ще бъдат равни на декемврийските.

Това каза социалният министър Георги Гьоков по време на изслушването му от парламента заради хаоса с парите за възрастните хора и т.нар. COVID-добавки, предаде  БГНЕС.

От парламентарната трибуна Гьоков заяви, че неговото желание е въпросът да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки.

В началото депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която беше министър на труда и социалната политика в предишния кабинет, заяви:

От 25 декември 2021 година влезнаха промени, които повлияха на трудовите пенсии. В редица публични изказвания, Асен Василев пое ангажимент да няма намаляване на доходите на пенсионерите. Същевременно от началото на годината се надигна вълна от недоволства сред пенсионерите. Над 1 милион от тях са получили по-малки пенсии. Преизчисляване, което не е изгодно за 1 милион пенсионери, не е правилно да се проведе. Поисках това изслушване, защото смятам, че е важно да информирате народните представители, за начина на преизчисление на пенсиите. Вярвам, че това изслушване ще бъде полезно и за вас, и за народните представители, защото получаваме оплаквания какво се случва с пенсиите, обърна се Сачева към Гьоков.

Министърът от своя страна обвини ГЕРБ за сегашното положение и кризата с пенсиите.

Дава се възможност на хората да получат информация по една тема, която вълнува цялото общество. Нормално е, когато голяма група от хора са получили по-малко заплащане, да се почувстват ощетени, но няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Аз твърдя, че този проблем е следствие на решението на предходно 46 НС. Решение, довело до усещане сред голяма група хора в пенсионна възраст, като несправедливо. Създаденото напрежение не е само от това, че са получили по-ниско плащане, а и за това, че при преизчисляване на пенсиите, подходът не е справедлив. Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 година спрямо месец декември 2021 година. Това са отнася за всички пенсии, дори за тези на нетрудова дейност, заяви Гьоков.

Той обясни: Във връзка с новата по-висока тежест на осигурителния стаж бяха преизчислени всички пенсии за трудова дейност. Това преизчисляване се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процента беше увеличен от 1.2 на 1.35.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж нарасна от 300 на 370 лева, което е увеличение с 23%, това се отрази благоприятно на доходите на 1.3 милиона пенсионери, размерът на социалната пенсия за старост се увеличи от 148 лева на 170 лева, увеличение с 14.3%, това се отрази благоприятно на 58 000 пенсионери, изброи още той.

Гьоков подчерта, че пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1%, ако бъде постигнат консенсус с партньорите и че, този механизъм може да бъде приет от през юни 2022 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнително разследват делото за правна помощ от адвокатска кантора на Областна управа през 2022 г.

Прокуратурата трябва да извърши допълнително разследване по делото за правна помощ, оказана от адвокатска кантора през 2022 г. на тогавашния областен управител на Варна (Благомир Коцев). То касае сключването на неизгодна сделка от длъжностно лице, вследствие на която е нанесена значителна вреда за Областната администрация. Това решение взе Варненският..

публикувано на 02.10.24 в 12:05

Модернизират с близо 3 млн. лв. уличното осветление в кв. "Чайка"

Във Варна започват дейностите за модернизация на уличното осветление в "Чайка". До 30 март 2026 г. в квартала ще бъдат подменени 19,5 километра кабели, 1007 осветителни тела, 986 стоманени стълбове, 30 ел. табла, съобщават от общинския пресцентър.  Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Подмяната трябва да е приключила до..

публикувано на 02.10.24 в 12:00

Сградата на старата автогара във Варна остана в историята

Изцяло разрушена е вече сградата на старата автогара, видя репортер на Радио Варна.  Строителна техника премахва останките от нея.  Припомняме, че събарянето на старата сграда започна това лято.  Обновената автогара в непосредствена близост беше открита на 2 юни т.г.  Обновената автогара във Варна от днес обслужва извънградските и международни..

публикувано на 02.10.24 в 10:18

Жители на с. Гурково без вода от събота, готови са за протест

Жители на Гурково се канят да протестират ефективно, след като от събота са без вода. Причините, които обясни началникът на балчишкото ВиК Димитър Николов – проблеми в помпена станция и електрическото захранване. По думите на кмета на селото Тодор Георгиев няма как централизирано от Добрич да се разрешат проблемите им с водата. „Дойдох си от..

публикувано на 02.10.24 в 09:49

50-годишен с опасност за живота след катастрофа на АМ "Хемус"

50-годишен русенец, управлявал товарен автомобил, се е блъснал в прекачено ремарке на друга тежкотоварна кола, която се е движила преди него. Инцидентът е възникнал в първите минути на деня на автомагистрала "Хемус", съобщават от полицията във Варна.  Мъжът от първото превозно средство е с множество фрактури, мозъчна контузия и е настанен в отделение по..

публикувано на 02.10.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

2 хиляди свободни работни места в БДЖ, няма желаещи

Близо 2000 работни места стоят незаети в системата на Българските държавни железници, а ръководството ѝ изпитва трудности да намери качествени служители. Това става ясно от справка за щатната обезпеченост, съобщава БГНЕС. Според нея в Холдинг БДЖ към момента има 116 служители, като 28 работни места са вакантни. В БДЖ-Товарни превози се търсят 305..

публикувано на 02.10.24 в 08:18
Варненското езеро

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарастне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните..

публикувано на 02.10.24 в 07:23