Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рали Ралев-Jokozzo с нов сингъл

"Wait A Minute, Man" ще бъде част от дебютния албум на музиканта

Рали Ралев е едно от имената на варненската музикална сцена, които обичат да стоят извън светлините на прожекторите. Но през последните 20 години той е неизменна част от същата тази сцена, участвайки като барабанист в редица групи, последната от които е Funkaround. Успоредно с ролята си зад ударните инструменти той развива и самостоятелния си проект под псевдонима Jokozzo, в който смесва любими стилове като трип-хоп, джаз, фънк, суинг и брейкбийт в ново звучене, където свързващият елемент е съвременният електронен звук.

Дебютният самостоятелен албум на Рали Ралев-Jokozzo ще излезе съвсем скоро, а най-новият сингъл от него - "Wait A Minute, Man", вече е в музикалните онлайн платформи.В песента участва варненската певица Sylvia Takvorian, а твореческите пътища на двамата се пресичат преди много години.

Защо избра да работиш точно със Силивия?

Рали Ралев: Една от причините е, че тя притежава много специфичен глас, който приляга перфектно на моя стил. През годините съм контактувал с доста певици, всяка от които се е развила в конкретна стилистична посока - или само поп, или само джаз. Докато комплексното звучене на Силвия е подходящо за музиката, която аз правя. Другата причина е, че тя умее да пише както музика, така и текстове и с лекота се вписва в моите инструментали.

Можем ли да кажем, че твоята музика е предимно инструментална?

Да, определено. Но винаги, когато композирам, го правя така, че в последствие да е възможно да се включи и вокалист. И понякога се появява някой като Силвия, който харесва даден инструментал, променяме му структурата и той се превръща във вокално парче. Такъв е случаят и с "Wait A Minute, Man".

Авторската музика на Jokozzo слушайте в музикалните онлайн платформи, а целия разговор с Добо Мързов в предаването Джем сешън чуйте в прикачения звуков файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха изложба, посветена на 50-годишния юбилей от откриването на най-старото злато в света

За първи път в Археологическия музей във Варна са показани артефакти от новите 10 гроба, проучени миналата година във Варненско, както и гроб 1 от Варненския халколитен некропол, в  рамките на  изложбата "50 години нови хоризонти в праисторията" по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света.  Директорът на Регионалния..

публикувано на 18.05.22 в 17:45

Книга разказва за хилядолетната история на Бяла

Днес, на Международния ден на музеите – 18 май, в Бяла ще бъде представена книгата „История на Бяла“. Изданието разказва за хилядолетната история и културното наследство на Черноморския град от древността до 1989 година и описва етапите на развитие, етническия състав на местното население, административното устройство, демографските промени,..

публикувано на 18.05.22 в 15:18

"Светецът светкавица" с две прожекции във Варна в четвъртък

Две прожекции на авторския си филм "Светецът светкавица" ще представи този четвъртък във Варна журналистът, писател и изследовател Ангел Бончев. Те ще се излъчат от 18.30 и от 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център. В лентата, която е с продължителност 70 минути, варненци и гостите на града ще могат се запознаят с житието и чудесата на Свети..

публикувано на 18.05.22 в 14:48

Буркан цветна магия и арт стихия

Под това мото Младежка фондация "Аморфа" организира аристократична творческа Нощ на музеите и галериите в Адвокатската градинка във Варна. Тя започва в 18 часа на 18 май - международния музеен празник - и ще продължи до полунощ.  Трите пространства за изложба, арт демонстрации и бохемска музика са галерия, стара изба и миниатюрна градска градинка...

публикувано на 18.05.22 в 11:53

18 май - Международен ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото . Решението на 18 май да се отбелязва деня на музеите е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите, а година по-късно..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Представят книгата "История на Бяла"

В деня на Международния ден на музеите – 18 май, в Бяла ще бъде представена книгата „История на Бяла“. Мероприятието се организира от Общински културен институт /музей/ - гр. Бяла и ще се проведе от 18:00 часа в конферентната зала на Исторически музей в града. Изданието разказва за хилядолетната история и културното наследство на Черноморския..

публикувано на 18.05.22 в 06:55

"Хубавата Елена" тази вечер в Операта

17 май – вторник – 17 часа – ОСНОВНА СЦЕНА ХУБАВАТА ЕЛЕНА Оперета в две действия от Жак Офенбах Либрето Анри Мейак и Людовик Алеви Диригент - Стефан Бояджиев Режисьор - Светозар Донев Хореограф - Анна Донева Сценограф - Иван Токаджиев Костюмограф - Анна - Мария Токаджиева Диригент на хора - Цветан Крумов В ролите: МЕНЕЛАЙ - Александър..

публикувано на 17.05.22 в 09:36