Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Животът е хубав, когато е рокендрол - сборник (с) "Акорди" на Георги Връбчев

Сборникът „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав.

"Подписвам се с две ръце под това твърдение. Това е и една от причините последният разказ в този сборник да се казва "Рокендрол". Ние сме от това поколение, от което всеки се е опитвал да направи гаражна банда. Това беше част от константните мечти на всеки рокендрол-ър."

Ще срещнете момиче, което се бори с живота, въоръжено само със своето виолончело и воля за свобода, софийски мускетар, пренебрегнал себе си, за да спаси девойка в навечерието на Коледа, адвокат-мечтател в странен, трескав делник на Пловдив; ще си припомните, че в събота вечер е нормално човек да бъде съблазнен, ще срещнете природата и хората. Любовта като трепет, като страдание, като чудовищна лудост. Тъгата, която може да ти вдъхне надежда и Свободата, за която и най-тежките окови са слаби.

"Има баланс. Акордите на житейските истории са както минорни, така и мажорни. В повечето от разказите от минорни има пътека към мажорни. Не всички успяват да стигнат до добър край, но кой е казал, че навсякъде трябва да има "хепиенд"."

Истории за нещата от живота, истории за пътя. Пътят напред, пътят назад, пътят към себе си. Жени и мъже в приключението на живота. Някои успяват, други - не, трети…зависи от гледната точка.

Съвременна проза, деликатна и сурова, поетична и динамична, разноцветна като самия живот.

"Разказите са различни и са писани на различна музика. Когато е специфично и нещо, което не слушам непрекъснато, тогава си го пускам, за да мога да получа такава настройка. Примерно с "Тъгата". Обичам този, така да го наречем Ню Йорк джаз. Не го слушам обаче непрекъснато. Докато работя си пускам музика и си слушам тихичко. При този разказ слушах такава музика и получих правилната настройка."

Разказите „Коледа”, „Стела”, „Песента на глухара” и „Тъгата” са с награди от Италия и Израел.

Георги Връбчев е нотариус по професия. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на книгите „Някъде…там…някъде” (2008) и „Заветът на викинга” (2017). Носител е на международни литературни награди.

Повече за сборника с разкази "Акорди" чуйте от Георги Връбчев в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха изложба, посветена на 50-годишния юбилей от откриването на най-старото злато в света

За първи път в Археологическия музей във Варна са показани артефакти от новите 10 гроба, проучени миналата година във Варненско, както и гроб 1 от Варненския халколитен некропол, в  рамките на  изложбата "50 години нови хоризонти в праисторията" по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света.  Директорът на Регионалния..

публикувано на 18.05.22 в 17:45

Книга разказва за хилядолетната история на Бяла

Днес, на Международния ден на музеите – 18 май, в Бяла ще бъде представена книгата „История на Бяла“. Изданието разказва за хилядолетната история и културното наследство на Черноморския град от древността до 1989 година и описва етапите на развитие, етническия състав на местното население, административното устройство, демографските промени,..

публикувано на 18.05.22 в 15:18

"Светецът светкавица" с две прожекции във Варна в четвъртък

Две прожекции на авторския си филм "Светецът светкавица" ще представи този четвъртък във Варна журналистът, писател и изследовател Ангел Бончев. Те ще се излъчат от 18.30 и от 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център. В лентата, която е с продължителност 70 минути, варненци и гостите на града ще могат се запознаят с житието и чудесата на Свети..

публикувано на 18.05.22 в 14:48

Буркан цветна магия и арт стихия

Под това мото Младежка фондация "Аморфа" организира аристократична творческа Нощ на музеите и галериите в Адвокатската градинка във Варна. Тя започва в 18 часа на 18 май - международния музеен празник - и ще продължи до полунощ.  Трите пространства за изложба, арт демонстрации и бохемска музика са галерия, стара изба и миниатюрна градска градинка...

публикувано на 18.05.22 в 11:53

18 май - Международен ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото . Решението на 18 май да се отбелязва деня на музеите е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите, а година по-късно..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Представят книгата "История на Бяла"

В деня на Международния ден на музеите – 18 май, в Бяла ще бъде представена книгата „История на Бяла“. Мероприятието се организира от Общински културен институт /музей/ - гр. Бяла и ще се проведе от 18:00 часа в конферентната зала на Исторически музей в града. Изданието разказва за хилядолетната история и културното наследство на Черноморския..

публикувано на 18.05.22 в 06:55

"Хубавата Елена" тази вечер в Операта

17 май – вторник – 17 часа – ОСНОВНА СЦЕНА ХУБАВАТА ЕЛЕНА Оперета в две действия от Жак Офенбах Либрето Анри Мейак и Людовик Алеви Диригент - Стефан Бояджиев Режисьор - Светозар Донев Хореограф - Анна Донева Сценограф - Иван Токаджиев Костюмограф - Анна - Мария Токаджиева Диригент на хора - Цветан Крумов В ролите: МЕНЕЛАЙ - Александър..

публикувано на 17.05.22 в 09:36