Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Висоцки във Варна

Днес се навършват 84 години от рождението на руския актьор и бард Владимир Висоцки.

Той е роден на 25 януари 1938 г. в Москва, но заради разразилата се в следващите години война и заминаването на баща му на фронта, бъдещият актьор и майка му неколкократно сменят местожителството си. Още като ученик посещава музикална школа, а по-късно и театрален кръжок, ръководен от актьора от МХАТ (Московски художествен академичен театър) Владимир Богомолов. Именно той открива артистичните му заложби и съветва Володя да постъпи в театрална студия. И той го прави – първо се записва във факултета по механика на Московския инженерно-строителен институт, но още на следващата, 1956-а година, вече е студент в класа за актьори на Школата-студия към МХАТ.

Любопитно е, че на първия кръг от приемните изпити Висоцки има „отличен” по история на народите на СССР и по чужд език, „добър” – на писмената тема по руски, но няма нанесена оценка по специалността от приемните изпити в учебния му картон. Комисията е дала заключение: „Слух – добър, ритъм – добър, певчески глас – няма.” Оказва се, че проблемът идва от хрипливия му глас. Висоцки посещава професор-отоларинголог, който заключава, че гласните му струни са нормални и гласът му може да се обработва… Този глас, макар и обработван, остана негова запазена марка.

Актьорските му превъплъщения са свързани най-вече с театър „Таганка” на Юрий Любимов. Паметни са ролите му в 15 постановки („Вишнева градина”, „Животът на Галилей” и др.) на трупата, в повечето от които се изпълняват и негови песни. Разбира се, своя връх постига като Хамлет – едно от най-добрите изпълнения в света, според театралната критика.

Висоцки участва и в много радиопиеси, снима се и в 30 филма, сред които игралният „Живият труп”, „Малки трагедии” и „Магьосникът от Изумрудения град”, сериалът „Мястото на срещата да не се променя” и др., написа прекрасни стихове и изпя стотици песни…

След като умира, в личния му архив баща му и жена му, Марина Влади, намират 800 песни и 1100 стихотворения.

През есента на 1975 година московският Театър на Таганка прави първото си задгранично турне в България. Факт, добре известен на всички интересуващи се от биографията на поета Владимир Висоцки и щастлив за любителите на неговото творчество – по време на това турне са направени записите му в професионално студио, издадени години по-късно на грамофонни плочи от „Балкантон”.

Тези 18 дни – от 6 до 23 септември на 1975 година са лавина от постановки, срещи, концерти, записи.

По време на турнето „Таганка“ играе и във Варна. Спектакли и срещи, които остават паметни. Една от щастливките, попаднали в компанията на Висоцки, е и драматургът на Варненския драматичен театър Сия Папазова. Чуйте нейния разказ:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя от днес до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35