Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За Висоцки във Варна

Днес се навършват 84 години от рождението на руския актьор и бард Владимир Висоцки.

Той е роден на 25 януари 1938 г. в Москва, но заради разразилата се в следващите години война и заминаването на баща му на фронта, бъдещият актьор и майка му неколкократно сменят местожителството си. Още като ученик посещава музикална школа, а по-късно и театрален кръжок, ръководен от актьора от МХАТ (Московски художествен академичен театър) Владимир Богомолов. Именно той открива артистичните му заложби и съветва Володя да постъпи в театрална студия. И той го прави – първо се записва във факултета по механика на Московския инженерно-строителен институт, но още на следващата, 1956-а година, вече е студент в класа за актьори на Школата-студия към МХАТ.

Любопитно е, че на първия кръг от приемните изпити Висоцки има „отличен” по история на народите на СССР и по чужд език, „добър” – на писмената тема по руски, но няма нанесена оценка по специалността от приемните изпити в учебния му картон. Комисията е дала заключение: „Слух – добър, ритъм – добър, певчески глас – няма.” Оказва се, че проблемът идва от хрипливия му глас. Висоцки посещава професор-отоларинголог, който заключава, че гласните му струни са нормални и гласът му може да се обработва… Този глас, макар и обработван, остана негова запазена марка.

Актьорските му превъплъщения са свързани най-вече с театър „Таганка” на Юрий Любимов. Паметни са ролите му в 15 постановки („Вишнева градина”, „Животът на Галилей” и др.) на трупата, в повечето от които се изпълняват и негови песни. Разбира се, своя връх постига като Хамлет – едно от най-добрите изпълнения в света, според театралната критика.

Висоцки участва и в много радиопиеси, снима се и в 30 филма, сред които игралният „Живият труп”, „Малки трагедии” и „Магьосникът от Изумрудения град”, сериалът „Мястото на срещата да не се променя” и др., написа прекрасни стихове и изпя стотици песни…

След като умира, в личния му архив баща му и жена му, Марина Влади, намират 800 песни и 1100 стихотворения.

През есента на 1975 година московският Театър на Таганка прави първото си задгранично турне в България. Факт, добре известен на всички интересуващи се от биографията на поета Владимир Висоцки и щастлив за любителите на неговото творчество – по време на това турне са направени записите му в професионално студио, издадени години по-късно на грамофонни плочи от „Балкантон”.

Тези 18 дни – от 6 до 23 септември на 1975 година са лавина от постановки, срещи, концерти, записи.

По време на турнето „Таганка“ играе и във Варна. Спектакли и срещи, които остават паметни. Една от щастливките, попаднали в компанията на Висоцки, е и драматургът на Варненския драматичен театър Сия Папазова. Чуйте нейния разказ:ВИЖТЕ ОЩЕ

С литературна вечер Гурково почита поета Йордан Кръчмаров, днес се навършват 36 години от кончината му

С възпоменателна вечер от 17,30 часа днес читалище „Свобода-1897“  в Гурково ще почете паметта на поета Йордан Кръчмаров , който е роден в балчишкото село. На 16 май през 1986 г. ни напуска поетът Йордан Кръчмаров, един от най-изявените гурковлии, оставил след себе си лирика, която е национално литературно явление.Гримираният дявол с ангелски одежди,..

публикувано на 16.05.22 в 13:08

130 години „Върви, народе възродени“

Днес се навършват 130 години от създаването на текста на стихотворението „Кирил и Методий“ от писателя, общественика и политика Стоян Михайловски (1856-1927), върху който през 1901 г. композиторът, актьорът, диригентът и капелмайстор Панайот Пипков (1871-1942) пише и музиката. Така се ражда Химнът на българската просвета („Върви, народе..

публикувано на 15.05.22 в 09:28
Eurovision

Украйна е тазгодишният победител в Евровизия

В оспорвана надпревара Украйна стана победител в конкурса „Евровизия“. Рап/фолк групата Kalush Orchestra беше фаворит на букмейкърите за спечелване на тазгодишното издание на историческия певчески конкурс с песента си „Стефания“. Изпълнението ѝ беше високо..

публикувано на 15.05.22 в 05:54

Диригентът Валентина Георгиева: Балчик има много талантливи деца

С флашмоб в центъра на Балчик и премиерно изпълнение на песента „Слънчева светлина“ завърши културно-образователна инициатива. Тя беше реализирана от сдружение "Музикален свят" и учебните заведения в Белия град.  Почти половин година близо 400 деца от детските градини и училищата пееха и танцуваха заедно чрез виртуален мост, за да се..

публикувано на 14.05.22 в 14:17
Парк-музей

Непоказвани експонати представя в изложба Парк-музей "Владислав Варненчик"

Близо 60 експоната представя Парк-музей „Владислав Варненчик“ в изложбата „Отрязъци от миналото. Из ежедневието на българина през османското владичество“, която беше открита днес. Някои експонати се представят за първи път в България и сред тях се открояват много ценни артефакти, каза за Радио Варна директорът на музея д-р Невян Митев...

публикувано на 13.05.22 в 11:42

Намаляват сумата за фонд "Култура" с 200 хиляди лева

Общинският фонд „Култура” от другата седмица започва набиране на предложения за проекти в областта на културата. Срокът за кандидатстване ще е от следващия ден след заседанието на Общинския съвет, което ще бъде на 17 или 18 май, до 10 юни, реши ресорната комисия към местния парламент. Тази година, по изключение, сесията за набиране на проекти..

публикувано на 13.05.22 в 11:31

Танцовият спектакъл "Пътешествие" ни потапя в красотата на модерния балет

В неделния следобед на 15 май, талантите на танцова школа „Балет Мелади” ще потопят варненци и гостите на града в красивите дълбини на модерното балетно изкуство.   Повече от 100 млади танцьори ще вземат участие в спектакъла „Пътешествие” , който ще се проведе на Основна сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” от 14.00 часа.  Спектакълът е..

публикувано на 13.05.22 в 09:51