Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Спасов: Човешкият глас най-добре разкрива душата

Снимка: БУЛФОТО

Известният български музикант и виртуозен изпълнител на кавал Теодосий Спасов представи нов албум. Новият албум „Теодосий Спасов пее“ включва 9 негови вокални изпълнения, записани през годините в различни музикални издания и с различни състави.

Идеята за албума „Теодосий Спасов пее” идва, благодарение на неговия добър приятел и продуцент Иван Минчев, който слушайки  досегашни албуми с присъстващо вокално изпълнение на Спасов в тях, един ден заявява, че създаването на издание само с изпятите песни на музиканта, е негова отдавнашна мечта. Импулсивно и без предварителни планове „Теодосий Спасов пее” излиза на белия свят.

За новия албум, музиката и песента и размислите за живота, които пораждат, Теодосий Спасов разказва пред Мартин Николов.

Разбрахме, че има една нова композиция в албума?

Да,” Хубава си, моя горо”, която съм изпълнявал на живо по случай юбилей на БНР в зала 1, заедно с Антоний Дончев. В албума конкретно направихме вариант с Христо Йоцов и Живко Петров.

Как гледате на този албум Вие самият, имайки предвид, че в предишните Ви издания преобладават инструменталните композиции?

Не е лошо човек да чуе накуп песните, които е изпял. Тези песни съм ги представял, когато съм имал нужда да споделя текста на моите съвременници. Естетиката, с която подхождам към текста, песните и особено към фолклора, отдавна работя над това да представя фолклора по по-достъпен и съвременен начин с естетическите средства на джаз музиката, поп музиката, както и на съвременната европейска музика.

Това ли е начинът фолклорът да достигне до по-голяма аудитория?

Навярно има различни начини, но аз не знам какви са те. За  мен е важно само да споделя своите вокални постижения, както с всички мои почитатели, така и с мен самия.

Спомняте ли си момента, в който решихте да застанете и зад микрофона, като певец?

Спомня си, беше в Радио Пловдив. Това беше през 1983 година, като тогава записвах „На раздяла”- една от моите пиеси и по време на солото си  използвах скат пеене, известно още и като пеене без думи.

Това първите Ви опити като вокалист ли са или преди това сте се изявявали в някаква друга форма?

Първите ми изяви са още от Музикалното училище, където замествах свои съученички на различни тържества и мероприятия. Изпълнявал съм много песни по това време, но без да влагам сериозни намерения като вокалист. 

Според Вас думите важни ли са в една музика?

Безспорно, когато влезе и текстът, тогава става интересно. Въпреки това инструменталната музика е по-абстрактна, тя вдъхва различни чувства във всеки човек спрямо неговата индивидуалност. Докато текстът ни насочва към конкретна посока за размисъл, доста от текстовете крият философия в себе си и ако човек притежава чувствителност към текста, може да научи много от тях.

Как избирате песен, която да изпеете, какво трябва да ви привлече в нея, какво трябва да откриете, за да я претворите през себе си?

Песента изплува в съзнанието ми и аз добивам  желание да я споделя с публиката, без да използвам определена стратегия и подготовка.

Има ли ограничения когато пеете, изразявайки се чрез думите?

Когато пея, гласът ми е подчинен на текста, песента е музикално-литературно произведение, като в нея влизат мелодията, музиката и текстът. Това е симбиоза между речта, текста и инструментализма, вкарани в гласа на човек. Благодарен съм за съществуването на песента, защото тя ни учи на мелодия, ритъм и на текст, от които излизат много философски заключения.

Вие какво научихте за себе си след като започнахте и да пеете?

Човек се учи цял живот, особено ние хората на музиката, които постоянно подлагаме на критика всичко онова, което правим и нищо не убягва на зоркия ни поглед. Ние обичаме да получаваме отзвук от близки, приятели и почитатели, които да споделят с нас тяхното мнение, то ни служи като огледало, в което да се оглежда нашият талант. Така стъпка по стъпка, ние вървим и се развиваме. Разбрал съм за себе си, че съвършенството в човешкия глас е най-велико, то показва като че ли по-ясно съдържанието на душата на изпълнителя, защото произхожда директно от тялото.

Доколко си позволявате импровизации в пеенето и те възможни ли са?

Възможни са, ако изпълнявам импровизация тип скат без текст. Това е като свирене на кавал с необходимата артикулация и възможностите на човешкия глас, които смея да кажа, че аз притежавам. Кавала е с много по-голям обем, с много повече възможности като инструмент, но  гласът съдържа именно тази близост до душата.

Артикулирането при пеене или принуждаването на кавала да издаде звук е по-лесно?

Всичко е лесно и всичко е трудно. На пръв поглед,  понякога лесните неща се оказват много по-трудни от трудните, но все пак  всичко е относително.

Ще продължи ли Теодосий Спасов да пее и пеенето ще заема ли по-голямо място в неговото творчество заради албума „Теодосий Спасов пее”?

Аз нямам амбициите да ставам певец, пак ще продължавам по същия начин. В момента записвам един албум, като в него отново изпях една песен, то е по скоро инструментално-вокално съдържание, накрая завършвам с един стих от Яворов и ще продължавам да следвам този си  принцип. Когато имам какво да споделя, го записвам като песен.

Ще има ли „Теодосий Спасов пее 2”?

Аз съм изпял много повече песни от тези 9  присъстващи в тази селекция. Имам в наличност още много за издаването на „Теодосий Спасов 2”, които съм представял във времето. Ще предоставя възможността на Иван Минчев да продуцира втори албум, ако реши.

Чуйте цялото интервю на Мартин Николов с Теодосий Спасов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30