Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на рециклирането

Живеем във време, в което замърсяването на планетата е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството.

Главни виновници за това замърсяване сме самите ние – хората. Причините са много – от мащабната промишленост, до най-обикновеното изхвърляне на опаковка от дъвка или друг отпадък на улицата, в морето, сред природата на други, различни от обозначените за изхвърляне на боклуци места.

Световният ден на рециклирането цели да прикове общественото внимание върху проблемите със замърсяването на околната среда, както и важността на рециклирането на отпадъците, които и да се използват повторно.

"В много държави вече са прибегнали до финансови стимули за гражданите, които изхвърлят своите отпадъци разделно или предават определен вид отпадък за рециклиране", каза в интервю за Радио Варна млядият еколог Кристияна Опрева. Според нея, в последните години се забелязва все по-положително отношение от страна на българското население към рециклирането, но има и хора, които нехаят за чистотата на околната среда.

Пластмасата е най-сериозният замърсител на нашата планета.

"Не всеки вид пластмаса може да се рециклира. Всяко пластмасово изделие разполага с код, който може да се провери в интернет и да разберем дали то може да се рециклира или не. С такива кодове разполагат пластмасовите бутилки, чаши и други изделия", каза още Опрева.

Рециклирането се извършва от специализирани компании, а в процеса се премахват всички вредни вещества от пластмасата за да се превърне тя в ново безопасно изделие.

Кристияна Опрева даде пример с бутилките от минерална вода, от които могат да се произведат пепелници.

От години Европа води борба за ограничаване на използването на еднократните пластмасови изделия като чаши, сламки, опаковки, тампони за уши и други. Не по-малък проблем са цигарените фасове и найлоновите торбички, а от известно време и текстилът, който е определян като новата пластмаса.

"Рециклират се предимно памучните и ленени текстилни изделия. Има обаче един друг проблем. В последните 15 години в България се внасят памучни дрехи, които обаче съдържат нерециклируеми вещества, които са вредни", каза още еколога.

 Чуйте разговора на Иван Барбов с Кристияна Опрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00

Реновация и разруха – една бяла емблема на брега в Балчик още дълго ще буди недоумение с визията си

Това е Голямата мелница, построена в първоначалния си вид от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. За една година е построена най-модерно оборудваната мелница на Балканите, която съдържа и първите стоманобетонови силози в България . Имала е капацитет 75 тона брашно на денонощие. Произвеждала е също грис и макаронени изделия (за пръв път в..

обновено на 11.07.24 в 17:48

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 11.07.24 в 16:27
Венета Тодорова, ръководител

Сахарска жега настъпва от неделя

Още по-горещо време ни очаква през следващата седмица. Причина е сухата и гореща въздушна маса, която идва от Тунис и Мароко. Жегите ще започнат още в неделя. Това съобщи за Радио Варна Венета Тодорова, ръководител "Прогнози" в НИМХ-Варна. Тя уточни, че няма нищо необичайно в морското вълнение, което задържа за дълго червения флаг по спасителните..

публикувано на 11.07.24 в 13:45
Жълтокрака чайка, познатa още като Гларус

Жител на "Чайка": Улиците – мръсни, а служителките по чистотата - постоянно в почивка

Жители на ж.к. Чайка недоволстват от лошата поддръжка на чистотата по улиците. Служителите по чистотата не си вършат работата, а от озеленяването дори не са минавали от тук, оплака се Димитър Димитров. Жените, които трябва да чистят улиците, замитат листата под храстите и сядат да пушат цигари. Изпращани са сигнали до управителя им, но..

публикувано на 11.07.24 в 12:31
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57