Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на рециклирането

Живеем във време, в което замърсяването на планетата е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството.

Главни виновници за това замърсяване сме самите ние – хората. Причините са много – от мащабната промишленост, до най-обикновеното изхвърляне на опаковка от дъвка или друг отпадък на улицата, в морето, сред природата на други, различни от обозначените за изхвърляне на боклуци места.

Световният ден на рециклирането цели да прикове общественото внимание върху проблемите със замърсяването на околната среда, както и важността на рециклирането на отпадъците, които и да се използват повторно.

"В много държави вече са прибегнали до финансови стимули за гражданите, които изхвърлят своите отпадъци разделно или предават определен вид отпадък за рециклиране", каза в интервю за Радио Варна млядият еколог Кристияна Опрева. Според нея, в последните години се забелязва все по-положително отношение от страна на българското население към рециклирането, но има и хора, които нехаят за чистотата на околната среда.

Пластмасата е най-сериозният замърсител на нашата планета.

"Не всеки вид пластмаса може да се рециклира. Всяко пластмасово изделие разполага с код, който може да се провери в интернет и да разберем дали то може да се рециклира или не. С такива кодове разполагат пластмасовите бутилки, чаши и други изделия", каза още Опрева.

Рециклирането се извършва от специализирани компании, а в процеса се премахват всички вредни вещества от пластмасата за да се превърне тя в ново безопасно изделие.

Кристияна Опрева даде пример с бутилките от минерална вода, от които могат да се произведат пепелници.

От години Европа води борба за ограничаване на използването на еднократните пластмасови изделия като чаши, сламки, опаковки, тампони за уши и други. Не по-малък проблем са цигарените фасове и найлоновите торбички, а от известно време и текстилът, който е определян като новата пластмаса.

"Рециклират се предимно памучните и ленени текстилни изделия. Има обаче един друг проблем. В последните 15 години в България се внасят памучни дрехи, които обаче съдържат нерециклируеми вещества, които са вредни", каза още еколога.

 Чуйте разговора на Иван Барбов с Кристияна Опрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великденски сувенири изработиха в дом "Гергана"

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, обитателите на дома за възрастни хора "Гергана" изработиха авторски великденски украшения. Интересните тематочни сувенири са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията. Изделията бяха подарени на кмета Благомир..

публикувано на 30.04.24 в 18:03
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

На 1 май се открива Фестивал на занаятите в Балчик

„Доб­рич­ки па­наир“ АД и ДКИ „КЦ „Дво­ре­ца“ ор­га­ни­зи­рат съв­мес­тно от 1 до 6 май „Фес­ти­вал на за­ная­ти­те в Дво­ре­ца“. Съ­би­тие­то е до край­бреж­на­та алея, в прос­тран­ство­то пред „Дво­ре­ца“, ка­то вър­ху спе­циал­ни щан­до­ве (шат­ри) над 10 бъл­гар­ски и ру­мън­ски из­ло­жи­те­ли ще пред­ста­вят на вни­ма­ние­то на жи­те­ли и..

публикувано на 30.04.24 в 14:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 30.04.24 в 13:57

Във Варна организират обучение на специалисти за грижа за деца с диабет и редки заболявания

Във Варна организираха обучение на медицински специалисти от училища, детски ясли и градини за работа с деца с диабет и редки заболявания. Събитието се проведе в Юнашки салон и е част от общинската програма „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“, която сe финансира от дирекция „Здравеопазване“, съобщават от общинския пресцентър. По време на..

публикувано на 30.04.24 в 12:12

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка във Варна

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка, закупена със средства от събрани и предадени за рециклиране пластмасови капачки, за малко над една година. Специализираният автомобил бе дарен от благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" на Център за Спешна Медицинска помощ – град Варна, съобщават от кампанията. 26 тона капачки събраха във..

публикувано на 30.04.24 в 12:00
Снимката е илюстративна

Дере до спирка "Мир" е пълно с боклуци, оплакват се варненци

Дере до спирка "Мир" се пълни с изхвърлени клони, изсъхнали листа и боклуци. За това алармира варненката Людмила Алексиева, която живее в района. По нейни думи състоянието на дерето е такова от бедствието през ноември месец миналата година. От десет години до него е разположен склад за вторични суровини, откъдето според нея също се изхвърлят отпадъци...

публикувано на 30.04.24 в 11:06