Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срам ме е, че моята държава бомбардира украински градове

Виктор Бакуревич e роден в Томск, но живее в България от 2008 година. Със семейството си е избрал за свой дом село Бенковски край Варна – има три деца, куче и няколко котки. Бакуревич е изпълнителен директор на голяма верига за руски стоки, а сред служителите му има около 200 украинци. 

Чувство на срам. Това изпитва Виктор Бакуревич, когато е в тяхно присъствие. Трудно му е да вдигне глава и да ги погледне в очите заради войната, която започна властта в неговата Русия:

"Мен ме е срам, че моята държава бомбардира техните градове", казва Бакуревич. 

Вина е другото чувство, което го е обзело от началото на войната. Счита, че всеки в Русия е отговорен в различна степен за това, че руският президент вече повече от 20 години е на власт:

"Може би не съм направил всичко възможно, за да имаме друго правителство и друг президент. От тази гледна точка и аз се чувствам косвено виновен в тази ситуация. Все пак тук не говорим за допинг на Олимпийски игри или нещо такова, тук става въпрос за загинали деца."

В социалните мрежи Виктор Бакуревич получава съобщения от българи, че е предател, защото не подкрепя руската инвазия. Казва, че му е трудно да разбере такива коментари и затова понякога влиза в профила на човека, който му е писал, да разбере повече за него:

"И какво виждам там: първо някакви молитви, икони, това-онова. Второ - някакви портрети на Путин и т.н., и аз само едно не мога да разбера – ако си толкова голям русофил и си толкова религиозен човек, как може да подкрепяш война, в която загиват руснаци? Аз не мога да споря с тези хора, не мога да дискутирам, защото нямат нито един отговор, нямат нито един аргумент. Как можем да сме срещу Русия, те ни освободиха? Добре, а украинци не участваха ли в това Освобождение?"


Критики в социалните мрежи има и към веригата магазини на Виктор Бакуревич – от една страна, че не подкрепят инвазията, а от друга, че били олигарси. Казва, че това са само около 5% от всички съобщения и дори сега клиентите са станали повече заради категоричната им позиция срещу войната:

Фирмата му е създала фонд за подпомагане на украинските бежанци. Събрали са около 25 хиляди лева, които отиват главно за хранителни продукти, които раздават на избягалите от войната. Наскоро са изпратили 2300 лева за лечението на украинско дете с детска церебрална парализа в София. Естествено, Бакуревич се тревожи и за Русия, за бъдещето на своята родина:

"За руската икономика санкциите, които бяха наложени и сега започват да действат, са като удар по главата с тежък предмет и нямам представа как можеш да издържиш на такъв удар. Русия продължава да продава нафта, петрол, газ и дори получава пари за тях, но тези пари не са достатъчни за поддържане на икономиката както трябва. Хиперинфлацията вече става трицифрена и според мен ще има минимум 15-20 процента безработица. Как да Ви кажа, това е катастрофа."

В магазините му има затруднения с доставките, но в бизнеса винаги има проблеми и това не го притеснява толкова много. За него е най-важно войната да свърши час по-скоро, без повече невинни жертви.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10