Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненската опера навършва 75 години

На днешния ден преди 75 години във Варна е регистрирана Народна опера Варна.

Варненската публика се среща за пръв път с оперното изкуство през 1894 г., когато трупата на Енрико Масини изнася спектакли на “Травиата” и “Трубадур” от Верди и “Лучия ди Ламермур” от Доницети. С респект към миналото, дължим почит към всички онези творци, състави и събития, които допринасят за развитието на музикалната култура и създаването на професионален оперен театър в града. Сред тях Варненската общинска опера (1929), Симфоничният оркестър към Радио Варна с диригент Саша Попов (1945) и обособилият се от него първи Държавен симфоничен оркестър с главен диригент Руслан Райчев (1946) са най-добри предпоставки за създаването на Варненската областна народна опера, както точно е посочено в Учредителния протокола от 06.04.1947 г, припомнят от Държавна опера - Варна.

За главен художествен ръководител е избран Петър Райчев (1887-1960) - първият български световноизвестен белкантов тенор, варненецът, завладял оперната сцена на 3 континента, режисьор, проф. в Музикалната академия, с изключителен принос за развитието на българското оперно изкуство. Позицията на директор на Народна опера Варна по съвместителство заема за кратко време директорът на Драматичния театър Стефан Николаев.

Петър Райчев подбира певците на национален конкурс в София, който се провежда в 3 тура, сформира оркестъра с главен диригент Руслан Райчев и диригент Христо Манолов, хоровия състав с диригент Димитър Младенов и балетната трупа с балетмайстор Асен Манолов. Така се стига до ден първи в историята на Варненската опера 7.09.1947 г., когато варненци стават свидетели на първата премиера на своя оперен театър – „Продадена невеста“ от Б. Сметана, в главните роли с: Добринка Влахова (Марженка), Дора Цонева (Людмила), Александър Филипов (Вашек), Светослав Рамаданов (Йенек), Николай Йорданов (Кецал), Славейко Филев (Принципал), Янка Кючукова (Есмералда) и Йордан Чифудов (Индианец).

Виолета Тончева

Инф. източници: Архив на Държавна опера Варна, Архив РБ "Пенчо Славейков, Държавен архив Варна, Архив Петър Райчев, „Българският оперен театър“ от Розалия

Бикс (1985), „Живот и песен“ от Петър Райчев (2015, II изд.); „Руслан Райчев“ от Петър Райчев (2019), „Енциклопедия Варна Театър“ и др.

Следва продължение

На снимките:

Лого на Народна опера Варна;

Протокол за учредяване на Варненската народна опера;

Състав на Варненската народна опера, сезон 1947-1948

Петър Райчев (09.03.1887, Варна - 31.08.1960, София);

Руслан Райчев (05.05.1919, Милано -09.01.2006, София);

Плакат на худ. Асен Попов за „Продадена невеста от Б. Сметана, реж. Петър Райчев, дир. Руслан Райчев – първа постановка на Варненската народна опера (07.09.1947);

Добринка Влахова - Марженка в първата постановка на Варненската народна опера - "Продадена невеста" от Б. Сметана, реж. Петър Райчев, дир. Руслан Райчев (07.09.1947)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа на 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 14.05.24 в 16:00

Атанас Стойчев представи новите си книги в Арт салона на Радио Варна

В началото на май писателят Атанас Стойчев се появи на сцената на Радио Варна пред /по/читателите на неговото творчество, за да представи двете си последни книги:  „Любов до повръщане“  / 2021/ и  „Още една натрапница“  /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Нощ на музеите във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" (програма)

С вход свободен и специална програма от 18 до 22 часа Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция посетителите ще могат да разгледат и най-новата изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“, в която са представени икони, рисувани през XVIII и XIX век,..

публикувано на 14.05.24 в 12:18

Евгени Черепов представя "Извън обхват" във Варна

Евгени Черепов гостува на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна (Основна сграда) от 18 часа днес , за да представи новата си книга "Извън обхват".  "Извън обхват“ е роман за стоенето встрани от глобалното ускорeние; за невъзможността паузите на живота да се превърнат във вечно бягство; за общуването между поколения, далечни по разбиранията..

публикувано на 14.05.24 в 10:55

Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора

Регионалният исторически музей в Добрич ще гостува в Музея на религиите в Стара Загора за Нощта на музеите с част от уникалната си колекция „Възрожденски икони от Добруджа”. Гостуващата изложба е в града на липите по покана на РИМ-Стара Загора. Колекцията включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис. Те са дело на майстори зографи,..

публикувано на 14.05.24 в 10:31

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

публикувано на 14.05.24 в 06:20

Изложба "Възприятия" представя Петра Добревска в Балчик

Изложбата-живопис "Възприятия" на художничката Петра Добревска  е част от програмата, посветена на 100 години от създаването на Двореца в Балчик.  Експозицията включва 35 платна, от които струи динамика и настроение, движение и невероятна комбинация от цветове. Допълват ги оригиналните бижута на авторката (Petra Jewels). Петра Добревска ги създава,..

публикувано на 13.05.24 в 15:04