Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Най-скучният ден

Снимка: Pixabay

Имам една история, в която никой не си е на мястото и вероятно сега е моментът да се върна към нея.

Днешният ден има специален етикет. Компютърна програма установила, че 11 април 1954 година е най-скучният ден от началото на миналия век до сега.

Преди няколко години реших, че след като толкова пък нищо не се случва на този ден, моментът е подходящ за екскурзия или обучение. Избрах второто – записах се на обучение, което отдавна ми беше на сърце и все нямаше време за него.

Денят беше студен, а гостът на един апартамент, за който отговарях, си избра да излезе на стълбищната площадка без ключ, по шорти и фланелка, да затвори вратата, която е със секретна брава и, естествено, да не може да се прибере обратно.

В този момент, в който се предполагаше, че аз трябва да съм някъде наблизо, всъщност, не бях. Обучението се провеждаше на петнайсет минути път от въпросния апартамент. Човекът някак успя да се свърже с мен по телефон, аз благодарих, че не предпочетох екскурзия на 1000 километра от мястото на събитието, изхвърчах от залата, метнах се в първото, изпречило се на пътя ми такси, а там се включи трети герой, който също не си беше на мястото – шофьорът на таксито.

Потегли в обратна посока. Още не бях го преглътнала и се наложи да преодолея шока от най-невъзможния маршрут, който човекът подбра, за да ме достави до желаната точка.

С много грешки, отклонения и препятствия, час и половина по-късно, ме докара до апартамента, който беше само на петнайсет минути разстояние. Това беше най-нелепият и абсурден маршрут, който сигурно се случваше за първи и за последен път в историята на всички видове градски превози.

Краят е щастлив. От типа „три дни яли, пили и се веселили“... Но поставим ли етикет на нещо или на някого, вселената се забавлява.

Изненадващо е колко умни думи и постъпки идват от хора, на които някой е сложил етикет „наивник“, на какви благородни жестове са способни други, за които сме чували, че не са от добрите, колко добавена стойност получаваме от хора, които изглеждат неопитни, дори безполезни в дадена област.

Връщам се към тази история, в която никой не си е на мястото, всеки път, когато ми кажат, че следват спокойствие и скука.

С лекота опровергахме етикета.

Беше динамичен и интересен ден. Завърши весело, в голяма компания, с чаша вино в ръка и с много смях.

Така че този скучен ден от април за нас се оказа незабравим и забавен.

Етикетите са бариери, които не ни позволяват пълноценни преживявания. Лесна работа е да отдадем цялото си сърце и внимание на дните, моментите, събитията, хората, с абсолютна непредубеденост, за да сме сигурни, че забелязваме всеки детайл, че преминаваме през целия загадъчен свят на нещото, което е отворило врати за нас и любезно ни приема.

И когато историята свърши, да имаме всички нейни цветове, мелодии, емоции, думи, събития, хора, нюанси... Да знаем, че тя не е продукт, който сме грабнали от щанда на живота, доволни или не от залепения за нея етикет.

Да знаем, че е нашата собствена история, която някой ден ще разкажем с усмивка на чаша вино пред камината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици управляваха община Вълчи дол за 1 ден

18-годишната Цветелина Николова стана кмет на Вълчи дол. Това се случи в Деня на отворени врати в местната администрация, посветен на днешния празник на българските общини. Макар и за 1 ден във властта 12-класничката от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол успя да се запознае с огромен куп документи и с помощта на кмета Калоян Цветков да ги..

публикувано на 12.10.24 в 16:20

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в МУ-Варна

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в Медицинския университет, 111 са абсолвентите, 14 са отличниците. 35 са чужденците от випуска. Даниела Стойнова разговаря с първенеца на випуска за трудностите и късмета, който е имал по време на следването си:

публикувано на 12.10.24 в 13:00

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като..

публикувано на 12.10.24 в 09:52

Без Кирил Маричков

При инцидент днес почина Кирил Маричков - българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков, един от създателите на "Щурците". Иформацията е на bTV. Трагедията се е случила във врачанското село Селановци. Маричков е трябвало да участва в концерт на „Фондацията“. По време на пробите преди изявата, при качване на сцената се е спънал и паднал...

публикувано на 11.10.24 в 20:13
Северно сияние, с. Кичево, общ. Аксаково, Емил Иванов

Северното сияние над Кичево

Тази нощ северното сияние завладя небето и над Източна България. Астрономът и астрофотограф Емил Иванов го „улови“ над аксаковското село Кичево. Радио Варна напомня, че нетипичното небесно явление се свързва с мощното слънчево изригване през последните дни. Разноцветните багри можеха да се видят през изминалата нощ много по- на юг от..

публикувано на 11.10.24 в 10:03

Мощна магнитна буря приближава Земята

Днес ще има много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври е причината за очакваните геомагнитни бури, като заредените частици от това бързо изхвърляне на плазма..

публикувано на 11.10.24 в 09:00
Светлана Горанова

Светлана Горанова, която влюбва децата в математиката

Обичате ли математиката? Повтаряли ли са ви като дете, че "всичко е математика"? Някога забавлявали ли сте се да построявате триъгълници и други геометрични фигури с... тялото си? Светлана Горанова може да ви научи на всичко това. Младата жена е от семейство на математици и педагози и винаги е обичала математиката. Споделя, че времето за решаване на..

публикувано на 10.10.24 в 10:30