Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната кампания "Зелено четене" идва и във Варна

За втора поредна година се провежда националната кампания "Зелено четене", която има за цел да популяризира четенето на обществени места и да ни срещне с книги на съвременни български автори в различни жанрове на художественото слово.

В продължение на месец - инициаторите радват хората със своите "книгодари" в парковете и градините на девет български града. Повече за кампанията, която идва и във Варна, чуйте от интервюто с инициатора й младата писателка Надежда Динева:

"Книгите сами ни намират" е мотото на националната кампания "Зелено четене", с която посрещаме тазгодишното литературно лято. През уикендите на целия месец май инициатори и доброволци ще оставят книги на български автори в паркове и градини в цялата страна. Така, в поредица от обиколки в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Ямбол, Благоевград и Видин, книгите ще откриват и изненадват своите нови читатели.

Идеята за кампанията "Зелено четене" е на младата писателка Надежда Динева. Първоначалното ѝ намерение е да дари собствения си роман - "Орденът на скорпионите", който да се появява свободно в паркове и градини. След споделянето на идеята със съмишленици и други творци планът се разраства и кампанията "Зелено четене" бързо се превръща в национална.

Всяка оставена книга съдържа книгоразделител с информация за кампанията. Инициаторите насърчават хората, открили своите "книгодари", да споделят снимка с тях в социалните мрежи като добавят хаштаг #книгодар. А всеки, който иска да стане посланик на "Зелено четене", може да допринесе като остави собствена книга на същите локации и така продължи кампанията.

Второто издание на кампанията е още по-мащабно, в него се включват нови автори, както и най-големите български издателства, които също даряват книги. За момента изданията са над 300 като се очаква техният брой да се увеличава още, сподели за Радио Варна Надежда Динева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба разказва за модата от средата на 19. до средата на 20. век в България

Изложбата "Модата в огледалото на едно столетие -  от средата на XIX до средата на XX век“ ще бъде открита от 17 часа на 12 август, понеделник, в Държавния архив във Варна.  С над 120 снимки е проследена промяната в облеклото и  аксесоарите в едни от най-интересните отрязъци от новата българска история. В отделни табла са илюстрирани дамската,..

публикувано на 08.08.24 в 18:58

"Вой" - една история за крехкия баланс, отговорността и любовта в света на вълците и хората

Той се казва Александър Петров, а литературният му псевдоним е Александър Скалд . Със страст говори както за работата си като еколог в голяма природозащитна организация, така и за писането, и за проучванията за докторската си дисертация върху лисици и белки и тяхната роля в различни екосистеми,  за родното си място в Северозапада, за увлечението си по..

публикувано на 08.08.24 в 15:15

Във Варна строят все по-малки апартаменти

В сравнение с второто тримесечие на 2023 г. започнатите нови жилищни сгради във Варна намаляват с 4.9%, докато жилищата в тях се увеличават близо три пъти, а общата им застроена площ намалява с 5.7%. Започнал е строежът на 44.1% по-малко други видове сгради с 67.5% по-малка РЗП. По започнато строителство на нови сгради област Варна е на четвърто място в..

публикувано на 08.08.24 в 11:59

Проектът за новата сграда на МГ- Варна зацикли между институции и обяснения

Има възможност още в рамките на този месец Община Варна отново да внесе проекта за нова сграда на Математическата гимназия. Това каза в сутрешния блок на Радио Варна председателят на Фондация Математическа гимназия Мартен Демирев. Строежът отпада от списъка на проектите, за които Варна трябва да получи 100 милиона лева от Министерството на финансите..

обновено на 08.08.24 в 10:44
Теа Монева

Дебютният роман на Теа Монева "Мандарини по Мариенплац" с премиера в Радио Варна

Тази вечер от 19:00 часа в Арт салона на Радио Варна ИК "Жанет 45" представя дебютния роман на Теа Монева „Мандарини по Мариенплац“. Виолета Тончева ще представи младата авторка. Теа монева е родена във Варна, завършва Първа Езикова гимназия, а след това - "Фармация" в Германия, където се установява и работи в момента. "Много исках да напиша тази..

публикувано на 07.08.24 в 14:54

Латинофиеста на откритата сцена на Двореца в Балчик днес

За осми пореден път латинофиеста ще се проведе на откритата сцена на Двореца в Балчик. Събитието започва от 19.30 часа днес, а входът за него е свободен.  В шоуто ще участват  Алфредо Торес,  Дарлин Родригес (талантливата дъщеря на Долорес Естрада, световноизвестен модел и танцьорка от Куба) и  Светослав Стойчев, който има зад гърба си шест албума..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Банкси с втора анималистична творба в Лондон

Банкси представя второто си произведение на тема животни в рамките на 24 часа, на което два слона се протягат един към друг от затъмнени прозорци. Художникът потвърди най-новата си творба в публикация в Инстаграм, като стенописът е нарисуван върху стената на къща в Челси, югозападен Лондон. В понеделник той призна за творба, изобразяваща коза, кацнала..

публикувано на 07.08.24 в 09:30