Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

III ОУ „Ангел Кънчев“- гр. Варна участва в Национална програма „Иновации в действие“

III ОУ „Ангел Кънчев“ – гр. Варна е включено в списъка на иновативните училища през 2019 година. През учебната 2021-2022 година училището участва в Национална програма „Иновации в действие“ с проект „ Въвеждане на иновации за формиране на екологична култура в помощ на природата. „Дигит@лните дец@ в помощ на природата“. Целта на проекта е да се формира екологична култура и съзнание, готовност за опазване на околната среда.

Националната програма „Иновации в действие“ има за цел да се обменят добрите иновативни практики между вече иновативни и неиновативни училища в страната. В периода 11-13 април 2022г. III ОУ „Ангел Кънчев“ беше домакин по програмата МОДУЛ 1 „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“. Гости бяха учители от партниращите училища: ОУ „Елин Пелин“ гр. Пловдив – иновативно училище, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Овча могила и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ обл. Благоевград, с. Долно Осеново. Под мотото „Въвеждане на иновации за формиране на екологична култура и устойчиво поведение в помощ на природата“ програмата за посещение на място включваше: наблюдение на STEM урок по ЧП, математика и ИТ на тема „Разделяне на смеси“: експеримент 1 - „Яж като риба“, експеримент 2 - „Как се почистват нефтени разливи в близост до сушата“ с ученици от иновативна паралелка 5 клас и занятие от ФП „Дигит@лните дец@ в помощ на природата - организиране и провеждане на пикник без отпадъци“ с участието на ученици от иновативна паралелка 5 клас. Към дейностите на посещението се включиха също: Мониторингово проучване на плажната ивица в района на вълнолома, попълване на чек - лист и разглеждане на яхтеното пристанище на града с наблюдение на замърсяването на морската вода; посещение на Института по океанология“ Фритьоф Нансен“ към Българската академия на науките.

Гостите бяха впечатлени както от представените уроци и иновацията, така и от сградата на училището.

В периода 27-29 април 2022г. осем учители от III ОУ „Ангел Кънчев“ – гр. Варна, заедно със своите партъори по програмата, гостуваха на иновативно училище ОУ „Елин Пелин“ – гр. Пловдив. Програмата за мобилност на място включваше наблюдение на иновативни и бинарни уроци по различни учебни предмети.

В неформална обстановка и преки разговори учители и ученици от четирите училища заедно споделиха опита и впечатленията си от работата в областта на иновациите.

Общата цел на НП „ Иновации в действие“ е пряка и целенасочена подкрепа за създаване на култура на иновациите в училищата в страната, за креативно мислене, за нововъведения в полза на развитието и постиженията на учениците, като се създават условия на педагогическите специалисти да анализират, да експериментират чрез пряк обмен, да популяризират и мултиплицират своите иновативни практики и продукти.БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

До десет дни изплащат на хотелиерите парите за украинските бежанци

В Министерството на туризма е създадена организация до 10 дни да бъдат изплатени близо 18-те млн. лева по Втората хуманитарна програма за лица с временна закрила от Украйна, които бяха обработени в рамките на месец май, съобщиха от ведомството. Решението на..

публикувано на 08.06.23 в 19:28
Снимката е илюстративна

Започва втори етап от изграждането на канализация в добрички квартал

Първа копка на втори етап на изграждането на канализацията в добричкия квартал "Рилци" бе направена днес. На строителната площадка бе подписан и протокол за начало на строителните дейности. Подписа си положи инж. Добринка Михова, инженер по водоснабдяване и канализация на Община Добрич, предаде БТА. "Предварително искам да се извиня на..

публикувано на 08.06.23 в 19:05

Подготвят система за ранно оповестяване при бедствия и аварии

Властите у нас подготвят система за ранно оповестяване при бедствия и аварии. Тя ще е готова съвсем скоро, а тестовете й ще започнат първо в по-малките населени места. Системата у нас ще информира не само за земетресения, обясни пред БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 08.06.23 в 18:35

Магистрати от седем държави на посещение във Варненския окръжен съд

Европейски магистрати от седем държави са на едноседмично посещение в Окръжния съд във Варна.  Девет съдии и четирима прокурори от Германия, Испания, Италия, Португалия, Полша, Румъния и Франция са тук за обмен на опит и информация между представители на органите на съдебната власт. Гостите имаха среща с колегите си от Варна и разгледаха работните..

публикувано на 08.06.23 в 18:00
Снимката е илюстративна

Токът за бита може да поскъпне с повече от планираните около 4 %

Токът за бита може да поскъпне от юли с повече от планираните около 4 процента заради действията на вече бившия енергиен министър Росен Христов в последните дни на мандата му. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия. Разчетите на регулатора сега..

публикувано на 08.06.23 в 17:44
Снимката е илюстративна

МОН обяви резултатите от матурите, 3,93 е средната оценка по БЕЛ

Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка Добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 т., от този през предходната година, съобщиха от Министерството на образованието и науката...

публикувано на 08.06.23 в 16:45

Областният управител на Варна отмени заповедта за спиране на движението на автомобили по Крайбрежната

Областният управител на Варна Марио Смърков е отменил със своя заповед заповедта на предшественика си Благомир Коцев, с която беше спряно движението на автомобили по Крайбрежната алея от 8 юли миналата година. Причината е получено становище от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, подкрепено и от Министерството на регионалното..

обновено на 08.06.23 в 16:20