Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жива библиотека“ в Икономически университет – Варна

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, библиотеката на ИУ – Варна, катедра „Правни науки“ и Административен съд – Варна за първи път организират „Жива библиотека“, на 19 май от 15 часа.

Живата билиотека (The Human Library) много прилича на обикновена библиотека. Разликата е, че всички книги са хора, избрали да говорят за своя опит открито пред публика. Това е иновативен формат, който се налага във времето на дигиталните технологии, на онлайн контактите и цели да създаде диалог, да срещне на живо хора с история в своя път на професионалисти, учени и личности, да пречупи стереотипите, провокирайки разбиране и интерес.

Тази първа среща се организира съвместно с катедра „Правни науки“ и Административен съд – Варна в рамките на договор за сътрудничество и по повод 15-годишнината на административното правораздаване в България. Гости ще бъдат съдия Гергана Стоянова и деловодител Божидарка Енчева, свързали своя професионален път със съдебната система и натрупали опит, който да споделят с „читателите“ – студенти, преподаватели, магистрати и всички, имащи желанието да почерпят вдъхновение.

Основната мисия на събитието е да мотивира младите хора да не спират да търсят и да се възползват от всяка възможност, която получават. А добрият пример е винаги заразителен. Личността се развива в зависимост от действията, решенията, отговорностите и бихме желали да насърчаваме младежите да бъдат винаги най-добрата версия на себе си. За четенето и професионалистите като вдъхновение за Радио Варна разказа Яна Донева, ръководител на библиотеката на Икономически университет-Варна:

За първи път живата библиотека е създадена като събитие в Дания и от тогава намира своите последователи в различни кътчета по света – там, където хората искат да „почетат“ заедно, да преминат установените граници, да научат нови неща в една неформална среща с вдъхновяващи личности. Житейският път се очертава не само от избора на професия и работа, а и от отношението на човека към заобикалящата го среда, и начина, по който се справя с трудностите.

Съдия Гергана Стоянова

Над 20 години общ юридически стаж са зад гърба на съдия Гергана Стоянова. През месец януари 2022 година Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе решение за освобождаване на съдия Гергана Стоянова от заеманата длъжност „съдия“ в Административен съд – Варна, поради навършване на пенсионна възраст.

Съдия Стоянова е работила като старши юрисконсулт в Областна администрация – Варна, и в Министерството на земеделието и горите. От 15 февруари 2007 год. встъпва в длъжност съдия в Административен съд – Варна, и правораздава близо 15 години. С работата си като съдия в Административен съд – Варна, съдия Стоянова дава своя личен принос за обогатяване на съдийската професия и за повишаване на нейния авторитет. Нейната активност и отдаденост, в работата й по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, за пълноценен и смислен диалог с младите хора й спечелиха уважение и несъмнен авторитет сред тях. С работата си в Административен съд – Варна, съдия Стоянова доказа, че диалогът и откритостта са качества, които притежава и които изпълват работата й с достойнство и компетентност, със стремеж към високо ниво на професионализъм, водено от идеята за справедливост. Съдия Гергана Стоянова е с най-високия ранг в съдебната система – „съдия във Върховен касационен съд и Върховен административен съд“.

Божидарка Енчева

Божидарка Енчева е работила в Административен съд – Варна, като деловодител близо 9 години, а в съдебната система има над 13 години стаж. От края на 2015 год. е в заслужена пенсия.

Работила е като главен счетоводител в Окръжна следствена служба – Варна, и в „Лазур“ АД, като преди това е била счетоводител в КТУ „Бързо хранене“ и Държавен циментов завод – Девня. В момента е съдебен заседател към Районен съд – Варна.

Божидарка Енчева е от служителите, които са оставили траен спомен в съда със своята работа. Професионалист от най-висока класа, всеотдайна, изключително прецизна и със силно чувство за отговорност, тя е добър пример за това какъв трябва да е съдебният служител в своята работа. Колегите я търсят и обичат и до днес заради нейното добро и съпричастно сърце, топлата й поетична природа и вкусът й към нови откривателства и безброй красиви пътешествия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикално-документален филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов

Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от 19:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на..

публикувано на 26.03.24 в 15:57

ОТРАЖЕНИЯ или вечното търсене - отиване и връщане, връщане и отиване

Варненската публика ще се потопи в танц, изпълнен с притихвания - поява и  изчезване в “светлото” и “тъмното”, в търсенето на средината и нейния ритъм с танцовото представление ОТРАЖЕНИЯ. Негов автор е хореографът Искра Проданова, а консултант на артистичния процес е културологът Светлозара Христова. На сцената за първи път си партнират две млади..

публикувано на 22.03.24 в 16:18

С театрален и литературен уъркшоп продължава Emergence Art Fest в Радио Варна

Трети ден продължава Emergence Art Fest в Радио Варна с театрален и литературен уъркшоп.  Фестивалът, който продължава до 24 март, се завръща с второ издание.  Emergence Art Fest събира изгряващи артисти, като им дава поле за изява и се стреми да създаде открито пространство за колаборация, дискусия и обмен. Издание 2024 се концентрира върху..

публикувано на 22.03.24 в 15:39

Музеят за нова история на Варна отбелязва 35 години от спелеоложката експедиция "Жан Бернар"

Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-ата годишнина от поставянето от варненски спортисти на един днес забравен рекорд – спелеоложката експедиция през 1989 г. в най-дълбоката по онова време пещера в света „Жан Бернар“ в Савойските Алпи, Франция. Експедицията е дело на членовете на пещерния клуб „Галата“ във Варна.  За да припомни това значимо..

публикувано на 22.03.24 в 08:38

"София филм фест" започва във Варна днес

15-ото издание на "София филм фест" започва днес във Варна със селекция от над  20 филма, музикална програма и други събития. Фестивалът ще бъде открит от 19 часа днес в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с прожекция на филма " Клопка" на Надежда Косева. Филмът „Клопка” е копродукция на България и Германия. Той е претендент за..

публикувано на 22.03.24 в 08:32

Дни на космонавтиката в Учебния музей във Варна през април

Среща-разговор с историка и учител по история и цивилизации Симеон Кулиш организират в Учебния музей във Варна. Беседата е предназначена за ученици от 8. до 12. клас и ще се състои от 14.30 часа на 10 април. Темата на срещата е: „Българският принос в космическите изследвания”. На 12 април в Учебния музей към РИМ-Варна ще бъде отбелязана 90-ата..

публикувано на 21.03.24 в 15:18

"Аз съм българче" - концерт на "Варненско лято за деца" тази неделя

Музиката на България е вдъхновението за новия концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на..

публикувано на 21.03.24 в 12:57