Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Светецът светкавица" с две прожекции във Варна в четвъртък

Лентата разказва за ангелския живот, мъченичеството и чудесата на Свети Ефрем Нови

| обновено на 19.05.22 в 10:53
Снимка: ФКЦ Варна

Две прожекции на авторския си филм "Светецът светкавица" ще представи този четвъртък във Варна журналистът, писател и изследовател Ангел Бончев. Те ще се излъчат от 18.30 и от 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център.

В лентата, която е с продължителност 70 минути, варненци и гостите на града ще могат се запознаят с житието и чудесата на Свети великомъченик Ефрем Нови. 

Във филма са разказани истински истории от хора, които са били докоснати от чудо, благодарение на молитвите си към родения през 1394 година в Гърция светец.

"Поканил съм на прожекциите едно момче, което е варненец и е бил наркозависим. Преди години е изпратен в манастир в Северна Македония и благодарение на молитвите на неговата майка към Свети Ефрем, той се оправи", каза в интервю за "Радио Варна" Ангел Бончев.

Филмът "Светецът светкавица" съдържа и още много истории, коя от коя по-интересни, вълнуващи и оставящи публиката безмълвна. Много от чудесата са се случвали още в момента, в който хората са се обръщали с молитва към светеца. Именно поради тази причина, той е наричан светкавица.

"Историите са на различни хора от различни точки по света. Хубавото е, че всички истории са с щастлив край, защото Божията намеса винаги е за добро. Най-важното е хората да имат вярата и надеждата, че с молитвата Бог ще ни чуе и ще ни помогне", каза още авторът на лентата.

"Някои истории звучат толкова невероятно, че някои ги поставят под съмнение, но да не забравяме какво е казано в Библията - "невъзможното за човека е възможно за Бога". Да не забравяме, че нашият мозък работи на само 2% от капацитета си и колкото и да се мислим за велики, не можем да осъзнаем всичко", коментира Ангел Бончев.

Неговото желание е освен да въздейства на хората, филмът да бъде и с образователен характер и всеки да научи нещо за Свети Ефрем.

"По повечето телевизии няма как да гледаш филм и да научиш нещо за живота и чудесата на Свети Ефрем, защото там преобладават турските сериали, екшъните, риалитита, в които жени си търсят мъже и други подобни", каза със съжаление Ангел Бончев.

Той е впечатлен от факта, че на досегашните прожекции, публиката е била толкова удохотворена, че хората остават на своите места в салона дълго след края на прожекцията.

Филмът е гледан лично от големия български артист Мариус Куркински, който го определя като Божие дело.

Освен на "Светецът светкавица", Ангел Бончев е автор и на две книги, посветени на житието и чудесата на Свети Ефрем - една детска и една за възрастни.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Ангел Бончев:


 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER): "Днес повече от всякога се нуждаем от надежда"

Интервю с Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER) През 1980 година в Германия са създадени GRAVE DIGGER. 42 години по-късно групата е все още активна, издава албуми и прави концерти. И съвсем скоро ще видим GRAVE DIGGER на фестивала „Wolf Fest Вълчата пътека” край Челопеч. Тевтонците ще излязат преди дуум кралете CANDLEMASS и блек зверовете MAYHEM...

публикувано на 05.07.22 в 15:51
Проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова, дпн: Публичният сектор не се управлява с агресия

Проф. Милена Стефанова, доктор на политическите науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" коментира политическата ситуация, мандата за съставяне на ново правителство, коалиционната култура и перспективата за евентуални нови предсрочни избори. „Публичният сектор не се управлява с натиск, трябва да се управлява с диалог” каза проф. Милена..

публикувано на 05.07.22 в 14:47

Красимир Костов: Липсват полицаи по улиците, защото вършат работата на други институции

На 5 юли служителите на МВР отбелязват своя професионален празник. В последните години на този ден се говори предимно за проблемите, с които се сблъскват работещите в системата на вътрешното министерство. И сега те не са никак малко. Лошият сграден фонд, служебните облекла, отливът на служители, които напускат работа. Според Красимир Костов,..

публикувано на 05.07.22 в 08:58

Художникът Васил Василев: За да рисуваш, трябва да си научен да гледаш

На 23 юни варненският художник Васил Василев откри самостоятелна изложба в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Колекцията представя около двайсет платна живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през..

обновено на 04.07.22 в 09:43
Васко Начев

Енергиен експерт прогнозира високи цени на природния газ тази и следващата години и нормализация на пазара през 2024-а

Една трета от природния газ, необходим за икономиката на България, вече е осигурена с дългосрочния 25-годишен договор с Азербейджан.  За обзорното предаване на Радио Варна енергийният експерт Васко Начев допълни, че що се отнася до втечнения газ, който пристига от САЩ и запълването на останалите 2/3, те се изпълняват в спешен порядък, без..

публикувано на 02.07.22 в 14:47

Милко Божков дари ценна картина на Варненската градска галерия

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари на големия художествен музей на морския град своя картина от изключително успешния си проект с поета Борис Христов - “Салонът на природата”. Дарението..

публикувано на 01.07.22 в 10:10

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика"

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика" в над 30 градове на страната. Концертите са заедно с Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов.  По думите им това е спектакъл, който отваря вход към една друга реалност, едно раздвижващо душата събитие. Включени са мелодии от знакови..

публикувано на 30.06.22 в 08:40