Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жоро Генчев и вълшебството на фотографията

"За варненци образът на човек с триножна камера е познат още от времето на лагеруването на френския корпус край града през 1854 г. Първото професионално фотографско ателие отваря едва след 1872–1873 г. Тогава в морския ни град като фотографи идват предимно арменци, гърци и германци, и именно те организират работилниците си на две улици – търговската „Голяма Преславска“ и „Княз Борис“. Присъствието им и начинът на работа привличат вниманието на жителите не само с „правенето на фото“, а и като възможност за нов поминък. Установяването на фотографите следва своята география ..."

С тези думи започва пътуването на Жоро (Георги) Генчев в света на фотографите, работили във Варна от малко след зората на фотографията през 1839 г., когато Луи Дагер публично представя за първи път фотографския процес пред Френската академия на науките и изящни изкуства до днес. Първата част от монографията му - "Фотографите и градът от тогава до днес", която представя фотографите във Варна до 1947 г., вече е факт, публикувана от издателство "Изток-Запад". 

"Давам си сметка, че идеята да разкажа за варненските фотографи зрее от години в мен, провокирана от много, понякога дразнещи, факти. Единият е, че имената на редица значими професионалисти, днес тънат в забрава. Проучването на професионалната фотография в града има цел да разкаже как е била практикувана, как са изглеждали фото­работилниците, преди да станат ателиета. А също и как новата изобразителност превръща фотографите във властелини на времето и спомените. 

Днес светът ни е преобладаващо образен, технологиите промениха начина на получаване на изображенията. Свидетели сме на нещо ново и интелигентно, външно приличащо на фотографията. Именно цифровизацията направи илюстрацията по-бърза и икономически изгодна. Възползвайки се от това, човеците днес масово произвеждат спомени, препълвайки пространството с образи.", обяснява Генчев.

Търсенията и събирането на информация за творилите във Варна фотографи - още от времето на Кримската война - отнемат на Генчев години. Следите им, наследството им и снимките направени от тях изискват ровене, комуникация с хора на различни места в света. Дори и днес излизат снимки, направени назад в десетилетията в Южна Африка, САЩ или различни страни в Европа.

И още от Жоро Генчев.

"Поради това и след като събрах и подредих техните работи и дела, съставих сборник от миниатюри на и за тях – фотографите, благодарение на които днес имаме образен спомен за града ни, превърнал се в реликва.

Именно събирачеството и проучването подсказват и оформянето на историята на фотографията и на фотографите във Варна в три периода. 
"Първият, обременен от оскъдността на сведенията, описва основателите на фотографията в града ни. Вторият разказва за насилственото преобразуване на собствеността от частна в държавна, а последният обяснимо ни връща в настоящето". 
Реконструкцията на социалното битие на фотографията е като да правиш къщичка от пясък, идва една вълна и срива всичко, казва още Жоро Генчев. 
Това, с което във Варна можем да се гордее е, че тук се създават едни малки фото предприятия. Фотографията идва със своята демократичност. На един и същи стол - за да си направят портрети, са сядали както кметът, богатият търговец със семейството си или офицерът, но и най-обикновеният селянин. Имало е и плащания в натура. Селяните са си плащали в кокошки, прасенца, агънца. 
Сред нещата, които трябва да отчитаме, когато говорим за фотографията и фотографите във Варна и за невероятният им професионализъм е, че до 1916 г. няма ток. Всички снимки, всяко едно заснимане са правени само и единствено на естествена светлина. Но все пак оптиката тогава е била на изключително равнище, която е давала това грандиозно качество на изображенията, от които се възхищаваме и до днес. 
Във Варна фотографията идва по два културни потока. Единият през Австро-Унгария и градове като Виена, Будапеща и през Букурещ, а вторият през школата, която се създава в началото на 40-те години на 19-ти век в квартал Пера в Истанбул, т.нар. средиземноморска линия, където по него време е имало най-много знания за фотографията. 
А един от най-важните уроци, които ни дава историята на фотографията във Варна е, че "ако живееш 10 години тук, се превръщаш във варненец!"
Целият разговор с Жоро Генчев как се реконструира социалното битие на фотографията може да изслушате в звуковия файл.


Непознатата история на военната фотография, запечатала и дни като днешния30 години делят Варна от първата фотография в Париж

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 24.04.24 в 16:59

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04