Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Светлин Тачев: Един от казусите, който може да „свали” правителството е РСМ

Светлин Тачев
Снимка: Личен архив

Ако вотът на недоверие мине попадаме в ситуация, в която ще доведе най-вероятно до предсрочни избори. Те на практика са почти неизбежни, дори вотът да не мине защото възможностите, които стоят пред правителството не са много - да продължат да управляват с малцинство, което ще е агония, защото много трудно биха събрали достатъчно депутати. Това коментира за Радио Варна социологът Светлин Тачев. Дори да съберат 121-н души мнозинство, това означава абсолютна мобилизация всеки ден на всеки един депутат, което също е много трудно, коментира още социологът. Това ще ги държи в непрекъснато напрежение, което в един момент ще рухне. Така че, въпросът е "Кога ще има предсрочни избори?", дали ще е веднага или след няколко месеца.

Светлин Тачев коментира още, че един от казусите, който може да „свали” правителството, а именно РСМ.

Предизвикателствата пред това правителство са много.  То изтегли „късата клечка” да управлява в няколко кризи. Дойде с идеята за промяна, но ситуацията е такава, че то нямаше възможност да прави промени, а по-скоро да спасява ситуацията, в която се намираме. Двете големи теми, които може да съборят правителството са: Украйна, която беше преодоляна успешно, намери се компромис и другата е Република Северна Македония (РСМ). Беше ясно, че стихне ли се до там, червените линии между коалиционните партньори са толкова големи, че могат да доведат д край на правителството.

Какво пропуснаха управляващите по темата РСМ?

В случая аз не виждам какво специално трябва да се коментира този казус от гледна точка на това, че има решение на НС. Има решение на КСНС, има договор за добросъседство с РСМ.

Какво липсва обаче? Вторият план може би, тихата дипломация?

Аз си мисля, че липсва и лидерство, освен тиха дипломация. В случая РСМ е тази която има нужда да започне преговори за присъединяване към ЕС, а ние сме в ситуацията да изискваме. Случва се точно обратното – РСМ е тази, която ни притиска, а ние сме тези, които трябва да се отбраняваме. Което, между другото, показва точно това – липса на лидерство. Поне за мен, там е тънката нишка, която къса цялата картина. Защото до момента ние можеше да направим много неща, вкл. и да поддържаме една сравнително добра дипломация, която да казва истината такава, каквато е без да се обещава предварително, поне има такива слухове, без да се говори излишно. И в момента сме в ситуация, в която да се чудим как точно да се измъкнем. Има натиск отвън, има натиск и от определени кръгове вътре в страната, така че ситуацията е много трудна за решаване.

А кога изгубихме лидерството по този въпрос?

На практика не сме имали особено лидерство, въпреки че, бяхме първата държава, която призна съседката ни. През всичките тези години ни е не успяхме да направим едно много важно нещо – да убедим всичките тези хора, че ние сме добри съседи, че някога сме били един народ, че можем да си помагаме. И това, разбира се, се прави чрез позитивна пропаганда. Чрез възможност за интеграция между двете държави от гледна точка на взаимопомощ, на ниво елит, неправителствени организации, на всяко едно ниво. Това се пропускаше от българската държава в последните 30 г. Българския политически елит не можа да обясни на северомакедонците, че ние нямаме нищо лошо към тях и че трябва да вървим заедно в 21-ви век, в обединена Европа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Васил Василев: За да рисуваш, трябва да си научен да гледаш

На 23 юни варненският художник Васил Василев откри самостоятелна изложба в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Колекцията представя около двайсет платна живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през..

обновено на 04.07.22 в 09:43
Васко Начев

Енергиен експерт прогнозира високи цени на природния газ тази и следващата години и нормализация на пазара през 2024-а

Една трета от природния газ, необходим за икономиката на България, вече е осигурена с дългосрочния 25-годишен договор с Азербейджан.  За обзорното предаване на Радио Варна енергийният експерт Васко Начев допълни, че що се отнася до втечнения газ, който пристига от САЩ и запълването на останалите 2/3, те се изпълняват в спешен порядък, без..

публикувано на 02.07.22 в 14:47

Милко Божков дари ценна картина на Варненската градска галерия

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари на големия художествен музей на морския град своя картина от изключително успешния си проект с поета Борис Христов - “Салонът на природата”. Дарението..

публикувано на 01.07.22 в 10:10

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика"

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика" в над 30 градове на страната. Концертите са заедно с Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов.  По думите им това е спектакъл, който отваря вход към една друга реалност, едно раздвижващо душата събитие. Включени са мелодии от знакови..

публикувано на 30.06.22 в 08:40

Каква е "Автобиографията на един скенер"

"Автобиографията на един скенер“ е музикален спектакъл, в който са включени 15 авторски поп-рок композиции, танци и мултимедия. В него Стефан Петров разказва своята история за мястото на човека под слънцето. Младият мъж търси своята професия, но проблемът му е, че не може да избере една, защото има твърде много разнообразни интереси. Опитвайки се..

публикувано на 29.06.22 в 09:10
Димитър Аврамов

Димитър Аврамов: По-вероятни са предсрочни избори, отколкото правителство в рамките на настоящия парламент

Днес държавният глава Румен Радев ще продължи консултациите с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчването на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В 9.00 часа са насрочени консултации с представители на парламентарната група на "Има такъв народ", от 10.15 часа – с представители..

публикувано на 28.06.22 в 08:35

Цените на селските имоти вървят нагоре, търсенето също

Пандемията накара много хора да предпочетат да променят коренно начина си на живот и от големия град да заживеят на село. Най-честитят отговор, който получаваме когато попитаме някой защо е предпочел селото е, че там е по-хубаво, по-тихо и далеч по-спокойно от града. Готовите къщи в селата са най-търсени предимно от млади семейства...

публикувано на 27.06.22 в 07:57