Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Димитър Аврамов: По-вероятни са предсрочни избори, отколкото правителство в рамките на настоящия парламент

Димитър Аврамов
Снимка: БГНЕС

Днес държавният глава Румен Радев ще продължи консултациите с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчването на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В 9.00 часа са насрочени консултации с представители на парламентарната група на "Има такъв народ", от 10.15 часа – с представители на „Демократична България“, а от 11.30 часа – с представители на парламентарната група на партия "Възраждане".

Припомняме, че вчера не се състояха консултациите между президента и партия „Продължаваме промяната”, защото депутатите били на бюджетна комисия, която гледа актуализацията на бюджета. Вече на няколко пъти Кирил Петков заяви, че ще опита да състави нов кабинет.  По думите му основният състав ще бъде същият.

С кои основни проблеми ще трябва да се справят коментира за Радио Варна политологът Димитър Аврамов:

Премиерът Кирил Петков пристига за срещата на върха на ЕС в Брюксел, 23 юни 2022 г."Ако има нещо, което им създава проблеми, то е в наивистично крайния тон на изказвания на премиера и ако той не промени този начин на комуникация, рискува да има все по-малко партньори.", заяви в интервю за Радио Варна политологът Димитър Аврамов.

По думите на Аврамов "президентът Радев се опитва да се изживява като особена институция, която стои над парламентарната политическа конструкция и система и се опитва да пляска по пръстите политически лидери, депутати и изобщо хора от парламентарния сектор тогава, когато нещо не му харесва. Няма такава роля в българската конституция, а и президентът Радев е стъпил на погрешен политически коловоз." 

Политическият специалист напомни, че партия "Продължаваме промяната" е втора политическа сила, която не може да намери общ език с президента Радев.

"Продължаваме промяната" трябва да бъдат малко по-смирени в начина си на политическа комуникация и да разбират, че представляват една значима част от българските избиратели, но не достатъчна, за да налагат позиции.", подчерта Аврамов. 

По думите му много по-вероятни са предсрочните парламентарни избори, отколкото правителство в рамките на този парламент, което да е логически обосновано.

Станислав Бачев, политолог: Отказът от консултации на ПП е сигнал към президента

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново ГМО опитва да "нахлуе" на европейския пазар

Често се е случвало докато пазаруваме и видим плод или зеленчук с по-нетрадиционна форма, размер или ако е прекалено перфектен на вид, да чуем изречението „това е ГМО“. Какво представлява всъщност генно-модифицирания организъм? Това е организъм, чийто гени са променени от човека. Т.е гените на един организъм се включват в друг и му придават нови..

публикувано на 08.08.22 в 07:23

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес. Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и..

публикувано на 07.08.22 в 12:41

Подир сянката на кондора с Изабела Шопова

„Подир сянката на кондора" е най-новата книга на Изабела Шопова и разказва за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия.  Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият..

публикувано на 05.08.22 в 10:09

Мира Радева: В България липсва нужната приемственост между поколенията в политиката

Четвърто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, положи клетва и поема управлението на държавата до провеждането на предсрочни парламентарни избори на 2 октомври т.г. и евентуално сформиране на редовен кабинет. Президентът представи състава на новия кабинет и тежките предизвикателства пред екипа на служебния премиер Гълъб Донев. Какви..

публикувано на 04.08.22 в 08:55

Вносните пшеница и слънчоглед от Украйна излизат от предприятията ни като български продукт

Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. Това решение беше взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на Дните на полето в Добруджа, които се проведоха в края на миналия месец. „Вносът на зърно от..

публикувано на 03.08.22 в 09:00

Какво е животът? Времето, през което Сърцето се превръща в Душа

Писателката Неда Антонова представи най-новата си книга в Арт салона на Радио Варна по време на Алея на книгата в морския град.  "Пепел от мислеща тръстика" е есеистична книга, която обхваща целия житейски и творчески опит на Неда Антонова.  Нейните размисли за литературата, любовта, изкуството, смисъла на живота, Бог, книгите и още много теми, събрани в..

обновено на 01.08.22 в 11:59

Stefan Schmidt (VAN CANTO): "Никога няма да направим кавър на "Bohemian Rhapsody"

Интервю с Stefan Schmidt (VAN CANTO) Немската банда VAN CANTO никога не е идвала в България. Групата съществува вече 16 години и има 8 издания – акапела и ударни. Всички останали инструменти се изпяват. „To the Power of Eight” е последният албум на VAN CANTO и се появи през 2021 година. Stefan Schmidt, лидерът на групата, даде специално интервю..

публикувано на 01.08.22 в 21:15