Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Художникът Васил Василев: За да рисуваш, трябва да си научен да гледаш

| обновено на 04.07.22 в 09:43
4
Снимка: Яков Шустов

На 23 юни варненският художник Васил Василев откри самостоятелна изложба в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна.

Колекцията представя около двайсет платна живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през последните две години и непоказвани досега в изложби. Известен със своите пристрастия към света на духовните търсения, този път артистът признава: “Морето и водите ме водят в тази изложба".

Не можеш да рисуваш наизуст, трябва да си научен да гледаш. Процесът на завършването на една картина изисква дълго търсене и търпеливост, докато „намериш пътека, която да стане път, че и магистрала. Това споделя художникът Васил Василев в предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула”.

Авторът признава, че много трудно се рисуват формите на водата. Водата е много сериозна и трудна работа. Морето са се мъчили много хора да го нарисуват, но търнъровото море е истинското море, казва Василев. В неговите очи само Джоузеф Търнър успява да въздейства чрез тези свои пейзажи. Според Васил Василев дори и Иван Айвазовски не постига този ефект.

Впечатлен е от работата на Андрей Тарковски с водата във филмите му. „Няма филми без вода при него. Водата като буква, като знак, като философия, като живот, като пространство, като фон за абстрактните неща.“

Измежду тези имена той определя себе си като скромен артист, който отдавна знае, че трябва да се учи само от най-големите, за да може нещо да постигне.

  Причината в картините му да преобладават повече червените пред сините нюанси на водата, е, защото божественото творение е богато.

Обяснявайки колко трудно е да нарисуваш вода, казва:

„Там, където Господ е пипал, колкото и гениален художник да си, ти си един обикновен д*исльо.“

Изложбата може да се види до 16 юли в Художествения музей “Георги Велчев” на ул. “Радко Димитриев” 8 във Варна. Работно време на музея - от вторник до събота от 10:00 до 18:00 часа.

Чуйте интервюто на Светлана Вълкова с Васил Василев:

По публикацията работи: Алекзандър Ковачев, стажант-редактор

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не се очаква поскъпване на храните поне до края на лятото

След пикa при цените на хранителните продукти в България през пролетта, от юни насам се наблюдава запазване на равнищата. Това се дължи на добрата реколта от зърно у нас и по света, която успокои цените на пшеницата, царевицата и фуражите , каза за Радио Варна председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.  "..

публикувано на 17.08.22 в 11:07

Антоний Моралийски - шампионът по плуване, който плува успешно и в дълбоките води на медицината

Срещаме Ви с един млад и успешен варненец - шампионът по плуване и студент по медицина в Медицинския университет Антоний Моралийски. Той е състезател по плуване в КПС "Астери" и е носител на множество отличия от държавни първенства и различни турнири, а преди броени дни триумфира в 82-то издание на маратона "Галата-Варна". В предаването "Новият ден" в..

публикувано на 16.08.22 в 09:10
к.д.п. Борислав Арнаудов

Борислав Арнаудов: Варна е най-красива в моето детство

Статуя от бронз на стария капитан трябваше да бъде поставена на Морска гара в Деня на Варна.  Художественото оформление на Ансамбъла е поверено на скулптора Венцислав Марков. Инициатор е к.д.п. Борислав Георгиев Арнаудов, председател на УС на Фондация „Старият капитан разказва“. Всичко е готовото по отношение на скулптурната..

публикувано на 15.08.22 в 09:04

Мюзикълът "Красавицата и Звярa" с национална премиера във Варна тази вечер

Първа постaновка на професионална сцена в България на мюзикъла „Красавицата и звяра“, създаден по анимационния филм на Дисни, а след това и по едноименния игрален филм. Според историята на мюзикъла, най-голямото предизвикателство е било пренасянето на героите от филма на сцената с живото изкуство. Режисьор на мюзикъла е Петко Бонев, а диригент..

обновено на 12.08.22 в 10:33

РИОСВ ще глоби Община Варна за кризата с отпадъците

На Община Варна ще бъде наложена санкция от 3 до 10 000 лева заради кризата с боклука. Това каза Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ-Варна. Най-големи нарушения в сметопочистването са констатирани в районите "Одесос" и "Приморски".  Поискали сме от община Варна  да ни се предостави информация на какво се дължи това замърсяване в града. Това каза в..

публикувано на 11.08.22 в 08:58

Морският свят през погледа на съвременното изкуство

Рисунки, скулптури и различни инсталации на морска тематика могат да бъдат видени в изложбата "Blow" или "Духай" на варненския артист и художник Калоян Илиев-Кокимото. Експозицията е подредена в алтернативното младежко пространство за култура "РеБонкърс" във Варна.  Още на входа посетителите могат да чуят шум от морски вълни. Той идва от видео с..

обновено на 10.08.22 в 20:25

Matthew Tuck (BULLET FOR MY VALENTINE): "Моите ментори винаги са били James Hetfield и Kirk Hammett"

Интервю с Matthew Tuck (BULLET FOR MY VALENTINE) BULLET FOR MY VALENTINE са банда от Уелс, която се събира през 1998 година. Групата става част от метъл сцената на Кардиф, дебютът й „The Poison” е позлатен. BULLET FOR MY VALENTINE имат няколко награди на „Kerrang!” и „Metal Hammer”, а през 2021 издадоха и седмия си албум, едноименен, който само..

публикувано на 10.08.22 в 20:17