Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Милена Стефанова, дпн: Публичният сектор не се управлява с агресия

| обновено на 06.07.22 в 13:03
Проф. Милена Стефанова
Снимка: БГНЕС

Проф. Милена Стефанова, доктор на политическите науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" коментира политическата ситуация, мандата за съставяне на ново правителство, коалиционната култура и перспективата за евентуални нови предсрочни избори.

„Публичният сектор не се управлява с натиск, трябва да се управлява с диалог” каза проф. Милена Стефанова за Радио Варна.

Според нея липсата на комуникация в парламента е породена от разликите във вижданията за управление на публичния сектор. Доскоро управляващите не са водили правилен диалог с представителите на политическите и браншовите среди и заради това сега няма кой да подкрепи техните цели.

Тя определи като невъзможно ПП да напише управленска програма и да започне да води диалози. „Управленска програма не се пише за 3 дни, имаха 6 месеца”. Други проблеми, които изтъква са невъзможността да се обсъди персонален състав на общ кабинет и поставянето на цели, които не са постижими.

Стефанова прогнозира, че при хипотетично създаване на кабинет правителството няма да бъде устойчиво. Ще се наложи на ПП и ДБ да разчитат на отцепили се депутати, а това затруднява провеждането на сериозна политика. Припомни, че законът не позволява на независимите да участват в работата на комисиите, а от това зависи кое влиза в пленарната зала.

Проф. Милена Стефанова заяви, че по-добре е да има нови избори. Наблюдава деградация в политическото говорене и липса на умения на новите партии да работят в коалиция. Решението за нея е в стабилно евроатлантическо мнозинство без значение дали е либерално или консервативно. Но партиите, които могат да го съставят  са силно противопоставени и разделени.

Чуйте интервюто на Валерия Василева с Проф. Милена Стефанова:


По публикацията работиха: Алекзандър Ковачев, стажант-редактор
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново ГМО опитва да "нахлуе" на европейския пазар

Често се е случвало докато пазаруваме и видим плод или зеленчук с по-нетрадиционна форма, размер или ако е прекалено перфектен на вид, да чуем изречението „това е ГМО“. Какво представлява всъщност генно-модифицирания организъм? Това е организъм, чийто гени са променени от човека. Т.е гените на един организъм се включват в друг и му придават нови..

публикувано на 08.08.22 в 07:23

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес. Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и..

публикувано на 07.08.22 в 12:41

Подир сянката на кондора с Изабела Шопова

„Подир сянката на кондора" е най-новата книга на Изабела Шопова и разказва за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия.  Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият..

публикувано на 05.08.22 в 10:09

Мира Радева: В България липсва нужната приемственост между поколенията в политиката

Четвърто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, положи клетва и поема управлението на държавата до провеждането на предсрочни парламентарни избори на 2 октомври т.г. и евентуално сформиране на редовен кабинет. Президентът представи състава на новия кабинет и тежките предизвикателства пред екипа на служебния премиер Гълъб Донев. Какви..

публикувано на 04.08.22 в 08:55

Вносните пшеница и слънчоглед от Украйна излизат от предприятията ни като български продукт

Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. Това решение беше взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на Дните на полето в Добруджа, които се проведоха в края на миналия месец. „Вносът на зърно от..

публикувано на 03.08.22 в 09:00

Какво е животът? Времето, през което Сърцето се превръща в Душа

Писателката Неда Антонова представи най-новата си книга в Арт салона на Радио Варна по време на Алея на книгата в морския град.  "Пепел от мислеща тръстика" е есеистична книга, която обхваща целия житейски и творчески опит на Неда Антонова.  Нейните размисли за литературата, любовта, изкуството, смисъла на живота, Бог, книгите и още много теми, събрани в..

обновено на 01.08.22 в 11:59

Stefan Schmidt (VAN CANTO): "Никога няма да направим кавър на "Bohemian Rhapsody"

Интервю с Stefan Schmidt (VAN CANTO) Немската банда VAN CANTO никога не е идвала в България. Групата съществува вече 16 години и има 8 издания – акапела и ударни. Всички останали инструменти се изпяват. „To the Power of Eight” е последният албум на VAN CANTO и се появи през 2021 година. Stefan Schmidt, лидерът на групата, даде специално интервю..

публикувано на 01.08.22 в 21:15