Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече работещи млади хора и българи зад граница избират дистанционната форма на обучение във ВСУ „Черноризец Храбър“

Интересът към дистанционната форма на обучение във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ е все по-засилен, показват резултатите от кандидатстудентската кампания.

Бъдещите студенти могат да избират от пет програми в образователно-квалификационна степен „Бакалавър“, които освен в редовна или задочна се провеждат и в дистанционна форма. Това са „Информатика и компютърни науки“, „Бизнес администрация и мениджмънт“, „Публична администрация и мениджмънт“, „Международни икономически отношения“ и „Финанси и счетоводство“.

ВСУ „Черноризец Храбър“ е единственият университет в България с акредитирана в дистанционна форма на обучение бакалавърска специалност „Информатика и компютърни науки“, а професионалното направление получи четвърта по ред програмна акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация. Студентите по традиция намират своята професионална реализация още по време на обучението си в университета.

Магистърските програми (след завършено висше образование) в дистанционна форма са „Дигитален маркетинг и уеб дизайн“, в която обучението е на български език, „Софтуерно инженерство и мениджмънт“ и „Data Science“ – на английски език. Изключително търсени от магистрите са „Мениджмънт и международен маркетинг“, „Инфраструктура на администрацията“, „Финансов и банков мениджмънт и маркетинг“ и „Международни финанси“.

Над 300 студенти се обучават в дистанционна форма във Варненския свободен университет. Тяхната средна възраст е 32 години – това са млади хора, които искат да управляват времето си сами, избрали са едновременно да работят и да повишават своята образователна степен. Все повече са тези, които живеят зад граница. Разширява се географията на дистанционното обучение – Германия, Кипър, Великобритания, Австрия, Белгия, Гърция, Турция, Нидерландия, Норвегия и стига до Чили и САЩ. Всички студенти, избрали да се обучават в дистанционна форма, имат възможност да участват в програмата за мобилност „Еразъм+“, да провеждат стаж в рамките на проекта на МОН „Студентски практики“, да участват в разнообразни програми за академичен обмен, курсове и майсторски класове.

Варненският свободен университет има 12 години опит и традиции в обучението в дистанционна форма. Студентите ползват висококачествени образователни ресурси, които са достъпни от всяка точка на света по всяко време. Създадена е програма за индивидуални консултации с преподавателите в реално време. Персоналното отношение е водещо в работата с обучаемите.

От тази година във ВСУ „Черноризец Храбър“ е разкрит и Център за дистанционно обучение, управляван от водещия преподавател в катедра „Администрация и управление“ доц. д-р Мария Великова.

Именно дистанционната форма на обучение стана двигателя на дигиталната трансформация във ВСУ „Черноризец Храбър“ и го изведе на водеща позиция в периода на COVID-кризата. За броени дни през март 2020 г. над 5000 студенти и повече от 300 преподаватели преминаха в дистанционна среда и преодоляха успешно предизвикателствата на пандемията. Напълно дигитализиран бе начинът на управление на процесите в университета - от планирането, организацията и административното обслужване, до обратната връзка, контрола и оценката на постигнатите резултати в учебната и научната дейност. Това бе причина екипът на Google Workspace да констатира през тази година, че опитът на Варненския свободен университет в използването на технологиите за образование е впечатляващ и може да бъде използван за пример. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще премерят сили днес и утре край Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. .  Участниците ще премерят сили в бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  В турнира край Аспарухово ще се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион, който ще..

публикувано на 20.07.24 в 09:07

Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите..

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Експерт: Дублетните форми объркват хората, честа грешка е и неправилната употреба на "й"

Дублетните форми на думите объркват хората. Тези, които коват езиковите норми, въвеждат два начина на изписване за улеснение, а правилата трябва да се знаят. Това мнение изрази експертът по български език и създател на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева, която е и организатор на инициативата "Бъди грамотен" , която ще се проведе за..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте внимателно и предпазливо и винаги обезопасявайте периметъра на работа с обезопасителна лента преди..

публикувано на 19.07.24 в 12:00