Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Jennifer Haben (BEYOND THE BLACK): "В момента в BEYOND THE BLACK буквално горим"

Интервю с Jennifer Haben (BEYOND THE BLACK)

BEYOND THE BLACK ще бъдат част от „Midalidare – Rock In The Wine Valley” на 16 юли, когато хедлайнъри са WITHIN TEMPTATION. Бандата се събира през 2014 и вече има четири албума зад гърба си. Разговорът е с вокалистката на BEYOND THE BLACK Jennifer Haben. Тя даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Jennifer Haben (BEYOND THE BLACK) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 11.07.2022 година.


От другата страна - Привет, Jennifer, съвсем скоро ще свирите в България. Когато правите концерт на ново място за първи път, подготвяте ли нещо по-специално и чувствате ли концерта по-специален?

Jennifer Haben - Определено. Обикновено се опитвам да кажа няколко думи на езика, на който говорят в страната, където имаме концерт. Ако мога, разбира се, винаги се опитвам. Този път също ще се постарая. Много се вълнувам и нямам търпение да видя какви са хората там, какво харесват. Когато посещаваш различни страни, правиш разликите. Германците например не пощуряват по концертите толкова много. В Италия или Япония е различно. Винаги, когато имаме концерт в непозната страна, нямам търпение да видя какво представлява тя и какъв е темпераментът на феновете. Наистина нямам търпение да разбера.

От другата страна - Едно предимство и един недостатък да свирите пред непозната публика?

Jennifer Haben - Разбирам какво имаш предвид. Примерно да сме съпорт пред публика, която не ни познава и хедлайнър пред наши фенове. И при двата случая, винаги трябва да си този, който да привлече публиката. Да я накара да участва в активно в шоуто, да скача, да пляска, да откача. Трябва да я накараме да се забавлява с онова, което й предлагаме като група. Не ми се иска да мисля за тази част от концерта, защото винаги давам 100 процента от себе си. Надявам се, че всеки в публиката може да го усети. Надявам се, че феновете са фенове и ще пеят заедно с нас нещо, което ще е лесно да бъде изпято. Приготвили сме се в тази посока и ще видим какво ще се получи.

От другата страна - Вие ще бъдете съпорт на WITHIN TEMPTATION. Публиката ще е там заради тях.

Jennifer Haben - Смятам, че много добре си пасваме с WITHIN TEMPTATION. Вече сме правили турне с тях и то се оказва най-успешното, което някога сме имали. Надявам се, че ще се получи същото и Вашата публика, че тя обича тази музика, изпълнена с рок мелодии и метъл. Надявам се публиката да е запозната с нея. Надявам се, че е точно така и ако това е подаръкът ми за рождения ми ден, се надявам, че всичко ще стане, както трябва. Обикновено отказвам да имаме концерти на тази датата, но този път си казах, че трябва да го направя и ще празнувам много. Разбира се, че две години нямахме възможност да свирим. Така че трябва да отбележа рождения си ден във Вашата страна по най-добрия възможен и специален начин. Страхотно е и е вълнуващо.

От другата страна - Какво всъщност трябва да покаже една група, която е съпорт за краткото време, с което разполага?

Jennifer Haben - Имаме много и различни песни. Трудно е да представим всичко, което искаме, ако имаме едва 45 минути. В подобни случаи изпълняваме основно синглите – хит след хит. И може би точно това ще направим. Винаги ми е било приятно да покажа и по-леката страна на BEYOND THE BLACK – баладите например. Но когато разполагаш само с 45 минути, е трудно да включиш някоя по-бавна песен. В крайна сметка нашата задача е да вдигнем хората, да им възбудим парти настроението. Както говорихме по-рано, ако не ни познават, трябва да ги вкараме изцяло в нашата атмосфера. За това и един кратък сет трябва да бъде премислен много внимателно. Всеки път се опитвам в нашето шоу да присъстват всяка една възможна емоция, която можем да покажем на феновете. Мисля, че сме подготвили добър сетлист. Ще видим какво ще стане.

От другата страна - Последният път, когато разговаряхме с теб, беше за албума „Hørizøns”. Работите ли вече по нов материал?

Jennifer Haben - Да, определено. Здраво сме влезли в новия материал през последните месеци. Дори сме подготвили нечувани неща за предстоящите концерти. Това е единственото, което мога да разкрия.

От другата страна - BEYOND THE BLACK са създадени през 2014. Седем години по-късно с какви илюзии се разделихте?

Jennifer Haben - Труден въпрос. Бих отбелязала, че трябваше да проумеем много повече от онова, което представлява сцената сама по себе си. Защо например след няколко години хората започват да се отнасят по определен начин към нещата. Може да е дребно, но например оценявам много положението, когато имам пространство, за да подготвя грима и външния си вид. В началото на групата си мислех, че никога няма да ми се наложи да имам собствена стая за това. Че винаги ще бъда с останалите и заедно с тях. Но когато разполагам с пет различни сценични костюма, а те имат само по един, става по-трудно. Имам ли отделна стая, е лесно. Досега не ми се е случвало да мога, да се отделя сама, но съм наясно, че ми трябва. Това, разбира се, е нещо дребно, но има толкова много неща отвъд сцената, които трябва да бъдат осъзнати.

От другата страна - Развитието на бандата от самото начало до днес как ти се струва?

Jennifer Haben - В историята на BEYOND THE BLACK се случиха много неща. Имахме бързо и мощно начало с първо шоу на „Wacken Open Air”. Нещо, което още смятаме за невероятно постижение. Бяхме съпорт на SCORPIONS, свирили сме преди WITHIN TEMPTATION. Научихме много. Аз научих много. Научих много и от трудните моменти на BEYOND THE BLACK. Днес смятам, че сме поели по нашия път, който ще ни позволи да израснем още повече. Носим възможността в собствения ни багаж и искаме да го постигнем. Да се докажем не само в държавите, които говорят немски. Искаме да го направим още  повече в другите страни. За това се борим в момента. Дори новият ни материал, по който работим, е насочен в тази посока. За това мечтаем. И смятам, че с енергията, с която разполагаме, можем да го постигнем.

От другата страна - Съветът, който Ви помага най-много?

Jennifer Haben - На пръв поглед звучи лесно – „Прави в музиката онова, с което се чувстваш най-добре без да обръщаш внимание на хейтърите, защото те никога няма да бъдат хората, които ще си купят твоята музика. За това и няма смисъл да ги убеждаваш в каквото и да било.” Което означава, че трябва да се концентрираме върху хората, които наистина харесват нашите песни. И трябва да се вслушваме в тяхното мнение. Има конструктивни предложения, които трябва да вземаме под внимание. Но смятам, че на 90 процента от всичко, което се носи като мнение, не трябва да му се обръща внимание. Не мислим за него. Лесно е да се каже по този начин, но реалността е различна и това трудно се постига.

От другата страна - Възможно ли е някое мнение да сложи край на бандата?

Jennifer Haben - Не мисля, че има коментар, който би ни отклонил от пътя. Имаше момент, който наистина беше много труден за мен. Най-лошото стана през 2016. И смятам, че едва ли може нещо да е по-лошо от него. Тогава смених целия състав на BEYOND THE BLACK. Или по-скоро, когато останалите ме изоставиха. Това беше най-трудното време за мен. Когато хора, които означавах нещо за мен, си тръгнаха, а аз не разбирах защо се случва всичко. Също така съм наясно, че музиката ни няма как да се хареса на всеки. Значи, сега като се замисля, бихме се отказали, когато 99 процента от хората ни кажат, че не струваме. Може би тогава. Не знам. Може би ще се замисля при това положение. Но до тогава, защо всъщност да се отказваме? Винаги ще има хора, които освен нас мразят собствения си живот.Това е едно от нещата, за които си струва да се помисли и то в посоката, че в повечето случаи проблемът не е при нас, а при тях.  

От другата страна - До 2020 вървите на горе. Обаче следват две нулеви пандемични години. Как ви се отразява това забавяне?

Jennifer Haben - През тези две години се опитвахме да създаваме. Правихме концерти в автокина. Със сигурност не е същото, в случаите когато хората са заедно пред нас и танцуват, и пият. Направихме и голямо онлайн шоу, което беше много важно за нас като група. Това са неща, които наистина трябваше да предприемем през тези две години. Нямаше как просто да седнем и да не правим нищо. Смятам, че в противен случай щях да се фокусирам върху нещо друго и бандата щеше да залезе. Всъщност, за да съм честна, го забелязах и при нас. Един от групата си построи къща, друг създаде семейство. Времето, в което живеехме, го предполагаше. Точно тогава беше моментът за развитие на лично ниво. Самата аз исках да се развивам в личен план. Сега всичко започва отново. Вече се връщаме към нормалния живот. Започна запълването на графиците, нещата се завръщат. Всеки предишен фокус е отново на линия. И защото знаем какво обичаме и какво искаме да постигнем, мисля, че движението в лична посока, се оказа ползотворно. При нормалните условия не разполагаме с необходимото време за личен живот. В момента сме изцяло отдадени на групата и музиката, на онова, което обичаме да правим. И ще видите, че в момента в BEYOND THE BLACK буквално горим.

От другата страна - Направихте ли си равносметка?

Jennifer Haben - Не, определено не. Разбира се, че нищо от това, което ставаше, не ми беше безразлично. Замислях се за онова, което бяхме направили и дали наистина е било достатъчно. Но никога не съм подлагала на съмнение пътят, по който вървя самата аз. Т.е. това е пътят и не го подлагам на съмнение. Подлагам на съмнение дали сме могли да направим още повече.

От другата страна - Спомена, че сте правили онлайн концерт. Тези концерти ще продължат ли да се използват, успоредно с нормалните?

Jennifer Haben - Не съм сигурна. Наясно съм, че в момента всички групи и артисти са на турне. Трудността произлиза от факта, че ще е трудно да се събере публика, защото днес има толкова много концерти. Същото ще се получи и ако те се стриймват. Сигурно няма да се съберат достатъчно фенове, които да ги гледат. Защото в даден момент се случват толкова много неща. Днес в един ден се провеждат толкова много концерти, че със сигурност всеки би гледал поне десет групи, които харесва. Следващите една-две години проблемът ще е свързан с пренасищането. Съществува и друг - с екипите. През последните две години заради трудните времена много хора напуснаха музикалния бизнес. Много групи ще се изправят пред това предизвикателство. В края на годината сме планирали самостоятелно турне. Ще видим какво ще стане тогава. Дали всичко ще е наред или няма да е наред. Тези процеси наблюдавам сега. В музикално отношение едва ли ще има някаква разлика. Смятам, че артистите, които са на сцена, ще оценят много повече екипите, защото те им дават възможност да правят онова, което правят по най-добрия начин. Това усещам, че ще бъде основна тема през следващите една-две години. Надявам се, всичко да се върне към нормалността. Ще видим.

От другата страна - Последен въпрос. Издадохте „W:O:A Acoustic Clash (The Lockdown Session)” с кавъри на SABATON, IRON MAIDEN, VOLBEAT и DISTURBED. Има ли чужда песен, на която би искала авторите да са BEYOND THE BLACK?

Jennifer Haben - Бих избрала „Enter Sandman”. Всички я познават. Наистина бих искала един ден да създам песен, която всички ще харесват. Ще е страхотно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00