Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богата културна програма в разгара на лятото в Балчик

Двореца в Балчик
Снимка: Wikipedia

Културният афиш на Двореца - Балчик
На 29 юли в Балчик гостува театралната постановка Отчаяни съпрузи. Началото е 20,30 ч. на открита сцена Двореца. С участието на Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров. Тримата разказват за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.
Историите на тримата се обединяват от отчаяните опити на Бойко да си върне любимата. Можете да си представите какво следва. Всички сме изпадали в подобни ситуации на полето на сложните взаимоотношения между мъжете и жените.
Актьорите използват собствените си имена в постановката, за да я доближат максимално до себе си. А сценарият на тази френска стендъп комедия е адаптиран към българската реалност. Музикалната атмосфера пък идва от китарата на Митко-Хендрикса.
На 30 юли Варненската опера ще е закрие италианската седмица на културата, началото е 21,00 часа на лятната сцена. А от 3 до 10 август са Дните на чилийската култура в Двореца, откриването е в учебния център на 3 август от 18,30 часа, а на 4 август 19,30 ч.
- Музика с Амалия и Фелипе, открита сцена "Нимфеум".
--
На 1 август в Двореца в Балчик се откриват три изложби
На 1 август Държавен културен институт Двореца открива изложба на произведения на Чипровска златарска школа "ПРЕДМЕТИ НА РАЗКОШ"- 01.08.-13.09.2022г. Събитието  ще се състои от 11:00ч. в Каменна зала на ДКИ КЦ "Двореца" Балчик. То ще остане в Белия град до 13 септември. 

 От началото на месеца в продължение на две седмици в културния център своите произведения показват в съвместна изложба на
Маргарита Иванова - керамика и Спас Киричев - скулптура. Официалното откриване е на 2 август от 17,00 часа в галерия "Тихото гнездо".

На 1 август се открива изложба на авторска коприна"Експлозия от цветове и екзотика в Двореца", дело на дизайнерката Милка Попова. Тя може да бъде разгледана до средата на месеца в зала Тунела на вила "Тихото гнездо". В галерия "Тихото гнездо" от 16 до 30 август изложба дърворезба, дървопластика и мраморна скулптура представят Иван Йотов и синове.

На 2 август за шеста поредна година лятната сцена на Двореца се превръща в място за латино фиеста. Основните герои на шоуто са Алфредо Торес и неговият балет, бойс бандата „Максимус“ и българският Енрике Иглесиас, Начо Паскал. Начало 19,30 часа.

През август са планирани още две представления на Държавна опера - Варна на лятна сцена Двореца в Балчик - на 10 август балетна гала Шехерезада и на 20 август - мюзикълът Брилянтин, начало 21,00 ч.

--
Културен афиш на читалище "Паисий Хилендарски" - Балчик
На 6 август в концертната зала на централното читалище “Паисий Хилендарски” в Балчик ще се проведе поредното издание на Събора на художествената самодейност на хората от третата възраст, организирано от Общинския съвет на пенсионерите и Общината в Балчик. Началото е 9,30 часа.
--
12 август, НЧ “Паисий Хилендарски”,18,00 ч.
Самостоятелен концерт пиано ще изнесе талантливото 11-годишно момиче от Украйна  София Стебловская, за която Балчик е вече втори дом.  На 12 август клавирният концерт ще премине под надслов “Мир на децата на Земята”. Момичето е от Одеса, възпитаничка на Одески музикален лицей и е лауреат на международни конкурси. Входът е свободен. В програмата Бах, Хайдн, Лидн, Рахманинов и други.
--
Предстоящи изложби в Художествена галерия - Балчик
ИЗКУШЕНИЕ - Николай Тихолов
На 3 август от 18.00 ч. ще бъде откриването на изложбата "Изкушение" на кюстендилския художник Николай Тихолов. Той  е познат на балчишката публика със своята керамика и живопис. Тази година  ще представи картини в характерния за него декоративен стил, керамични пана и релефи от оцветено дърво. Ще можем да се насладим на свят, разкриващ красиви природни елементи, различни символи и интересни композиции с топли земни цветове. Николай Тихолов е многостранно развит художник, търсещ постоянно нови хоризонти и преоткриващ себе си творец.
ПЪТЯТ НА ХАДЖИЙСКАТА ПРЕМЯНА от Синия балкан до Белия град - Дора Куршумова
На 17 август в ХГ - Балчик от 17.30 ч. е представянето на изложбата "Пътят на хаджийската премяна от Синия балкан до Белия град". Нейна авторка е Дора Куршумова. Ще бъдат представени картини в техника восъчен батик, съчетан с акрилни бои. Централно място заема образът на българката и нейната премяна, с акцент над божигробската престилка.
Зад гърба си Дора Куршумова има 52 самостоятелни изложби. В Художествена галерия - Балчик художничката гостува през 2014 г. с изложбата "Попътен вятър" и през 2015 г. с "Хубостта на българката". Дора Куршумова е и автор на много книги. Задно със своите платна тя възражда и поддържа българските традиции и история.
В 18.00 часа народната певица Галина Дурмушлийска ще представи своята авторска книга "За песните на моята душа". Книгата е посветена на нейното творчество и разкрива историята на песни и.
В етнографската къща на 18 август в 16.30 ч. ще започне творческа работилница - декориране на котленска божигробска престилка с възрожденска щампа с Дора Куршумова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на италианската култура в Балчик

На 21 юли в 18:00 ч. за седма поредна година в „Каменна зала“ на Държавен културен институт „Двореца“ Балчик ще бъде дадено началото на Седмицата на италианската култура с откриване на изложбата "Операта – културно наследство на човечеството" – колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори, участвали в проекта за включване на..

публикувано на 19.07.24 в 18:10

В събота започва 15-ото издание на Дните на класиката в Балчик

От 20 до 28 юли в Балчик ще се проведе поредното 15-о издание на Дните на класиката. Първата фестивална вечер е посветена на пианото и поверена на Аглика Генова и Любен Димитров. В неделя край морето в Белия град ще гостуват Стоян Караиванов и неговият оркестър "Либертанго". Барокови превъплъщения в изпълнение на Добричкия камерен оркестър ще звучат на..

публикувано на 19.07.24 в 14:54
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19