Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

RADAR 2022 - програмата

Между 5 и 7 август варненският фестивал представя 7 вълнуващи проекта на джаз експериментатори и електронни артисти

| обновено на 05.08.22 в 09:33

Предстои новото издание на фестивала RADAR, който вече 9 години е пресечна точка на разнообразни артистични форми като музика, филм, видео арт, поезия, съвременен театър и танц, както и може би най-креативният сектор в нашия модерен живот - технологиите. Между 5 и 7 август в Градската художествена галерия и Археологическия музей във Варна публиката ще се докосне до 7 вълнуващи проекта на джаз експериментатори и електронни артисти.

Светлозара Христова, изпълнителен директор, и Димитър Бодуров, артистичен директор на фестивала, разказаха повече за програмата, артистите и мястото на фестивала във времена като днешните. Запис от гостуването им в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

RADAR 2022 - ПРОГРАМА:

5 АВГУСТ
20:00 | Вадим Неселовски (UA) – пиано
Градска художествена галерия

6 АВГУСТ
11:00 | Електроника и мултимедия - работилница с водещ Алберт ван Аббе
Градска художествена галерия

20:00 | EGO-D (DE) | Йенс Дюпе – барабани, пиано и електроника
Археологически музей

21:00 | Desperate Daughters (BG) | Katya Muha – вокали, Raya Baya – тромпет и електроника
Археологически музей

22:00 | Алекс Ожиер (FR) – звук, визуализации, лазер
Археологически музей

7 АВГУСТ
11:00 | Карнатик ритми - работилница с водещ Иво Нийм
Градска художествена галерия

20:00 | Multiverse (UK) | Иво Нийм – пиано, Джон Скот – барабани
Археологически музей

21:00 | Nikobo ft. Теодосий Спасов (BG) | Нейко Бодуров – тромпет, Иван Шопов – електроника, Димитър Бодуров – пиано, специален гост Теодосий Спасов – кавал, Ивелина Иванова – визуална среда
Археологически музей

22:00 | Алберт ван Аббе (NL) – електроника
Археологически музей

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” на Дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна, на Министерство на културата и на дарения.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето спира в картините на Андриан Бекяров

Моменти на вечност. Потъване. Обаче в картини. Там, където художникът е поставил последните щрихи. Кога спира времето? Когато е уловено. В случая в бои и цветове, които изграждат моментите на застиналост. Това е направил в най-новата си изложба художникът Андриан Бекяров. "Времето за мен спира, когато се случи нещо повратно в живота ми събитие или..

публикувано на 11.08.22 в 16:06

Моцартови серенади през август в курорта Св. св. Константин и Елена

От 11 до 15 август курортът Св. св. Константин и Елена ще бъде домакин на серия от бутикови концерти на млади артисти от Музикалната консерватория във Виена. Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще стъпи в първия български морски курорт за втора поредна година и ще предложи на гостите му да бъдат част от културната лятна сцена на Варна...

обновено на 11.08.22 в 16:04

Горещниците на Николай Янакиев

„Горещници” е най-новата изложба на художника Николай Янакиев. Тя е подредена във варненската галерия "Тереза Зиковска". Картините в „Горещници” не са вдъхновени от лятото, макар че може да се направи подобна връзка, а от неустоимата горещина на Жената, повдига завесата на провокацията Николай Янакиев. "Мога да кажа, че това са красивите женски тела, от..

публикувано на 11.08.22 в 15:55

Фотоизложба от българските експедиции на Антарктида във Военноморския музей

Военноморският музей представя фотоизложба „Науката отплава за Антарктида“ – моменти от българския принос в изучаването на Ледения континент. В нея ще бъдат представени фотографии и информация за развитието на Българската антарктическа експедиция през годините, натрупаният опит, изпитанията пред българските полярници и историята на изследователската..

публикувано на 08.08.22 в 15:24

Созопол е сцена на Фестивал за куклен и площаден театър

До 10 август в черноморския град Созопол се провежда четвъртото издание на Международeн фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Наред с българските участници има и театрални групи от Испания, Португалия и Италия. Освен в Созопол, постановки се играят и в Черноморец.  На фестивала с организатори театрална къща „Мариета..

публикувано на 06.08.22 в 09:20
Мария Бакалова

Мария Бакалова е председател на комисията за български "Оскар"

Актрисата Мария Бакалова е председател на комисията, която ще избере българското предложение за "Оскар", съобщават от Националния филмов център. След приключила процедура по кандидатстване за излъчване на българско предложение за чуждоезичен "Оскар", са били определени девет заглавия за селекция. Това са "Борсови играчи" (реж. Георги Костов),..

публикувано на 05.08.22 в 15:59

Изнасят два концерта от кросоувър модула на ММФ „Варненско лято“

Два концерта, включени в кросоувър модула на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, ще се проведат на 4 и 5 август от 20.00 ч. в  Английския двор на Археологическия музей.  Първата музикална вечер любителите на свободната музика ще могат да чуят авторският проект на Нейчо Петров - Реджи и Антоанела Петрова “Papa Told Me“. Брат..

обновено на 05.08.22 в 15:28