Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният бюджет няма да бъде актуализиран

Бюджет
Снимка: БГНЕС

Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Това съобщи министърът на финансите Росица Велкова-Желева, предаде БГНЕС.

„Приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнението им. А за да има актуализация, трябва да има преизпълнение на приходите", обясни още тя.

„Ще има икономия около капиталовите разходи, но те няма да са в голям размер. Служебното правителство ще преразпределя средства от бюджета, за да се финансират други непредвидени разходи. Такива са били нужни за организацията на предсрочните избори“.

Няма да се теглят дългове, за да се финансират нови разходи, допълни министърът.

Инфлацията е движена от цените на енергоносителите и храната.

Очакваме тя да падне през 2023 година заради свиване на потреблението", уточни Велкова.

Велкова отбеляза, че се спекулира темата за излишъци в капиталовите разходи. “Тезата се развива, тъй като в бюджета са гласувани средства за капиталовите разходи от над 8 млрд. лв., но 4 млрд. лв. от тях са европейски средства, които няма как да бъдат преструктурирани дори и да има икономия. 1,1 млрд. лв. са общинските разходи, които също няма как да бъдат преструктурирани, а 1,2 млрд. са разходите за регионалното министерство. 1,1 млрд.лв. са също капиталовите разходи в сектора "Отбрана и сигурност". Тоест, няма как да се извършва икономия там”, подчерта още служебният министър на финансите и допълни: “Има и много непредвидени разходи, които служебният кабинет трябва да предприеме. Такива са и разходите за предсрочните парламентарни избори. Тепърва ще се търсят и разходи за интегрирането на украинските бежанци”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Ще има ли Варна скоро "ремонтни линейки"?

На редовното заседание на Варненския общински съвет кметът на Варна Благомир Коцев призова общинските съветници да му съдействат за въвеждането на т. нар. "ремонтни линейки" във Варна. Точката за пореден път отпада от дневния ред на сесията, посочи кметът.  Призовавам ви за вашата помощ - апелирам да го вкарате в комисия, от април чакаме за това,..

публикувано на 29.07.24 в 15:15

Община Варна ще ремонтира пристанище "Карантината", обявена е обществена поръчка

Обявена е обществена поръчка за ремонт на рибарското пристанище „Карантината“, каза днес пред журналисти зам.-кметът на Варна Диан Иванов, цитиран от БТА. По думите му изпълнителят ще бъде избран след около два месеца, стига да няма обжалвания на поръчката. Целта на администрацията е ремонтът на пристанището да започне преди влошаването на времето..

публикувано на 29.07.24 в 14:50
Снимката е илюстративна

Пожар гори в бургаския комплекс "Меден рудник"

Пожар е възникнал в района под блок 66 в бургаския комплекс "Меден рудник", предаде БНР-Бургас , позовавайки се на Областната дирекция на МВР в морския град.  Горят сухи треви и храсти. Установено е, че гори поляната срещу блока в посока бившите утайници. Огънят е обхванал и обработваните частни градини в района.  По първоначална информация пожарът..

публикувано на 29.07.24 в 14:25

Кметският екип напусна залата след отказ от приемане на докладна записка

Целият кметски екип напусна залата, след като съветниците не приеха докладна записка за отпускане на 80 хиляди лева.  Те са необходими за декларациите п о оценка и съответствие на проектите, за които Варна трябва да получи 100 млн. лв.  33 съветници се въздържаха и точката не беше приета.  Кметът попита дали съветниците работят за..

публикувано на 29.07.24 в 13:34

Открита е строителната площадка за изграждане на нова сграда на библиотеката във Варна (обновена)

От миналата седмица е открита строителната площадка на паркинга до Общината във Варна за изграждането на нова сграда на библиотеката във Варна. Това съобщи за Радио Варна кметът на града Благомир Коцев.  От Общината са обявили конкурс за избор на главен изпълнител на строителството, което по предварителни разчети е на стойност..

обновено на 29.07.24 в 13:26
Снимката е илюстративна

Градският транспорт във Варна предизвика скандал в Общинския съвет

Темата за градския транспорт във Варна предизвика скандал между кмета на Варна Благомир Коцев, общинския съветник Мартин Златев и председателя на Общинския съвет Христо Димитров по време на 13-ата сесия днес, предаде репортер на Радио Варна. Кметът на Варна заяви, че дружеството е на подчинение на ОбС-Варна, което предизвика реакцията на Христо..

публикувано на 29.07.24 в 13:13

Благомир Коцев: Зелената зона няма да влезе в сила, докато нямаме граждански консенсус върху това

Зелената зона във Варна няма да влезе в сила, докато няма граждански консенсус върху това, отговори на питане от страна на общински съветници кметът на Варна Благомир Коцев.  Ние трябва да направим промени, за да няма голямо гражданско напрежение, каза още той по време на сесията днес.  Ще бъдат организирани срещи с граждани и обществени обсъждания,..

публикувано на 29.07.24 в 12:57