Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На "Златна роза" представиха специален брой на списание "ЛИК", посветен на фестивала

Специално издание на списание „ЛИК“, посветено на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“, беше представено днес във Варна. Новият брой на списанието събира информация и снимки от архивите на БТА, които разказват историята на фестивала от неговото начало през 1961 година до днес, когато се провежда 40-то му издание. На страниците на „ЛИК“ са публикувани и интервюта и анкети с видни наши кинотворци и киноведи. За един от акцентите в броя говори главният редактор на списанието, доц. Георги Лозанов:

Тази година БТА възстанови ежемесечното книжно издание на списанието за литература, изкуство и култура, чието съществуване започва през 1965 година.

Списание „ЛИК“ е носител на българската традиция, така, както и фестивалът на българския филм "Златна роза", чието 40-о издание започна вчера във Фестивалния и конгресен център във Варна - това заяви Кирил Вълчев - генерален директор на БТА. Той каза още, че и фестивалът, и списанието пренасят нашите традиции по европейския начин, чрез модернизация и съобразяване със съвременните условия. Даниела Стойнова разговаря с генералния директор на БТА Кирил Вълчев и за сътрудничеството с БНР:По публикацията работи: Светлана Вълкова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празничната картичка на Радио Варна ясна в понеделник

Журито за традиционния ни конкурс на Радио Варна за детска зимна рисунка, ще заседава на 5-ти декември, понеделник. Традиционният вече конкурс и тази година се радва на голям интерес. За това 7-мо поредно издание своите рисунки малките творци изпращаха до края на ноември (важи датата на пощенското клеймо), до момента се получиха над 450 детски..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

“Последният император” гостува в Гурково

Към забравени понятия като чест и дълг към народа, като клетва и саможертва в името на отечеството, апелира изложбата "Последният император", която ще гостува в Читалище "Свобода-1897" в с. Гурково в навечерието на Коледа. Нейната авторка Веселина Борисова изучава любителски историята на Русия от началото на миналия век и на последното царско..

публикувано на 01.12.22 в 14:27

Бестселърът "Хората на Путин" на Катрин Белтън представят във Варна

Книгата  „ХоратанаПутин“  от британската журналистка и бивша кореспондентка в Москва  Катрин Белтън  оглави класациите в книжарниците и след триу спешни премиери в София, Пловдив и Русе книгата ще има официалнопредставяне и във Варна. Приносното изследване, което документира смайващото заграбване на властта и превземането на правосъдната..

обновено на 01.12.22 в 10:34

НУИ“Добри Христов” чества 30 г. специалност "Изобразително изкуство"

"30 години по-късно“ - изложба на НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия – Варна представя постиженията на талантите в специалностите „Изобразително изкуство” и „Рекламна графика“ . Точно преди три десетилетия в елитното варненско училище по изкуствата е разкрита новата специалност „Изобразително изкуство”, с прием след 7-ми клас...

публикувано на 30.11.22 в 16:26

Военноморският музей показва дарените през годината експонати

Военноморският музей открива традиционната си годишна изложба „Многото пътеки към морската история“, посветена на експонати, дарени през 2022 г. за фондовете на музея. Събитието ще се проведе в петък, 2 декември, от 11 часа, съобщиха от ВММ-Варна. Сред тях са паметната монета и плакетът от полагането на кила на патрулен целеви кораб към..

публикувано на 29.11.22 в 10:49

Акустичен проект със старинна музика „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим във Варна

Акустичният проект със старинна музика  „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим ще бъде представен във Варна на 27 ноември в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" от 19:00 ч.  „Пътят на пилигрима” е музикално пътешествие из Европа от XVI в. – време, в което се преплитат Средновековие, Ренесанс и Барок.  Деница Серафим се вдъхновява..

обновено на 27.11.22 в 16:20

"Странствания по света" - изложба на Йохен Кублик

От 25 ноември 2022 година галерия "Ларго" представя за първи път в България самостоятелна изложба на немския художник Йохен Кублик. „Странствания по света“ показва 45 графики, екслибриси и рисунки на изтъкнатия германски автор, създавани в последните 14 години. Заглавието на експозицията директно навежда на идеята за пътуванията на твореца. Самият Кублик..

публикувано на 25.11.22 в 15:22