Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Във Варна започва кукленият фестивал "Златният делфин"

Международният куклен фестивал „Златният делфин“ се завръща. Пет години след последното му издание Кукленият театър във Варна отново е домакин на най-стария фестивал за куклено изкуство в България. Той се провежда на всеки 3 години, а заради пандемията беше отлаган на два пъти. От 1 до 7 октомври варненци и гости на града ще може да избират от 14 спектакъла в XVIII-то му издание.

Във фестивалната програма има 8 български представления - 7 за деца и 1 за възрастни и 6 чуждестранни - 3 за деца и 3 за възрастни. Официалното откриване е на 1 октомври от 10 часа, а първото представление в програмата е „Мисия спящата красавица“ на бургаския куклен театър. Варненската трупа ще представи своя нов спектакъл - мюзикъла „Алиса в огледалния свят“ на 4 октомври от 20 часа. 

Гостуващите от чужбина театрални трупи са от Италия, Тайван, Южна Корея, Турция и Южноафриканската република. За първи път участват и представители на Казахстан. 

Селекционер на програмата е театроведът Богдана Костуркова. Председател на 5-членното международно жури е Сава Драгунчев – български актьор, режисьор, преподавател и преводач. В журито са още Оя Кермàни – драматург, генерален секретар на Международната асоциация за театър за деца и младежи в Турци, музикалният редактор в Радио Варна Кремена Георгиева, сценографът Майя Петрова и режисьорът от Хонг Конг Саймън Уонг, който представя лекция и изложба на кукли като част от съпътстващата програмата на „Златният делфин".


Наградите на фестивала ще бъдат връчени на церемонията по закриването, на 6-ти октомври, четвъртък, от 20:30 в закритата зала на Кукления театър.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празничната картичка на Радио Варна ясна в понеделник

Журито за традиционния ни конкурс на Радио Варна за детска зимна рисунка, ще заседава на 5-ти декември, понеделник. Традиционният вече конкурс и тази година се радва на голям интерес. За това 7-мо поредно издание своите рисунки малките творци изпращаха до края на ноември (важи датата на пощенското клеймо), до момента се получиха над 450 детски..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

“Последният император” гостува в Гурково

Към забравени понятия като чест и дълг към народа, като клетва и саможертва в името на отечеството, апелира изложбата "Последният император", която ще гостува в Читалище "Свобода-1897" в с. Гурково в навечерието на Коледа. Нейната авторка Веселина Борисова изучава любителски историята на Русия от началото на миналия век и на последното царско..

публикувано на 01.12.22 в 14:27

Бестселърът "Хората на Путин" на Катрин Белтън представят във Варна

Книгата  „ХоратанаПутин“  от британската журналистка и бивша кореспондентка в Москва  Катрин Белтън  оглави класациите в книжарниците и след триу спешни премиери в София, Пловдив и Русе книгата ще има официалнопредставяне и във Варна. Приносното изследване, което документира смайващото заграбване на властта и превземането на правосъдната..

обновено на 01.12.22 в 10:34

НУИ“Добри Христов” чества 30 г. специалност "Изобразително изкуство"

"30 години по-късно“ - изложба на НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия – Варна представя постиженията на талантите в специалностите „Изобразително изкуство” и „Рекламна графика“ . Точно преди три десетилетия в елитното варненско училище по изкуствата е разкрита новата специалност „Изобразително изкуство”, с прием след 7-ми клас...

публикувано на 30.11.22 в 16:26

Военноморският музей показва дарените през годината експонати

Военноморският музей открива традиционната си годишна изложба „Многото пътеки към морската история“, посветена на експонати, дарени през 2022 г. за фондовете на музея. Събитието ще се проведе в петък, 2 декември, от 11 часа, съобщиха от ВММ-Варна. Сред тях са паметната монета и плакетът от полагането на кила на патрулен целеви кораб към..

публикувано на 29.11.22 в 10:49

Акустичен проект със старинна музика „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим във Варна

Акустичният проект със старинна музика  „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим ще бъде представен във Варна на 27 ноември в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" от 19:00 ч.  „Пътят на пилигрима” е музикално пътешествие из Европа от XVI в. – време, в което се преплитат Средновековие, Ренесанс и Барок.  Деница Серафим се вдъхновява..

обновено на 27.11.22 в 16:20

"Странствания по света" - изложба на Йохен Кублик

От 25 ноември 2022 година галерия "Ларго" представя за първи път в България самостоятелна изложба на немския художник Йохен Кублик. „Странствания по света“ показва 45 графики, екслибриси и рисунки на изтъкнатия германски автор, създавани в последните 14 години. Заглавието на експозицията директно навежда на идеята за пътуванията на твореца. Самият Кублик..

публикувано на 25.11.22 в 15:22