Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар: Чака ни още от същото

Снимка: БГНЕС

Днес в контекста на започналите консултации преди връчването на първия мандат стана ясно, че политиците не са оптимисти за съставянето на ново правителство.

ГЕРБ отидоха за консултации на "Дондуков" 2 и се скараха с президента. Той пък премълча кога ще им връчи мандата.

От "Демократична България" отново са готови да опитат при третото завъртане на рулетката, ако държавният глава реши да връчи мандата на дясната коалиция.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов смята, че 48-ият парламент ще работи кратко, а проблемът пред бъдеща коалиция ще бъде разпределянето на постовете.

Излъчването на редовно правителство е важно за страната, каза пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Петър Куленски. Той отново подчерта, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ.

Някаква странна двойственост виждам в депутатите. Двойнственост, която си има и медицинско наименование, което от куртоазия ще пропусна. Какво имам предвид – всички обясняват, че най-вероятно правителство няма да има и в същото време дебело подчертават, че ако мандата дойде в тяхната партия няма да го върнат, а ще се опитат да го изпълнят. Е, какъв е смисълът от тия Сизифовски усилия, ако не вярват, че ще има кабинет?! Най-вероятно някои отново се заиграват с избирателя, като месеци преди следващите избори искат да покажат, че те са дали всичко от себе си за да се реши, политическа криза, но омразните им опоненти са били тези, които са провалили съставянето на ново правителство. Елементарно и непродуктивно. Хората, които се интересуват от това дали ще има редовен кабинет стават все по-малко, а отвратените от пошлия лолитически водевил – все повече. И догодина – на следващите  предсрочни парламентарни избори ще гласуват още по-малко хора, отколкото на последните. Това ще е така, защото отвратените ще станат повече и част от тях ще бъдат хора от твърдите ядра на партиите.

Лошото е, че и след изборите които почти сигурно предстоят, ни чака още от същото, че и по-лошо. А ще е по-лошо защото може да се възпроизведе изборен резултат, който е далеч от реалния – сещате се какво имам предвид. И е много вероятно виновни за това да са членовете на новата коалиция,наречена "Хартиена бюлетина".  Някои партии със зъби и нокти се борят за връщането на бюлетините, с които да се гласува наравно с машините. Явно тия машини объркват сметките на някои от политическите играчи. Никак няма да се изненадам, ако единственото което депутатите свършат преди разпускането на 48-мия парламент е да променят изборното законодателство относно хартиената бюлетина. Може и някои от законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост да приемат, но това ще  по-скоро бонус. И така – Коалиция "Хартиена бюлетина" побеждава и резултатите на следващите избори може да изглеждат по доста по-различен начин, което не съм сигурен, че ще е за добро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07