Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Движещо се тяло“ - пърформанси и експериментален спектакъл

Фестивалът „Движещо се тяло“, който се провежда във Варна, ще предложи на публиката няколко събития между 4-ти и 6 ноември. В първия ден ще бъде показан резултатът от лабораторията, водена в рамките на форума от Марина Макаренко и Диего Агульо. Събитието, наречено In Search For the Oracle’s Body ще бъде с участието на публиката. Украинката Макаренко живее и работи в Берлин по филми, видео инсталации, колективни пърформанси и уъркшопи, които разглеждат процеси и тела, отклоняващи се от нормалността. Агульо е специалист в съвременния танц и пърформанс, видеоарт, цигун. Събитието е в 19:30 ч. в Градската художествена галерия на Варна.

Пърформансът The Soft Act of Killing ще бъде показан на следващия ден отново в галерията. Той се изпълнява от измисления персонаж Агата Синиарска и е посветен на въпроса каква би била нашата реалност, ако можехме да видим всички неща, които принципно не можем, какви биха били нейният интензитет, образ и вкус. 

Танцовият спектакъл In C ще бъде представен на 6 ноември в 19:30 на сцената на читалище „Отец Паисий”. В него участват дванадесет български танцьори, които работят под ръководството на Орландо Родригез от Венецуела и италианката Катерина Катарци от немската танцова компания „Саша Валц & Гости“. Спектакълът е постоянно развиващ се експеримент, който преосмисля диалога между танца, музиката и пространството. Композиран е от Тери Райли и е записан в Световния финансов център в Ню Йорк през 1998 г., след което многократно е интерпретиран. Представя 53 телесни фигури, като бройката им е почерпена от схема на музикална композиция от 60-те години на ХХ век, по която е изграден пърформансът. Танцьорът е свободен сам да избере колко пъти да повтори всяка фигура, както и колко време да остане в нея, като сам оформя пространството на движението си. Това прави In C структурирана импровизация, която на всяка сцена се играе различно и уникално, посочват организаторите.

Седмото издание на фестивала „Движещо се тяло“ във Варна има и паралелни събития. На 5 ноември от 17:00 ч. в Хале 3 във Варна ще може да се види пърформансът „Светът след“, резултат от резиденция на Василия Дребова и Нено Белчев, които изследват темата за „пост човека“, търсейки поетичен поглед към нея. Фокусът е насочен към дигиталното алтер-его на света, което общува с цифровите репродукции на другите в илюзорния онлайн свят на социалните мрежи, казват авторите. 

Същия ден в 11:30 ч. в The Bookstore ще бъде представено берлинското независимо издателство Circadian и неговите книги, които имат за цел да провокират творческата натура към действие. 

На 6 ноември предстои прожекция във Фестивален и конгресен център - Варна на нидерландския филм Scent of Time на Емилия Тапрест и Виктор Евинк. Разказът в него се развива отчасти в подсъзнанието на главната героиня, където различните ѝ преживявания и дилеми са изразени чрез танц. Филмът е представен за първи път през тази година като част от изложба в Болоня, придружена от хибриден танцов пърформанс на Полина Хордиевска. 



По публикацията работи: Галена Ковчазова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще премерят сили днес и утре край Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. .  Участниците ще премерят сили в бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  В турнира край Аспарухово ще се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион, който ще..

публикувано на 20.07.24 в 09:07

Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите..

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Експерт: Дублетните форми объркват хората, честа грешка е и неправилната употреба на "й"

Дублетните форми на думите объркват хората. Тези, които коват езиковите норми, въвеждат два начина на изписване за улеснение, а правилата трябва да се знаят. Това мнение изрази експертът по български език и създател на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева, която е и организатор на инициативата "Бъди грамотен" , която ще се проведе за..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте внимателно и предпазливо и винаги обезопасявайте периметъра на работа с обезопасителна лента преди..

публикувано на 19.07.24 в 12:00