Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временно настаниха деца от Украйна в хотел в Балчик

Преди дни служебното правителство взе решение да преустанови настаняването на украинските бежанци в частни хотели и това да се случва само в държавни бази. За украинците, които в момента са настанени в хотели, беше даден гратисен период да ги напуснат до 15 октомври. Междувременно обаче и досега не е ясно какво се случва с постоянно идващите нови бежанци и къде биват настанявани те в двуседмичния период на двете заповеди от правителството, гласящи: „спрете да ги приемате в хотелите“ и „ще ги настаняваме в държавни бази“. В продължение на 24 часа собственичка на хотел в Балчик, очакваща автобус със 17 деца от Киев, не успява да получи отговор от Кризисния щаб в София, ако тя не настани тези деца, къде да бъдат извозени и коя е държавната база, която може да ги приюти. За да не останат на улицата и в противоречие на новите разпоредби, тя ги приема все пак в хотела си. 

17 деца на възраст между 10 и 17 години, придружени само от двама възрастни, пътуват повече от едно денонощие до България, за да се спасят от ужаса на войната. Тръгват към хотел в Балчик, за който знаят, че приема бежанци от Украйна, но не знаят, че междувременно правителството ни е променило условията на помощта от страната ни. Управителката на хотела, която подслонява украинци още от месец март, се опитва да използва реверанса от времето за път, за да разбере къде да пренасочи групата от деца. И не успява, независимо че звъни и пита къде ли не, разказва Александра Джафарова.

Били са в санаториум около Киев, след което се връщат по домовете си, но както те го описват, там вече е невъзможно да се живее. Няма ток, няма вода, дори вече не могат да чуват тревогите, за тях няма път обратно, това бяха и техните думи, каза Джафарова. Нямаме инструкции какво да правим, но не можем да ги оставим на улицата, категорична е тя. По думите й ситуацията е много сложна, тъй като се очакват още групи, които пътуват по два дни.

Децата са спортисти и тук идват с треньора си и неговата съпруга. Родителите им участват в бойните действия, някои от тях са полусираци, загубили бащите си във войната, на някои майките също са мобилизирани или пък са социални работници и не могат да напуснат Украйна.

Людмила Бирнатская е придружител на децата. Въпреки че са пътували повече от едно денонощие, за да дойдат до Балчик, групата първо отива в тясното преддверие на Районното управление на МВР Балчик, където всички трябва да бъдат регистрирани за временна закрила. Разказва, че ситуацията в Киев е толкова усложнена, че вече не е възможно да се живее там. И независимо че не знае къде ще отиде после с децата, благодари на страната ни за оказаната подкрепа.

Имаме родители, които са на предната линия – имаме 2 такива майки. Имаме бащи, които служат. В социалните служби има родители на две деца. Когато призоват майките, те никъде не могат да ги изведат, защото отиват на работа и с дни не се връщат – просто работата им е такава и хората се нуждаят от тях. Ето такива деца сме довели, за да заличим малко страха им от войната. Винаги ще помним, нали деца, винаги ще помним откъде дойдохме и къде попаднахме – мястото, обкръжението, загрижеността, която чувстваме. Много сме ви благодарни! Ще се опитаме, ако можем и вас да поканим у нас, във възстановения вече свободен Киев, за да ви покажем нашия град. Имаме такава възможност, стига всичко да приключи добре.

17-годишният Александър е част от групата, пристигнала вчера в Балчик от Киев. Споделя, че там е нямало как да останат повече.

Пускат и спират тока, няма телефонна връзка, вода също няма. Налага се да се чака на големи опашки за вода и за храна, за всичко. Особено в последните дни, когато бомбардират – ето това е. Тук сме вече по-спокойни, но се притеснявам за родителите си и за всичко, което оставихме там, каза той.

Наталия е от Харков и пристига в България, заедно с двете си дъщери май месец. Оттогава тя е в хотела на Александра Джафарова и ѝ помага с каквото може. Споделя, че от месеци хора от Украйна ѝ пишат с молба за помощ и съвет къде да се настанят, но за първи път не знае какво да им отговори.

 Чувството на безсилие, когато знаем колко трудно е сега в Украйна, е наистина много тежко, споделя тя. 

И в момента ми звънят, пишат ми в социалните мрежи, с единствената молба да ги приютим. За съжаление, ситуацията е такава, че трябва да им отказваме. Днес ми звънна майка на три деца, която иска да дойде тук със семейството си и аз ѝ отговорих, че в момента има такъв закон, такава програма, че не можем да ги приемем. Ежедневно се стреля и се изсипват бомби върху главите на хората и вече е много страшно дори и за възрастните. В началото се страхуваха предимно децата, но сега вече и възрастните се боят. А аз изпитвам ужас от това, че не мога да им помогна, умоляват ни да ги приемем, но нямаме тази възможност, каза още Наталия.

Ситуацията с украинските бежанци в България и неяснотата как ще бъде запълнена пропастта между написана заповед на хартия и реалните действия за настаняване на хората са поредното доказателство, че понякога вземането на решение е лесната част от задачата. Защото и досега не е ясно кои са държавните бази, кой ще разпределя бежанците и къде ще се настанят тези, които в момента пътуват към нашата страна.

Чуйте още в репортажа на Мая Щърбанова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05