Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператор: Културно-историческият туризъм носи много повече приходи, отколкото ваканционният

Снимката е илюстративна.
Снимка: БНР

България е изключително богата на исторически, природни и архитектурни забележителности. Според туроператора Юлиан Бонев, член на УС на Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенции обаче, държавата не използва пълния потенциал на културно-историческото ни наследство, а едва и 30% от него. Той е на мнение, че културно-историческият туризъм носи много повече приходи, отколкото ваканционният.

Хората, които идват да разглеждат нашето културно - историческо наследство са готови да платят много повече за посещения на обектите. 

Според туроператора, едно от нещата, които държавата трябва да направи е да подобри достъпът до тези културно-исторически обекти.

По думите ми те трябва да са достъпни за автобуси, да бъдат осигурени паркинги. Да се печели и от съпътстващи дейности. Продажбата на сувенири, кафе, такса за ползване на тоалетна също генерират голяма част от приходите. На някои обекти ние срещаме затруднения от липсата на елементарни условия. Този, който може да плати повече пари, вече търси удобства -  да може да стигне лесно до мястото, да пие по едно кафе, да хапне, всичко това ще генерира допълнителни приходи, категоричен е Бонев.

Трябва да се обърне внимание и на състоянието на българските музеи, както и на тяхната дигитализация.

Много сме назад от гледна точка на материалната база и представянето на нашите артефакти, както и на тяхната дигитализация.

Стъпка напред в тази посока по думите му е създаването на единен дигитален пътеводител за влизащите у нас туристи. Тъй като работи активно на турския пазар, туроператорът направи паралел с историческите и културни обекти в съседна Турция, на която не отстъпваме по потенциал на културно-историческото наследство, но по отношение не използването му сме доста назад.

Туроператорите изпращат силен летен сезон по отношение както на вътрешните екскурзии, така и на тези в чужбина, каза Юлиан Бонев. Българинът покрай пандемията преоткри българските обекти. Големите градове

Ръст на екскурзиите има в големите градове в България, но и в чужбина. Според него сме стигнали до нивата преди пандемията. 

Според него засиленият интерес към почивките у нас и в чужбина се дължи на огромното желание на хората да пътуват след пандемичните ограничения.

След пандемията обаче дойде войната в Украйна и рекордната инфлация. Според Бонев това е довело неминуемо до поскъпване на почивките и екскурзиите, но и това не спира нашите сънародници да пътуват. И отново даде пример с Турция.

България също става все по-привлекателна за турските туристи, не само за зимен, но вече и за летен туризъм.

Чуйте репортажа на Иван Барбов: 


По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Иван Барбов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планински спасители помогнаха на пострадала туристка от Гърция в Пирин

Планински спасители са оказали помощ на туристка от Гърция в Пирин планина, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба. Случаят е от вчера на обяд.  Жената е била на разходка в района на водопад „Свети Никола“ над Добринище. След подаването на сигнала към нея моментално е изпратен на помощ отряд планински спасители от Банско ...

публикувано на 03.08.24 в 09:50
УМБАЛ Бургас

С опасност за живота е 9-годишното дете, пострадало на плажа в Созопол

Лекарите продължават да се борят за живота на 9-годишното дете , което пострада на плажа в Созопол. Инцидентът е станал след 20:00 ч. в петък , докато машината е почиствала пясъка. 9-годишното дете е било засмукано от устройство, прикачено на трактор. Устройството е пречиствало пясъка. Детето е настанено в реанимацията на УМБАЛ-Бургас...

публикувано на 03.08.24 в 09:43

Гръцки фирми платиха 1,15 млн. евро глоби за нарушения по плажовете

Това лято концесиите на плажовете за бизнеса достигнаха рекордните 1650, което е много повече от първоначалната прогноза на гръцкото министерство на финансите за 1200. В други 150 случая не е имало концесии, защото не е имало достатъчно интерес или защото избраният концесионер се е отказал от..

публикувано на 03.08.24 в 09:38
Сградата на езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич .

Свободните места за четвърто класиране в гимназиите в област Добрич са 305

Регионалното управление на образованието в Добрич обяви 305 свободни места за четвърто класиране в гимназиите в областта. В четвърти етап на класиране участват ученици, които не са приети, не са се записали или не са кандидатствали до момента. Най-много свободни места за четвърто класиране има в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина..

публикувано на 03.08.24 в 08:44

Пожарът до село Лозница, община Генерал Тошево, вече е потушен

Пожарът, избухнал вчера край село Лозница, община Генерал Тошево, е потушен, информират от ОД на МВР Добрич. Огънят засегна гора с площ от 3 000 дка, като изгорели са около 1 500 дка от нея. В гасенето на пожара край село Лозница, в близост до границата с Румъния, участваха пожарникари от Генерал Тошево и Добрич, както и земеделци със..

публикувано на 03.08.24 в 08:40
Σοζόπολη

Инцидент на плажа в Созопол, трактор прегази дете при почистване на ивицата

Тежък инцидент на централния плаж в Созопол. Дете е прегазено от машина на сметопочистваща фирма малко след 20:00 ч. вечерта. По първоначална информация то е оставено без надзор. Детето е транспортирано в болница с тежки наранявания. Близките на детето обясниха, че са го изпуснали от поглед за секунди, 9-годишното дете и братовчед му се опитали да се..

публикувано на 03.08.24 в 07:48
Костадин Костадинов

"Възраждане" отказва да подкрепи правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -  без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност, съобщава БНР.  Това стана ясно след близо тричасов..

публикувано на 02.08.24 в 17:10