Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Една фамилна история" в картини

| обновено на 14.11.22 в 09:03
14
Ръцете на Калина Тасева
Снимка: Сандро Арабян

"Една фамилна история" събира в мащабна експозиция три поколения артисти със свое знаково присъствие в историята и в днешните дни на визуалните изкуства в България - Юлий Минчев, Калина Тасева, Десислава Минчева и Сандро Арабян в Градската художествена галерия - Варна. Откриването е на 11 ноември от 18:00 часа на ул. “Л. Каравелов” 1. Изложбата ще бъде експонирана до 11 декември.

След специалната покана от екипа на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, за представяне на всички художници от семейството, проф. Десислава Минчева е подбрала творби за изложба, която реди в мислите си от години насам. Нарича я “Една фамилна история”, защото със събраните от ателиета и колекционери творби проследява пътя в изкуството на своите уважавани родители и на сина си, както и своето творчество.

Майка й - голямата българска художничка Калина Тасева, която почина тази година на 94-годишна възраст и до последно не остави четките, е сред уважаваните имена в нашето изобразително изкуство, признат майстор на исторически и патриотични сюжети, на портрети, пейзажи и натюрморти.

Баща й - графикът Юлий Минчев, е представен в експозицията с творби от различни периоди в неговото творчество - от изящните тушови рисунки през линогравюрите му до абстрактните графични произведения. Той също рисува до последните си дни, почива през 2006 г.

Самата Десислава Минчева приема продължаването на пътя на достойните си родители като своя мисия. Един от първите възпитаници на Светлин Русев, тя се налага през годините като великолепен майстор на рисунката, живописния портрет и пейзажа, а своите умения предава на студентите от Националната художествена академия, където е професор по рисуване.

В дните преди изложбата проф. Минчева се обръща назад към годините и търси отговори на важни въпроси за себе си и за изкуството:

“Защо съм художник? Вече забравих отговора на този въпрос. Но повече от 50 години рисувам съзнателно – значи това е най-важното за мен".

Чуйте разговора на Светлана Вълкова с Десислава Минчева:

Възможно ли е да бъде разказана една фамилна история чрез картини, пък макар и във всички зали на Градската художествена галерия?

Опитваме се. Смятам, че това са четири различни живота, съдби, битиета, които по някакъв начин стоят и заедно. Защото сме били винаги заедно. Независимо че родителите ми вече не са тук, се опитвам да съхраня всички онова, в което те вярваха, което правиха, за мен затова тази изложба е толкова важна. Всичко друго малко или много е суета. Тук нещата са такива, каквито са - животът в пълната му цялост. 

Вие ли подбрахте творбите, които участват в изложбата?

Аз ги подбрах. Особено през последната година трябваше да изчистя ателието на родителите ми, после апартамента, т.е. всичко е минало през ръцете ми и съм прибрала каквото съм могла. Най-нормалното нещо беше аз да реша.

Какво избрахте в крайна сметка? Баща Ви е от Варна, но както казахте, няма мащабна изложба, правена тук.

Той беше много скромен човек. Абсолютно вече май не виждам подобен вид хора, въобще е правил малко изложби, камо ли във Варна. Единствено в галерия "Теди" в една мъничка зала, пак семейна изложба.

Това сега са неща, които съм прибрала от неговото бивше ателие, след смъртта му, после отидоха в ателието на майка ми и сега всичко това го прибрах. Лист по лист са ми минали през ръцете, подредих ги в чекмеджета. При това местене вече имах поглед върху всичко, което е правил. Интуитивно някак подходих към това, което смятах, че непременно трябва да се покаже. Има в началото няколко рисунки, на които държа. Това са оригинали, те са правени в много далечен период, той е пътувал и навсякъде е сядал и рисувал. 

Казахте, че няма такива художници вече.

Според мен няма. Аз имам едно-две неща в ателието си от Монголия, която смяташе за една от най-хубавите страни на света. Наистина това е друг поглед към изкуството,  на смисъла на правенето на рисунка. Тази спонтанност, плюс това е голям майстор. Може да ми е баща, но е голяма работа. Тези неща са ми много ценни, защото някак го виждам него. Другите са линогравюрите, които той цял живот реално прави. С помощта на Румен Серафимов сме ги разделили в две зали - по-ранни и малко по-късни неща. От всички възможни периоди от баща ми има графики. Така че да могат хората да се запознаят по-цялостно с това, което е правил. 

А при майка Ви какво подбрахте?

Експозицията на майка ми няма характер на пълна ретроспекция, но и тя съдържа неща от 60-те години до ден днешен. Даже има една рисунка. Тя правеше много рисунки преди да започне да прави картините, което вече не се прави. Намерих от ателието хиляди рисунки. Това са подготвителни рисунки, те нямат претенция да бъдат произведения за изложба, но са голямо количество. Това показва възглед, отговорност.

Вашите са големи формати.

Разделихме ги на две части, условно наречени - "Хората" и "Природата". Искаше ми се да покажа големите неща, те са от последните 4-5 години. Според мен така някак си по-чисто стоят нещата. Интересът ми изобщо в последно  време е към тези две неща  - фигурите и пейзажите. Пейзажите на майка ми са емблематични за нашето изкуство. После, имаха голям учител Светлин Русев.  И аз много дълги години не смеех да правя пейзажи, защото не виждах какво мога да дам още в тази посока. Но по-късно се реших.
Синът ми пък показва фотографии предимно на баба си. Особено силни са снимките на ръцете и, те сами по себе си са произведения на изкуството...
Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10