Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Хората стават по-добри

Снимка: архив

Хората стават по-добри

Чух това изречение случайно, докато се разминавах с младежи, които обсъждаха някакви свои неща. И толкова ми хареса.

Хората стават по-добри.

Едно изречение, което ме зареди с добра енергия. Вдъхновени от очевидно прекрасни преживявания, авторите на този коментар продължиха по пътя си, без дори да подозират колко много ме зарадваха. Предполагам, че съзнателно или не, са доставили радост и на много други като мен, с които денят ги е срещнал.

Хората стават по-добри.

Често го виждам и си го мисля. Понякога, естествено, за да потвърдят правилото, се появяват заблудени герои в нелепи ситуации, с не дотам подходящи постъпки. Или позволяваме на натрупаната умора да постави на заден план хубавото и да обезсили значението на всички блестящи личности и жестове, с които животът ни среща. Така че, безкрайно благодаря на тези непознати младежи, че изрекоха правилните думи, които сякаш измиха очите ми и ми позволиха отново да видя красотата на деня.

Видях един светъл ден, през който минаваха усмихнати хора, оживено разговаряха, обменяха хубави новини и добра енергия. Когато някой друг също ти потвърди, че хората стават по-добри, това отпуска душата ти, помага ти да се огледаш и отново да видиш прелестните малки неща, загубени сред лабиринтите от напрежение и делнична динамика.

В градинката свиреха музиканти. Въпреки сезона и прогнозата за времето. Свиреха и мелодията покриваше ноемврийския свят като меко и топло одеало. Въздухът беше изпълнен с хубави мисли, отношения, настроения, спомени, желания. Валс, танго, латино - толкова много радост и слънце носеше музиката, че превърна ноемврийския ден в една неочаквана и приятна разходка във времето.

Хора се спираха, забравили студа, деца подскачаха в такт и пляскаха.

И вече не беше студено, не беше ноември, не беше тук и сега, а беше един великолепен фрагмент от живота, когато и какъвто го иска всеки от нас, една прелестна поредица от любими мелодии.

Дори дърветата спряха да бъдат по ноемврийски омърлушени. Изправиха снаги и елегантно поклащаха корони в такт с красивата музика.

Едно кученце се спря пред музиканта и внимателно изслуша „Компарсита“. С толкова старание и вглъбеност, сякаш се готвеше да участва в международен конкурс именно с това изпълнение на тангото и от резултатите зависеше съдбата на целия квартал и на

всички други кученца, с които се среща и се поздравява по време на сутрешните и вечерните разходки.

Музиката стопли ноемврийския ден и направи така, че мислите на хората да полетят в приятни, желани посоки, към топли места и моменти

Едно момиченце на няколко месеца изрита розовата пелена и се включи от количката си със сладки бебешки припявания.

Беше невероятно и неустоимо. Светът беше точно какъвто трябва да бъде – приятен, красив, ненапрягащ и обичан. Защото някой ни припомни, че хората стават по-добри. Колко малко ни трябва, за да отворим очи и да видим красотата, да отворим сърца и да приемем света и хората около нас, да отворим мисли за спокойствието и светлината на деня.

Защото хората стават по-добри, денят е красив и животът – чудесен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Норвежки журналисти подготвят предаване за Варна и Българското Черноморие

Норвежки журналисти са на обиколка на  Българското Черноморие, за да съберат материал за предаване и печатни издания, които ще рекламират страната ни на север, като атрактивна туристическа дестинация, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова посрещна гостите във Варна.  Посещението е организирано от..

публикувано на 10.09.24 в 16:30

Няма основание да се повишава цената на кафето

Ритуалът с пиенето на кафе, свещен момент за милиони хора по света, става все по-скъпо удоволствие.  През последните години цената на кафето се повиши значително, предизвиквайки безпокойство както у потребителите, така и сред компаниите в сектора.  Опасенията са, че тази възходяща тенденция ще продължи заради климатичната криза, която..

публикувано на 10.09.24 в 09:35

Увеличават се смесените бракове във Варна, най-много сватби между украинки и българи

От началото на годината до края на август са сключени 748 брака,112 от тях са смесени.  Най-много са сватбите между българи и украинки, но има младоженци и от Испания, Германия, Турция, дори от Австралия. Голям е интересът към сватбите на дати, в които цифрите на датите и месеците съвпадат, както и в точен час, предварително изчислен от астролози..

публикувано на 09.09.24 в 16:45

Археологически разкопки на късноантичната крепост в кв. "Хоризонт" в Балчик, търсят се работници

Исторически музей - Балчик и СУ "Св. Климент Охридски" от днес започват разкопки на Късноантичната и  ранносредновековна  крепост в кв. "Хоризонт" в Белия град. Те ще продължат до края на септември. Търсят се хора за работа на обекта, съобщи директорът на музея Радостина Енчева.   (За допълнителна информация тел: 0895554037). Археологическо то..

публикувано на 09.09.24 в 16:10

Лесна работа: Разходка с куче - продължение

В миналото издание на рубриката „Лесна работа“ чухте как започва разходката с домашния ми любимец. Той непринудено и от сърце произвежда няколко събития и се втурва с отдаденост да разравя купчинка пръст. Възмутен старец настоява да разбере какво копае животинката. Отговорно го информирам, че кучето търси трюфели. Ще ставаме богати. Пределно..

публикувано на 09.09.24 в 14:30
Астрономическа обсерватория Николай Коперник във Варна

Националният ни младежки отбор по астрономия се готви за олимпиадата в Непал

Националният младши отбор на България се подготвя във Варна за участие в предстояща международна олимпиада. Отборът включва петима ученици на възраст 14-15 години, които са се класирали от цялата страна   – двама от Математическата гимназия във Варна и трима от училища от София.  Техни преподаватели са старши учителят Ева Божурова от..

публикувано на 09.09.24 в 10:57

9 септември.1944: Очевидец разказва как съветските войски влизат в Радио Варна

Днес се навършват 80 години от преврата на 9 септември 1944 г., когато офицери, минали на страната на Отечествения фронт превземат Министерството на войната, Централна поща, Телефонната палата, Централна гара и други ключови обекти в София. Министрите от правителството на Константин Муравиев са арестувани, а Кимон Георгиев обявява по..

публикувано на 09.09.24 в 09:42