Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

21 ноември - Въведение Богородично

Снимка: БГНЕС

За православната ни църква християнското семейство е един малък храм, където чрез тайнството на венчанието се благославя зачеването, възпитанието и обучението на децата в православната вяра. В това вцърковено семейство мъжът и жената са едно цяло, а децата – дар от Бога, който им ги поверява, за да ги подготвят за царството Божие.

Родителите са тези, които отвеждат в Божия храм децата си, така както някога Йоаким и Анна за първи път водят в Йерусалимския храм дългоочакваната си дъщеря Мария – бъдещата майка на Спасителя. Според Евангелието, тригодишната Мария изкачила съвсем сама стръмните стълби до входа на храма, където я очаквал първосвещеникът Захария. Пред смаяните погледи на присъстващите, той я въвел в забранената за жени скиния, самата "Святая Святих", където ѝ отредил място за молитва. Църквата отбелязва това знаменателно събитие като Въведение Богородично – един от 12-те Господски празници през годината.

Неслучайно Българската православна църква през 1929-а година избира този ден, за да почита и християнското семейство и православната учаща се младеж. Така, голямата духовна символика на празника напомняла на родителите за моралните им задължения към децата – да ги възпитат в духа на християнските добродетели. Този ден бил истински празник, в който децата били освободени от училище, за да могат да се черкуват заедно с родителите си.

В наши дни светското ежедневие постепенно изтласква традиционните за културата ни патриархални ценности, които се възприемат от модерното общество като изживели времето си религиозни ритуали. И ако празникът е в делничния ден, децата ходят на училище, а родителите следват работната си програма. Макар и рядко обаче има и учители, които водят децата на службата, за да поддържат пламъчето на вярата в душите им.

Вечерта, на скромната трапеза, православните семейства се събират, за да почетат празника с постна питка, чаша вино и риба и да поканят Божията майка да внесе мир, любов и разбирателство в дома им.


По публикацията работи: Емилия Николова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Тази събота е ден, в памет на всички починали православни християни, наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Православната..

обновено на 03.06.23 в 14:44

Мушкатото – най-популярното балконско растение у нас

Мушкатото е най-популярното растение у нас за лятна украса. С него украсяваме балкони, первази и дори лехи. Това заяви за БГНЕС Снежка Каратотева, главен специалист Сезонни дейности в Университетски ботанически градини, София. Ботаническата градина е организирала днес Празник на мушкатото. Това е..

публикувано на 03.06.23 в 14:13
Етнографската сбирка в читалището на Българево

Започва фестивалът „С песни и танци в село Българево“

На 2 и 3 юни Българево става център на петото издание на фолклорен фестивал „С песни и танци в село Българево“. На 2 юни в 18.00 часа в центъра на най-голямото село в общината започва програмата, в която взимат участие танцов състав „Българевци“, фолклорна група „Перуника“ при НЧ“Народен будител 1940“ и деца от общината. Във вечерния..

публикувано на 03.06.23 в 09:40

Родолюбиво междучасие в памет на Христо Ботев се състоя в Първа езикова гимназия

На днешната дата преди точно 147 години поетът революционер Христо Ботев губи живота си на връх Околчица. С редица събития и ритуали в цялата страна бе отбелязана годишнината. Ученици от Първа езикова гимназия също отдадоха почит към Христо Ботев и подвига му. Подробности чуйте от репортажа в прикачения звуков файл: Родолюбиво междучасие..

публикувано на 02.06.23 в 16:33

Цветни рисунки за нова градска среда в района на "Севастопол"

До 4 юни ще бъдат осъществени рисунките на асфалт в района на „Севастопол”, съобщават от сдружение „Пространствата на Варна“, които реализират инициативата по европейски проект.   За три дни ще бъдат изрисувани близо 1000 квадратни метра. Организаторите канят всички желаещи да се включат като доброволци и да помогнат в логистиката или да..

публикувано на 02.06.23 в 15:57

Блок 406 в кв. "Владиславово" е победителят в конкурса "Пъстро и създадено с любов"

Обявиха най-красивата градинка в район "Владислав Варненчик", отличена в конкурса "Пъстро и създадено с любов". Тази година 16 проекта взеха участие, а победители са жителите на блок 406, вход 12. Живущи в различни блокове в квартала се състезаваха с най-красивите и уютни градинки, с които впечатлиха журито. Зеленината беше оценявана чрез гласуване..

обновено на 02.06.23 в 14:14

250 петокласници се включиха във викторината „Ваканция здравей! Да играем безопасно!“

Над 250 ученици от пети клас от десет училища във Варна премериха сили във викторината „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, която се проведе в зала „Пленарна“ на Община Варна. Състезанието се организира в начало на лятната ваканция и в него децата демонстрираха познания по пътна безопасност. За подкрепа по време на състезанието в..

публикувано на 02.06.23 в 11:06