Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Преосмисляне

| обновено на 21.11.22 в 17:09
Снимка: Pixabay

Днес участвах в интересен разговор на тема: „Пропуснати възможности“. Започна от невинния въпрос на един от събеседниците: „Какво ще се случи, ако не запиша специалността, която харесвам?“.

Да. Какво наистина? Човекът сам си отговори, че в краткосрочен план неосъществените намерения ще му позволят да освободи графика си. Времето, което е планирал да отделя за лекции и изпити, ще бъде отдадено на всекидневна работа или на срещи с приятели и на обиколки по любимите заведения.

Аз автоматично допълних:

- Какво ще се случи? Няма да получиш знанието. После една бърза риба може да те хапне за закуска както винаги се случва в бизнеса: бързите риби изяждат бавните. Нали се сещаш? Като вкусна шоколадова бисквитка със сутрешното кафе на някой, който се учи по-бързо и е по-предприемчив.

Разговорът затихна и събеседникът ми не хареса тази гледна точка, но винаги съм смятала, че реалистичният поглед е по-важен от мимолетно помраченото настроение, което бързо минава, за разлика от големите грешки. Тях човек може да поправи по-трудно. А и защо да ги допуска? При положение, че понякога още малко време, отделено за преосмисляне на даден въпрос, е в състояние изцяло да промени посоката, в която се готвим да поемем.

Сега се сещам за огледа на недвижим имот преди време. Всъщност имотът изглеждаше крайно непривлекателно. Клиенти се отказа още от вратата, обобщавайки, че всичко е много старо. Не пожелаха да задават въпроси, нито пък проявиха любопитство да разгледат нещата в детайли. Остана един човек. Само той оцени изключителния потенциал. Днес имах удоволствието да видя в какво бижу успя да превърне той това старо и нежелано от другите място. Нежелано ли казах? Сега, след преустройството, всички от споменатата група вече са на мнение противоположно от първоначалното. Малко късно, разбира се.

Адам Грант има подобна история и я разказва в книгата си „Помисли пак“. Тя е за студенти, които създават първата онлайн социална мрежа в Харвард. Преди да отидат там, студентите обединяват повече от една осма от първокурсниците в електронна група и спират да ползват платформата, веднага след като са се събрали заедно в кампуса.

Пет години по-късно на същото място Марк Зукърбърг създава фейсбук.

Адам Грант е сред съоснователите на онази първа мрежа, които сигурно съжаляват, че така се е случило.

Ползвали платформата, за да си намерят нови приятели и да се свързват с тях, докато са далеч. Щом се събрали на две крачки разстояние един от друг, вече не се нуждаели от нея. Не оценили потенциала й.

Ето защо преосмислянето е толкова важно.

И да се върнем към началото!

Какво ще се случи, ако не продължиш в специалността и не получиш знанието?

Животът ще продължи по същия начин: изгревите ще са красиви, дъждовните капки закачливо ще почукват по прозорците, дъгата ще се усмихва, хората ще бързат по някакви свои задачи. Всичко, свързано с решението ще се промени най-вече за един човек – този, който го е взел, предпочитайки една от възможностите. Правилна или не.

А добрите идеи и успешните начинания са лесна работа... Но само за хората, които виждат потенциала им и умеят да го оценят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Норвежки журналисти подготвят предаване за Варна и Българското Черноморие

Норвежки журналисти са на обиколка на  Българското Черноморие, за да съберат материал за предаване и печатни издания, които ще рекламират страната ни на север, като атрактивна туристическа дестинация, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова посрещна гостите във Варна.  Посещението е организирано от..

публикувано на 10.09.24 в 16:30

Няма основание да се повишава цената на кафето

Ритуалът с пиенето на кафе, свещен момент за милиони хора по света, става все по-скъпо удоволствие.  През последните години цената на кафето се повиши значително, предизвиквайки безпокойство както у потребителите, така и сред компаниите в сектора.  Опасенията са, че тази възходяща тенденция ще продължи заради климатичната криза, която..

публикувано на 10.09.24 в 09:35

Увеличават се смесените бракове във Варна, най-много сватби между украинки и българи

От началото на годината до края на август са сключени 748 брака,112 от тях са смесени.  Най-много са сватбите между българи и украинки, но има младоженци и от Испания, Германия, Турция, дори от Австралия. Голям е интересът към сватбите на дати, в които цифрите на датите и месеците съвпадат, както и в точен час, предварително изчислен от астролози..

публикувано на 09.09.24 в 16:45

Археологически разкопки на късноантичната крепост в кв. "Хоризонт" в Балчик, търсят се работници

Исторически музей - Балчик и СУ "Св. Климент Охридски" от днес започват разкопки на Късноантичната и  ранносредновековна  крепост в кв. "Хоризонт" в Белия град. Те ще продължат до края на септември. Търсят се хора за работа на обекта, съобщи директорът на музея Радостина Енчева.   (За допълнителна информация тел: 0895554037). Археологическо то..

публикувано на 09.09.24 в 16:10

Лесна работа: Разходка с куче - продължение

В миналото издание на рубриката „Лесна работа“ чухте как започва разходката с домашния ми любимец. Той непринудено и от сърце произвежда няколко събития и се втурва с отдаденост да разравя купчинка пръст. Възмутен старец настоява да разбере какво копае животинката. Отговорно го информирам, че кучето търси трюфели. Ще ставаме богати. Пределно..

публикувано на 09.09.24 в 14:30
Астрономическа обсерватория Николай Коперник във Варна

Националният ни младежки отбор по астрономия се готви за олимпиадата в Непал

Националният младши отбор на България се подготвя във Варна за участие в предстояща международна олимпиада. Отборът включва петима ученици на възраст 14-15 години, които са се класирали от цялата страна   – двама от Математическата гимназия във Варна и трима от училища от София.  Техни преподаватели са старши учителят Ева Божурова от..

публикувано на 09.09.24 в 10:57

9 септември.1944: Очевидец разказва как съветските войски влизат в Радио Варна

Днес се навършват 80 години от преврата на 9 септември 1944 г., когато офицери, минали на страната на Отечествения фронт превземат Министерството на войната, Централна поща, Телефонната палата, Централна гара и други ключови обекти в София. Министрите от правителството на Константин Муравиев са арестувани, а Кимон Георгиев обявява по..

публикувано на 09.09.24 в 09:42